Evropa

Makron i Šolc se sutra sastaju u Parizu: Centralna tema razgovora rat u Ukrajini

Komentari

Autor: Politiko / Tanjug

21/01/2023

-

15:15

Makron i Šolc se sutra sastaju u Parizu: Centralna tema razgovora rat u Ukrajini
Emanuel Makron i Olaf Šolc - Copyright Tanjug AP/Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc, kao i članovi parlamenta te dve zemlje, sastaće se sutra u Parizu kako bi razgovarali o privredi, energetici, bezbednosti i evropskoj politici, prenele su danas agencije. Sastanak je prvobitno bio planiran za oktobar, ali ga je Nemačka otkazala, navodeći kao razlog potrebu za daljom koordinacijom oko ključnih pitanja, a Pariz je tada poručio da je potrebno još razgovarati o ključnim temama poput odbrane i energetike, prenosi portal Politiko.

Očekuje se da će sastanak otpočeti ceremonijom obeležavanja 60. godišnjice Jelisejskog sporazuma, odnosno dogovora o pomirenju te dve zemlje, nakon čega će tzv. francusko-nemačko veće ministara u kojem su okupljeni ministri te dve zemlje, sastati i formirati zajedničku deklaraciju o budućnosti Evrope.

Politiko navodi da će centralna tema razgovora biti rat u Ukrajini, kao i saradnja Nemačke i Francuske unutar EU i NATO pakta, a iz Pariza poručuju da ne očekuju napredak po pitanju isporuke novih tenkova Leopard 2 Ukrajini. Pored toga, razgovaraće se o saradnji u oblasti energetike, prelasku na održivu privredu, kao i o američkom zakonu o smanjenju inflacije koji nameće EU rizik da bude u nepovoljnom položaju i time započne trgovinske sukobe.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa