Fokus

Blumberg o Šolcovoj poseti Južnoj Americi: Cilj Nemačke je stići do litijuma pre Kineza

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2023

-

21:40

Blumberg o Šolcovoj poseti Južnoj Americi: Cilj Nemačke je stići do litijuma pre Kineza
Tanjug/AP/Natacha Pisarenko - Copyright Tanjug/AP/Natacha Pisarenko

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc nada se da će njegov put u Južnu Ameriku ovog vikenda pomoći Berlinu da obezbedi dodatne zalihe litijuma potrebne nemačkim automobilskim gigantima za baterije za električne automobile.

Šolc, koji će se kasnije danas susresti sa predsednikom Čilea Gabrijelom Borićem u Santjagu, želi veći udeo litijuma za najveću evropsku ekonomiju, rekli su izvori upućeni u ovo pitanje, preneo je Blumberg.

Deo nemačke strategije je da se u Čileu više proizvodnog procesa bazira na lokalnom nivou i da se pomogne da ekstrakcija i prerada budu manje štetni po životnu sredinu, dodali su izvori Blumberga.

Tanjug/AP/Natacha Pisarenko

 

Nemačka vlada namerava da ponudi Čileu sporazum koji bi bio unosniji nego onaj koji imaju sa Kinom, naveo je izvor.

Čile je drugi najveći snabdevač liijuma na svetu, iza Australije, i veći deo proizvodnje ide u Kinu, navodi Blumberg.

U Buenos Ajresu, Nemačka i Argentina su u subotu potpisali memorandum o razumevanju, sa namerom da se Berlinu omogući pristup bogatim izvorima litijuma.

Tanjug/AP/Natacha Pisarenko

 

Nakon sastanka sa argentinskim predsednikom Albertom Fernandezom, Šolc je rekao da je protiv "politike koja služi samo interesima one zemlje koja želi da sama prerađuje robu".

Šolc je danas direktno nazvao Kinu ''nemačkim rivalom na globalnom tržištu roba''.

"Postoje države koje smatraju da sav sirov materijal dolazi iz Kine, ali to nije tačno. Mnoge sirovine dolaze, recimo, iz Argentine i iz Čilea, šalju se u Kinu i tamo se prerađuju, pa prodaju. Zar se prerada ovih materijala, koja otvara hiljade radnih mesta, ne može premestiti u one zemlje odakle ti materijali dolaze", upitao je Šolc.

Blumberg navodi da će kasnije, tokom posete Santjagu, Šolc poslati sličnu poruku.

Poslednja stanica na južnoameričkoj turneji Šolca biće Brazil, gde će se sastati sa predsednikom te zemlje Luizom Ignasijom Lulom da Silvom.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet