Evropa

Evropska komisija isključila 21 mađarski univerzitet iz programa Erazmus i Horizont

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2023

-

17:10

Evropska komisija isključila 21 mađarski univerzitet iz programa Erazmus i Horizont
Evropska komisija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija je odlučila da suspenduje finansiranje u okviru programa Erazmus i Horizont za 21 mađarski univerzitet kojima upravljaju fondacije povezane sa vladom. 

Ovi univerziteti su u aprilu 2021. godine transformisani u "fondacije od javnog interesa" koje vode ljudi bliski premijeru Viktoru Orbanu. 

Razlog za suspenziju je prisustvo političkih ličnosti i onih bliskih vlasti Fidesa u upravnim odborima kao i nedostajanje transparentosti u koriščenju evropskih fondova.

"Mogu da potvrdim da je Komisija tokom decembra meseca obavestila Mađarsku da će zemlji od 15. decembra biti zabranjeno da sklapa nove zakonske obaveze sa subjektima koji spadaju u kategoriju fondacija od javnog interesa", objasnio je u decembru na konferenciji za štampu portparol Evropske komisije za budžet i ljudske resurse, Balaž Ujvari.

Ova odluka se ne odnosi na centre koji su potpisali ugovore pre 15. decembra, datuma kada je Komisija odlučila da zamrzne sredstva. Komisija će ponovo aktivirati ove programe kada Mađarska "ispravi nepravilnosti".

Budimpešta je, sa svoje strane, obećala da će reformisati zakon, ali je za sada samo odlučila da političari koji su deo fondacija neće moći da glasaju o određenim pitanjima.

U 2020. godini više od 22.000 mađarskih studenata učestvovalo je u Erazmus+ programima razmene. Komisija je krajem prošle godine odlučila da zamrzne isporuku 6,3 milijarde evra kohezionih fondova sve dok Mađarska ne da garancije da programi poštuju Evropsku povelju o osnovnim pravima.

Komentari (0)

Evropa