Evropa

I u Rusiji potvrđeni slučajevi mukormikoze, retke i opasne infekcije koja napada obolele od korone

Komentari

Autor: Euronews

17/05/2021

-

15:52

I u Rusiji potvrđeni slučajevi mukormikoze, retke i opasne infekcije koja napada obolele od korone
I u Rusiji potvrđeni slučajevi mukormikoze, retke i opasne infekcije koja napada obolele od korone - Copyright Tanjug/ AP Photo/Nataća Pisarenko

veličina teksta

Aa Aa

U Rusiji su potvrđeni slučajevi retke i smrtnonosne gljivične infekcije koja napada obolele i one koji su se oporavili od virusa korona, preneo je ruski list "Izvestia".

Stručnjaci koji su govorili za taj list naglasili su da se mukormikoza, koju indijski lekari nazivaju još i "crne plesni" zbog tamne pigmentacije, ne prenosi sa čoveka na čoveka i da u Rusiji ne postoji rizik od epidemije. 

Infekcija, koja ima smrtnost oko 50 odsto, uglavnom nastane u nosu pre nego što se proširi na oči i mozak.

Nagli skok broja inficiranih u Indiji

U trenucima dok se Indija bori sa dramatičnim skokom u broju obolelih od virusa korona, zemlja se suočava sa još jednom infekcijom. Naime, slučajevi mukormikoze skočili su u poslednjih nekoliko meseci, a stručnjaci navode da se infekcija može smatrati "komplikacijom uzorkovanom koronavirusom".

Reč je o retkoj infekciji koju uzorkuje izlaganje crnim plesnima koje se mogu često pronaći u zemlji, biljkama, đubrivu, voću i povrću u fazi truljenja. Inficira sinuse, mozak i pluća, a može da bude opasna po život za osobe koje imaju dijabetes ili slab imunološki sistem usled teških bolesti poput kancera i HIV/AIDS.

"Kliko ja znam, bilo je samo izolovanih slučajeva mukormikoze kod pacijenata zaraženih kovidom 19", rekao je stručnjak za kliničku mikologiju Nikolaj Klimko, naglašavajući da se ne može isključiti mogućnost da doće do novih slučajeva.

On je takođe isključio mogućnost da su "crne plesni" donesene iz Indije jer su pacijenti u lošem stanju da bi putovali, te je napomenuo da je infekcija sposobna sama da izbije.

Pavel Volčkov, šef moskovkskog Instituta za fiziku i tehnologiju inženjerske laboratorije za genom rekao je da se mukormikoza širi u vlažnoj suptopskoj klimi i povezana je sa upotrebom antibiotika.

Veća je verovatnoća da će se infekcija proširiti na odeljenjima intenzivne nege, gde se pacijenti leče antibioticima protiv bakterijske infekcije, kaže Sergej Jakovlev, predsednik saveza kliničkih hemoterapeuta i mikrobiologa.

"Tokom pandemije svinjskog gripa pacijenti u teškom stanju su bili u većem riziku da razviju i drugu infekciju", naveo je Jakovlev.

Mukormikoza je obično najagresivnija kod pacijenata čiji je imuni sistem oslabio zbog drugih infekcija, prenosi "The Moscow Times".

Oboleli od kovida 19 podložniji zarazi uključuju one sa nekontrolisanim dijabetesom, one koji su koristili steroide tokom lečenja i one koji su duže boravili na intenzivnoj nezi.

 
Lečenje uključuje hirurško uklanjanje svih mrtvih i zaraženih tkiva i sprovođenje antimikotične terapije.

Komentari (0)

Evropa