Evropa

Habek: Prvi zadatak za novog ministra odbrane odluka o tenkovima za Ukrajinu

Komentari

Autor: Tanjug

17/01/2023

-

09:17

Habek: Prvi zadatak za novog ministra odbrane odluka o tenkovima za Ukrajinu
Robert Habek - Copyright Tanjug/AP/Kay Nietfeld

veličina teksta

Aa Aa

Prva stavka u rasporedu narednog nemačkog ministra odbrane biće da li da Ukrajini isporuči napredne borbene tenkove, rekao je danas nemački ministar ekonomije Robert Habek.

"Kada se postavi novi ministar odbrane, to će biti prvo pitanje o kojem treba konkretno odlučiti", rekao je Habek za nemački nacionalni radio "Dojčlandfunk" na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, u Švajcarskoj, prenosi Rojters.

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht podnela je ostavku u ponedeljak, u trenutku kada je vlada u Berlinu pod sve većim pritiskom da dozvoli slanje u Ukrajinu borbenih tenkova. Nemačka vlada se suočava sa ponovnim apelima da pošalje tenkove Leopard 2, koje Ukrajina smatra ključnim ukoliko želi da porazi Rusiju ili da barem odobri njihovu isporuku iz drugih zemalja, poput Poljske.

Varšava je jasna u nameri da isporuči borbene tenkove, ali zahteva dozvolu Nemačke kao zemlje proizvođača.

Nemački kancelar Olaf Šolc saopštio je u ponedeljak da će brzo delovati da zameni Lambreht, a „Frankfurter algemajne cajtung“, pozivajući se na vladine izvore, izvestio je da će njen naslednik biti imenovan danas.

Komentari (0)

Evropa