Evropa

Nemačka vlada objavila stari Šolcov govor: Reforma EU pre proširenja

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2023

-

15:29

Nemačka vlada objavila stari Šolcov govor: Reforma EU pre proširenja
Tanjug/AP/Natacha Pisarenko - Copyright Tanjug/AP/Natacha Pisarenko

veličina teksta

Aa Aa

Da li će Nemačka tražiti reformu Evropske unije pre proširenja zemljama članicama zapadnog Balkana, od kojih neke na to čekaju duže od 20 godina, pitanje je koje bi se moglo postaviti nakon što je nemačka vlada objavila govor kancelara Olafa Šolca, održan u Pragu krajem prošle godine, a povodom rata u Ukrajini.

Savezna vlada Nemačke je govor objavila juče a, kako se navodi, Šolc je tada rekao da bi pre proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana, za koje je rekao da na prijem čekaju više od 20 godina, kao i primanje Ukrajine i Moldavije, trebalo reformisati samu EU.

"EU koja će biti proširena na 30 ili 36 članica, bi morala poboljšati strukture za donošenje odluka, kako bi bila sposobna da deluje. Tamo gde je danas potrebna saglasnost svih članica, pojačava se rizik da bi sa svakom novom primljenom članicom jedna jedina zemlja mogla ulaganjem veta sprečiti donošenje odluka", rekao je Šolc, objavljeno je na sajtu nemačke vlade, prenose banjalučke Nezavisne novine.

Iako je govor održan pre nekoliko meseci, indikativno je, piše list, da je objavljen tek juče, što bi moglo da znači da će Nemačka tražiti da se u narednom periodu, pred početak predpristupnih pregovora, intenzivira dijalog sa ostalim zemljama članicama EU da se ukine veto na odluke koje odnose na spoljnu politiku.

Napomene radi, navode Nezavisne, zemlje istočne Evrope, poput Poljske, Češke ili Mađarske, bi želele da ostane mogućnost veta u spoljnoj politici, kako bi na taj način pojačale svoj uticaj na odluke koje se donose u Briselu.

"Osim uvođenja mehanizma donošenja odluka prostom većinom umesto konsenzusa u Savetu EU, Šolc se založio i za novi balans u Evropskom parlamentu, i za Evropsku komisiju koja bi idalje zadržala princip da svaka zemlja ima po jednog člana, ali koja bi bila efikasnije organizovana", navodi se u saopštenju vlade Nemačke.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa