Evropa

Borelj zabrinut zbog eskalacije tenzija između Skoplja i Sofije: "Neprihvatljive izjave pojedinih političara"

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2023

-

07:48

Borelj zabrinut zbog eskalacije tenzija između Skoplja i Sofije: "Neprihvatljive izjave pojedinih političara"
Borelj zabrinut zbog eskalacije tenzija između Skoplja i Sofije: "Neprihvatljive izjave pojedinih političara" - Copyright audiovisual.ec.europa.eu

veličina teksta

Aa Aa

Šef diplomatije EU Žozep Borelj rekao je da je zabrinut zbog tenzija koje su se pojavile između Severne Makedonije i Bugarske, i osudio podsticanje na nasilje.

"Nedavno smo videli eskalaciju tenzija između Severne Makedonije i Bugarske sa žalosnim incidentima i provokacijama", naglasio je on povodom susreta u Briselu sa Bujarom Osmanijem, ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije.

Borelj je naglasio da "osuđuje napad u Ohridu, kao što su to uradile i vlasti u Skoplju" i dodao da su ga izjave Vlade Severne Makedonije uverile "da će odgovorni biti privedeni pravdi“.

On je naveo da se čuju "neprihvatljive izjave pojedinih nacionalističkih političara, koje podstiču mržnju i impliciraju nasilje" i da to "može samo dodatno da eskalira tenzije i ne doprinosi atmosferi koja omogućava dobrosusedstvo i dobre odnose".

Borelj smatra da je potreban "zajednički rad na promovisanju atmosfere dijaloga i međusobnog poštovanja zato što je to ključno na evropskom putu" i  "osnova na kojoj se gradi Evropska unija".

On je takođe rekao da je "srećan" što vidi da proces pristupanja Severne Makedonije Evropskoj uniji napreduje i "raduje se nastavku izgradnje čvrstih odnosa sa Severnom Makedonijom u narednim nedeljama na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji".

Šef diplomatije EU je pohvalio Severnu Makedoniju za evropski pristup, posebno u oblasti spoljne i bezbednosne politike, gde se, kako je rekao, Severna Makedonija dosledno 100 odsto pridržava svih relevantnih stavova i odluka Unije.

U Ohridu je 19. januara došlo do tuče u kojoj je bio povređen Hristijan Pendikov, državljanin Severne Makedonije za bugarskim poreklom i sekretar u bugarskom kulturnom centru u Ohridu. 
Pendikov je prevezen u Sofiju avionom bugarske vlade na lečenje. Istraga ohridskog tužilaštva je u toku.

Posle ovog napada bugarska vlada je oštro reagova i pozvala na konsultacije svog ambasadora u Skoplju zbog, kako su naveli  "ozbiljnosti situacije u vezi sa pravima Bugara" u državi i "eskalacija zločina iz mržnje", poslednjih meseci, saopštilo je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova. 


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa