Evropa

EU preporučuje testiranje putnika iz Kine pre poletanja

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2023

-

07:47

EU preporučuje testiranje putnika iz Kine pre poletanja
EU preporučuje testiranje putnika iz Kine pre poletanja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dok Peking planira da ublaži epidemiološka ograničenja uprkos novom talasu zaraženih koronavirusom, Evropska unija preporučila je testiranje putnika iz Kine na koronu pre polaska na putovanje.

Preporuka koju je u sredu izdala grupa za Integrisani odgovor na političke krize EU (IPCR), koju čine predstavnici 27 država članica EU, u skladu je sa ranijom preporukom Evropske komisije, preneo je Rojters.

IPCR je preporučio i da svi putnici na letovima iz Kine treba da nose zaštitne maske za lice, da vlade zemalja članica EU uvedu nasumično testiranje putnika koji dolaze iz Kine, kao i da se na aerodromima testiraju i sekvenciraju otpadne vode sa međunarodnih letova koji stižu iz Kine.

IPCR je najavila da će zajedno sa Evropskim centrom za kontrolu bolesti, direkcijom za spoljne poslove Evropske komisije i Svetskom zdravstvenom organizacijom nastaviti da prati epidemiološku situaciju u EU i razvoj događaja u Kini.

Ovaj potez će, kako ocenjuje Rojters, verovatno uznemiriti zvanični Peking, a svakako je već naišao na kritike globalne avio-industrije.

Kina planira da od 8. januara ublaži ograničenja na putovanja iako se širom zemlje širi talas novih infekcija zbog kojih su se, navodi Rojters, kineske bolnice i pogrebne kuće našle pod velikim pritiskom.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa