Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajina demantuje da su Rusi preuzeli kontrolu nad Soledarom, dogovorena razmena 40 zarobljenika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/01/2023

-

07:12

RAT U UKRAJINI Ukrajina demantuje da su Rusi preuzeli kontrolu nad Soledarom, dogovorena razmena 40 zarobljenika
RAT U UKRAJINI Ukrajina demantuje da su Rusi preuzeli kontrolu nad Soledarom, dogovorena razmena 40 zarobljenika - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Oleksandr Ratushniak, Andrew Marienko

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 322. dan ruske invazije na Ukrajinu. Najžešće borbe i tokom jučerašnjeg dana vođene su u gradiću Soledar u Donjeckoj oblasti. Paravojna formacija Vagner tvrdi da su njeni borci zauzeli grad, dok Ukrajinci kažu da borbe i dalje traju. Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva je saopštilo da su napori u Soledaru u protekla četiri dana izgleda bili usmereni na opkoljavanje Bahmuta, iako je dodalo da veruje da je taj scenario trenutno malo verovatan.

Ključni događaji:

  • Grupa Vagner tvrdi da kontroliše grad Soledar
  • Ukrajina tvrdi da borbe u Soledaru i dalje traju
  • Zelenski oduzeo ukrajinsko državljanstvo četvorici političara
  • Kijev istupio iz sporazuma sa Moskvom o trgovinsko-ekonomskim predstavništvima
  • Berbok u Harkovu obećava Ukrajini pomoć u oružju i pristupanju EU

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.50 Medvedev: Zapadna Ukrajina želi da bude pripojena svojim bivšim gospodarima

Postoje planovi da se zapadna Ukrajina preda bivšim gospodarima, a da se grad Lavov ponovo zove Lemberg, napisao je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev na svom Telegram kanalu.

"U Lavovu, koji će se ponovo zvati Lemberg, sastanak su održali poljski predsednik Andžej Duda, predsednik Litvanije Gitanas Nauseda i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i razgovarali da se zapadni ukrajinski regioni ustupe nekadašnjim gospodarima", napisao je Medvedev, prenosi TASS.

Političare koji su se našli u Lavovu Medvedev je opisao kao ljude koji "pate od imperijalnih ambicija i fantomskih bolova izazvanih istorijom koja ih je zadesila". Prema rečima Medvedeva, Zelenski, Duda i Nauseda se "mole za tenkove Leopard, neku vrstu T-72 koje su protivnici Rusije nadogradili, ali i za još neko drugo englesko smeće".

"Uostalom, sav taj hardver će se uskoro pretvoriti u zarđalo, staro gvožđe i neće doneti spas veštačkoj državi koja se raspada", poručio je zamenik šefa ruskog Saveta bezbednosti.

21.30 TASS: Ruski vojnik svedočio o mučenju u ukrajinskom zatočeništvu

Ukrajinska vojska je zarobljene stanovnike samoproglašene Donjecke Narodne Republike mučila vodom, strujnim udarima i batinama, prenosi TASS pozivajući se na svedočenja bivših zatvorenika.

Oni su, kako navodi TASS, to izjavili u video-snimku objavljenom danas na Telegram kanalu ombudsmana DNR Darje Morozove.

"Prošao sam kroz sve metode mučenja: od elektrošokova do vreće za udaranje, a mučili su i vodom, ubadali igle u zglobove, pekli usijanim žaračem, udarali u rebra", rekao je jedan od vojnika koji se vratio iz zatočeništva.

Dodaje se da su i drugi zarobljenici pretrpeli slična mučenja, a jedan od njih rekao je da su ukrajinski vojnici zvali njegove rođake da kažu da je ubijen.

21.15 Rogov: Moral urkajinske vojske u Zaporožju pada na vesti o gubitku Soledara

Moral ukrajinskih snaga u Zaporoškoj oblasti opada usled vesti o uspešnim operacijama ruskih snaga u Soledaru, u Donjeckoj Narodnoj Republici DNR, gde je zarobljeno nekoliko stotina ukrajinskih vojnika, rekao je vođa pokreta "Mi smo zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.

"Jasno je da svi prate vesti bez obzira na cenzuru medija, kao i da će sada početi da im se govori kako je Soledar nebitan i da ni Bahmut nije toliko važan, jer dovoljno je pogledati promenu onoga što su govorili Zelenski, Jermak i Arestovič i njima slični", rekao je Rogov.

Istakao je da je oslobođenje grada od velike moralne važnosti i za ruske snage. "Soledar je relativno mali, ali je veoma važan kao simbol, jer dugo nismo napadali i oslobodili nijednu zajednicu, naročito posle događaja u Harkovu i Hersonu", primetio je vođa pokreta "Mi smo zajedno sa Rusijom".

21.00 Zelenski ismejao ruske tvrdnje o preuzimanju kontrole u Soledaru

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je ismejao ruske tvrdnje o preuzimanju kontrole nad gradom Soledarom na istoku Ukrajine i izjavio da borbe i dalje traju.

"Teroristička država i njeni propagandisti pokušavaju da prikažu da je deo našeg grada Soledara u posedu Rusije. Međutim, borbe u Donjecku se nastavljaju", rekao je Zelenski u video obraćanju.

U posebnom saopštenju na Fejsbuku, generalštab ukrajinskih oružanih snaga je saopštio da ruske snage trpe velike gubitke pokušavajući da zauzmu Soledar i preseku puteve za snabdevanja ukrajinskih jedinica.

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

19.53 Grosi: Dogovor o sigurnoj zoni za nuklearnu elektranu Zaporožje postaje sve teži

Posredovanje u dogovoru o zoni bezbednosti oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, koju kontroliše Rusija, postaje sve teže zbog uključivanja vojski u pregovore, rekao je danas generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.

On je istakao da ne veruje da je sporazum nemoguć, ali i dodao da je činjenica da pregovori nisu laki, preneo je Rojters. Grosi je za RAI rekao da su razgovori sa Kijevom i Moskvom postali komplikovaniji, jer ne uključuju samo diplomate, već i vojne oficire.

"Pregovaranje je postalo duže i teže", rekao je šef IAEA, ali je i naglasio da planira da se sledeće nedelje vrati u Ukrajinu kako bi se sastao sa predsednikom Vladimirom Zelenskim i drugim najvišim ukrajinskim zvaničnicima, a nada se da će kasnije otputovati i u Moskvu.

"Moskva i Kijev su se međusobno optuživali za granatiranje objekta u Zaporožju. Igraju se vatrom", poručio je Grosi, zaključivši da "nuklearna nesreća nikome nije u interesu, čak ni Rusima".

Associated Press

19.36 Ministri odbrane Turske i Ukrajine: Neophodan je neodložni prekid vatre

Ministri odbrane Turske i Ukrajine Hulusi Akar i Oleksij Reznikov razgovarali su danas telefonom o tome da je neophodan neodložni prekid vatre u Ukrajini, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Turske.

"Neodložan prekid vatre je neophodan da bi se sačuvali ljudski životi i ponovo uspostavio mir i stabilnost u regionu," navodi se u saopštenju.

Ministar Akar je dodao da će njegova zemlja i dalje nastojati da pomaže mir i pruži humanitarnu pomoć na svim nivoima, prenosi TASS.

17.43 Gerasimov imenovan za komandanta ruskih snaga u Ukrajini

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu imenovao je danas Valerija Gerasimova, načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije, za komandanta ruske vojske u Ukrajini. "General armije Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, imenovan je za komandanta ruskih snaga na teritoriji Ukrajine", saopštilo je ministarstvo, prenela je agencija RIA Novosti. Precizira se još da će njegovi zamenici biti glavnokomandujući Kopnene vojske Oleg Saljukov, zamenik načelnika Generalštaba Aleksej Kim i glavnokomandujući Vazdušno-kosmičkih snaga Sergej Surovikin, koji je ranije bio na funkciji komandanta ruskih snaga u Ukrajini.

AP/ Alexander Zemlianichenko

 

16.27 Američka vojna vozila stižu na istočno krilo NATO-a

Američkih tenkovi i druga vojna vozila od danas pristižu u holandsku luku Vlisingen, odakle će se uputiti ka Poljskoj i Litvaniji, a u sklopu napora za ojačanje istočnog krila NATO.

"Stiže oko 1.250 komada vojne opreme u ovu luku", rekao je pukovnik Robert Kelam, nadgledajući operaciju na američkoj strani. Oprema uključuje tenkove M-1 abrams i borbena vozila bredli, preneo je Rojters. Holandske oružane snage pomažu u pomorskoj bezbednosti i čuvanju lučke oblasti gde će vozila biti smeštena pre nego što nastave na istok.

Nakon početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine NATO jača svoje borbene grupe u državama članicama od Baltičkog mora na severu do Crnog mora na jugu.

15.43 Poljska šalje Ukrajini tenkove "leopard"

Poljska planira da pošalje tenkove tipa "leopard" Ukrajini, saopštio je danas poljski predsednik Andžej Duda.

"Kontigent 'leoparda' će biti predat Ukrajini kao pomoć široke međunarodne koalicije", rekao je Duda tokom posete zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu, preneo je Rojters.

U subotu je poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao da Poljska neće isporučivati Ukrajini tenkove "leopard" bez široke koalicije. Kako je objasnio, polјske vlasti pregovaraju o stvaranju široke koalicije zemalјa koje će davati Ukrajini teško naoružanje.

14.47 Bilstrom: EU spremna na dugotrajan rat u Ukrajini

Evropska unija je spremna na dugotrajan rat u Ukrajini i podržaće Kijev protiv ruske agresije koliko god bude potrebno, izjavio je danas švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom, čija država predsedava EU.

"Uprkos kontinuiranim pokušajima Rusije da nas podele, jedinstvo unutar EU i širom Atlantika je bilo snažno. EU je spremna na dugotrajan rat i nastaviće da podržasva Ukrajinu politički, ekonomski, vojno i humanitarno, koliko god to bude trebalo", rekao je Bilstrom na konferenciji za novinare, preneo je Rojters. On je rekao i da će EU nastaviti da radi na novim sankcijama protiv Moskve povodom napada na Ukrajinu, nakon što je do sada uvedeno devet paketa sankcija. 

Euronews

14.07 Zelenski: Moramo da budemo upripravnosti na granici sa Belorusijom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je  da Ukrajina mora da bude u pripravnosti na granici sa saveznikom Rusije Belorusijom, iako, kaže, od Miska mogu da se čuju samo "snažne izjave".

Zelenski je to rekao nakon posete Lavovskoj oblasti, gde je razgovarao o zaštiti granica i bezbednosnoj situaciji na severozapadu Ukrajine.

"Razgovarali smo o zaštiti državne granice, operativnoj situaciji na granici sa Belorusijom i o antisubverzivnim merama na tim teritorijama. Osim snažnih izjava tamo ne vidimo ništa snažno, ali moramo da budemo pripravni i na granici i u pograničnim oblastima", naveo je Zelenski na svom Telegram kanalu, prenosi Rojters.

11.50 Dogovrena razmena 40 ratnih zarobljenika

Ruski poverenik za ljudska prava Tatjana Moskalkova izjavila je danas da je na sastanku sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Lubincem dogovorena razmena 40 ratnih zarobljenika, prenosi Rojters. Sastanak je održan u hotelu u turskoj prestonici Ankari, na marginama konferencije ombudsmana Turske, Ukrajine i Rusije, navodi britanska agencija.

Moskalkova je danas na Telegramu saopštila da je sa Lubincem razgovarala  o pitanjima pružanja humanitarne pomoći građanima dve zemlje, a ukrajinski ombudsman je pre sastanka u Turskoj rekao da bi glavna tema razgovora trebalo  da bude "povratak naših heroja", upućujući na razmenu zatvorenika.

11.30 Ukrajinska vojska demantuje da su Rusi preuzeli kontrolu nad Soledarom

Ukrajinska vojska demantovala je da su ruske snage preuzele kontrolu nad istočnim gradom Soledar i navela da se intenzitet borbi u tom području može uporediti sa sukobima tokom Drugog svetskog rata. Portparol istočne vojne komande Sergij Čerevati rekao je za ukrajinsku televiziju da je bitka za Soledar važna i da ukrajinske snage nisu dozvolile ruskim snagama da probiju linije fronta, prenosi Rojters. "Grad nije pod kontrolom Ruske Federacije. U toku su žestoke borbe. Situacija je tamo komplikovana", naveo je on. 

Kako je dodao, ukrajinska vojna komanda radi na tome kako da stabilizuje situaciju kako bi imala "maksimalan uticaj na neprijatelja, a minimalne gubitke po Ukrajinu".  Rojters napominje da nije mogao nezavisno da proceni situaciju na terenu.  

10.56 Šta se dešava u Soledaru? 

Kremlj je danas saopštio da napreduje u vojnim operacijama oko grada Soledara u istočnoj Ukrajini i da ruske trupe imaju "pozitivan zamah", ali da treba sačekati zvanična saopštenja o zauzimanju grada, prenosi RIA Novosti. Denis Pušilin, vođa proruskih snaga u samoproglašenoj DNR  saopštio je da je Soledar zauzet, prenosi TASS.

"U ovom trenutku, prema informacijama koje imam, centar Soledara je već pod kontrolom Vagnerovih jedinica", rekao je Pušulin.

Vođa ruske paravojne "Vagner grupe" Jevgenij Prigožin u poruci na Telegramu rekao je sinoć da su njegove snage dovršile preuzimanje Soledara. Kijev je ranije saopštio da se njegove snage drže na položajima u ovom ukrajinskom gradu.

Jutarnji izveštaj ukrajinske vojske pominje Soledar, navodeći ovaj grad kao jedan od nekoliko granatiranih u regionu Donjecka na istoku Ukrajine, prenosi Rojters uz napomenu da nije mogao nezavisno da proveri stanje na terenu.

profimedia

 

09.45 Zelenski: Neće biti trećeg svetskog rata jer će Ukrajina zaustaviti rusku agresiju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je, na dodeli Zlatnih globusa u Holivudu, u unapred snimljenoj video poruci, svima koji podržavaju Ukrajinu nakon što ga je predstavio glumac Šon Pen. Zelenski je sinoć u poruci istakao da je sada 2023. i da rat u Ukrajini još nije završen, ali je naveo da i dalje veruje da će Ukrajina izaći kao pobednik. Ukrajinski predsednik je rekao da trećeg svetskog rata neće biti jer će Ukrajina zaustaviti rusku agresiju. "Još su bitke i suze pred nama.", rekao je Zelenski.

08.37 Pogledajte prilog Euronews Srbija o najnovijim dešavanjima na ratištu u Ukrajini

Euronews

07.41 Napadi na Harkov nekoliko sati nakon posete Analene Berbok

Rusi su napali Harkov samo nekoliko sati nakon iznenadne posete nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok tom gradu, rekao je regionalni guverner.

"Ostanite u skloništima. Okupatori opet bombarduju", naveo je Oleg Sinegubov na Telegramu. Novinar AFP je čuo nekoliko eksplozija u gradu.  

07.24 Zelenski oduzeo ukrajinsko državljanstvo četvorici političara

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski oduzeo je ukrajinsko državljanstvo četvorici političara, uključujući Viktora Medvedčuka, koji je prošle godine prebačen u Rusiju u okviru sporazuma o razmeni zatvorenika. 

"Odlučio sam da ukinem državljanstvo za četiri osobe: Andrija Leonidoviča Derkača, Tarasa Romanoviča Kozaka, Renata Ravelijoviča Kuzmina i Viktora Volodimiroviča Medvedčuka. Ako predstavnici naroda izaberu da ne služe narodu Ukrajine, već ubicama koje su došle u Ukrajinu, naše akcije će biti odgovarajuće",  rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju.

07.10 Jelen: Limitiranje cena nafte ograničilo zaradu Rusije

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen izjavila je da je limitiranje cena ruske nafte koje su u decembru uvele zapadne države ograničilo zaradu Rusije. Prema njenim rečima, ova mera je, po svemu sudeći ispunila cilj da se ruska nafta zadrži na tržištu, a da se istovremeno Rusiji ograniči zarada.

"Iako je limitirana cena za sirovu naftu na snazi tek oko mesec dana, već smo videli napredak ka ispunjenju cilja. Visoki ruski zvaničnici su priznali da je ograničavanje cena ruske nafte smanjilo ruske prihode od prodaje energenata", izjavila je Jelen na sastanku sa kanadskim ministrom finansija Kristijom Frilend, prenosi Rojters.

07.00 Grupa Vagner tvrdi da kontroliše grad Soledar, dok Ukrajinci kažu da borbe i dalje traju

Grad Soledar, u kojem se poslednjih nekoliko dana vode žestoke borbe, pod kontrolu su preuzeli borci grupe Vagner, saopštio je ruski biznismen i šef paravojne jedinice Jevgenij Prigožin na svom Telegram kanalu.

"Jedinice Vagnera su preuzele kontrolu nad celom teritorijom Soledara. U centru grada formiran je kotao u kome se vode urbane borbe. Broj zarobljenika biće saopšten sutra", navodi se u poruci.

Uprkos tim tvrdnjama, zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar sinpž je rekla da ukrajinske snage drže borbene položaje u tom gradu. 

Britansko ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da su posle četiri dana napredovanja ruske snage verovatno uspele da zauzmu veći deo grada ocenivši da je to redak uspeh za ruske trupe posle niza ponižavajućih povlačenja u prošloj godini, prenosi Rojters.

Tanjug AP/Roman Chop

 

06.40 Kijev istupio iz sporazuma sa Moskvom o trgovinsko-ekonomskim predstavništvima

Kijev se povukao iz sporazuma sa Moskvom o trgovinsko-ekonomskim predstavništvima u ambasadama dve zemlje, objavio je predstavnik ukrajinske vlade u parlamentu Taras Melničuk na svom Telegram nalogu.

"Raskinut je sporazum između Kabineta ministara Ukrajine i ruske vlade o međusobnom osnivanju filijala trgovinsko-ekonomske misije u sastavu ukrajinske ambasade u Rusiji i filijala ruske trgovinske misije u Ukrajini", napisao je ukrajinski zvaničnik.

Sporazum dve zemlje zaključen je u aprilu 2009. godine u Moskvi.

06.15 Berbok u Harkovu obećava Ukrajini pomoć u oružju i pristupanju EU

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok danas je iznenada posetila Harkov, grad na istoku Ukrajine u blizini ruske granice, kada je obećala više oružja i konkretne ponude za pomoć Kijevu oko pristupanja Evropskoj uniji.

U saopštenju uoči sastanka sa ministrom inostranih poslova Dmitrom Kulebom, Berbok je izrazila podršku Nemačke i solidarnost sa Ukrajincima koji žive u teškim ratnim i zimskim uslovima, preneo je Rojters.

Nakon što je Nemačka prošle nedelje najavila da će poslati u borbu vozila Marder u Ukrajinu u sklopu pojačane vojne podrške, Berbok je obećala još oružja, ne precizirajući koje.

Takođe je rekla da je važno ne izgubiti iz vida mesto Ukrajine u Evropi i njenu želju da se pridruži EU.

"Zato želim da govorim i o napretku u procesu pristupanja, jer mi kao vlada želimo da damo konkretne ponude Ukrajini naročito u pogledu vladavine prava, nezavisnih institucija i borbe protiv korupcije", navela je Berbok.

06.00 Stoltenberg: Pozdravljam najave SAD, Nemačke i Francuske o vojnoj pomoći Ukrajini

Generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Saveta EU Šarl Mišel su jutros, u NATO sedištu u Briselu, potpisali treću Zajedničku deklaraciju između ove dve organizacije.

Na pres konferenciiji koja je usledila, oni su podržali i pozdravili vojnu pomoć koju su najavili Francuska i Nemačka za Ukrajinu. "Pozdravljam nove najave od SAD, Nemačke i Francuske koji će da pošalju nove tipove oklopnih borbenih vozila", izjavio je Stoltenberg i dodao da je posebno važno da to oružje mora takođe da dobije "neophodnu municiju, rezervne delove, trening i održavanje sistema".

Komentari (1)

Драган

11.01.2023 15:57

Соледар је завршена прича, још увек трају борбе оних који су у окружењу Вагнероваца, али то је завршена прича. Ослобођење Соледара је војно значајније од ослобођена Мариупоља. Линија фронта у Домбасу је разрушена, још да Руси ослободе Артјомовск и сва линија ће се урушити по домино систему. Украјинци ако не пристану на уске услове изгубиће и Кијев, и ето Руса на пољску границу.

Evropa