Evropa

Putin od početka invazije na Ukrajinu izbegava avione, za njega izgrađena tajna železnica na kojoj saobraća oklopni voz

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Meduza, Projekt

15/02/2023

-

15:33

Putin od početka invazije na Ukrajinu izbegava avione, za njega izgrađena tajna železnica na kojoj saobraća oklopni voz
Putin od početka invazije na Ukrajinu izbegava avione, za njega izgrađena tajna železnica na kojoj saobraća oklopni voz - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin u poslednje vreme se odlučuje da sve češće putuje oklopnim vozom umesto da leti avionom. Za njega je čak izgrađena i tajna mrežna stanica koja vodi do njegovih glavnih rezidencija, prenosi Proekt na svom Telegram kanalu.

Ovaj istraživački medij navodi da je do svih glavnih rezidencija Putina izgrađena železnica, a u blizini su i tajne stanice. Jedna takva tajna železnička stanica i nekoliko linija izgrađene su na teritoriji nacionalnog parka Valdaj u blizini sela Dolgie Borodi. Ovo je najbliže naselje Putinovoj rezidenciji na Valdaju. Kako su dopisniku Projekta rekla trojica meštana, pruga je izgrađena samo za predsednika, a stražar je oterao novinara kada je pokušao da priđe ogradi stanice.

"Ranije je pruga kod Valdaja je bila u jako lošem stanju, međutim kada su počeli da je uređuju za rezidenciju popravljen je deo postojećih koloseka kojim je Putinov voz trebalo da prođe. Onaj deo gde njegov voz nije trebao da saobraća nije ni popravljen", rekao je bivši inženjer koji je radio na ruti između Moskve i Sankt Peterbura, a prenosi Slobodna Evropa.

Stanica i železnička pruga za Putina kod Valdaja izgrađeni su 2019, piše Projekt, pozivajući se na satelitske snimke.

Druga stanica se nalazi na 400 metara od Putinove rezidencije u Novo-Ogarevu, u Moskovskoj oblasti, kažu novinari. Prema pisanju publikacije, stanica se pojavila 2015. godine, a zemljište na kojoj se nalazi oduzeto je iz privatnog vlasništva u korist FSO (Služba zadužena za bezbednost predsednika) i to odlukom tadašnjeg premijera Dmitrija Medvedeva. Sama specijalna stanica je predivđena za mali broj vagona i skrivena je iza visoke ograde, na kojoj su na svakih 10 metara postavljene nadzorne kamere.

Dossier centar je saopštio da je Putin počeo češće da putuje oklopnim vozom umesto avionom naročito od jeseni 2021. kada je ruska vojska počela aktivne pripreme za invaziju na Ukrajinu. Otkako je rat počeo, ruski lider praktikuje uglavnom voz, posebno do svoje omiljene rezidencije u Valdaju, navodi se u izveštajima.

Portal Meduza takođe navodi da Putin aktivno koristi svoj oklopni voz od 2021. godine. Informaciju je potvrdio izvor koji lično poznaje Putina i koji dodaje da je voz poslednji put servisiran u periodu između 2014. i 2015. godine. Međutim, Putin je počeo redovno da ga koristi tek pre nego što su ruske trupe počele da se koncetrišu blizu ukrajinske granice.

Vizuelno, Putinov voz se ne razilkuje ni na koji način od drugih vozova ruske železnice i svi su obojeni u sivo sa jednom cvenom prugom.

Ipak, neke stvari izdvajaju predsednikov voz: pored toga što je oklopljen i što to zahteva malo drugačiju konfigruaciju, on ima i glavni prioritet kada je u pitanju red vožnje, jer mora da se vozi bez zaustavljanja, pa se svi ostali vozovi prilagođavaju njemu. Voz takođe uključuje vagon sa spavaćom sobom i konferencijskom salom, vagon za prateće osoblje i vagon za specijalne veze.

Poslednji put Putin se u vozu slikao 2012. godine, ali je od tada voz modernizovan i modifikovan. Pres služba Kremlja inače nikada nije objavila nijednu fotografiju spoljašnosti ovog voza - to nije slučajnost, jer iako su svi ruski vozovi gotovo isti, ovaj može lako da se prepozna i to zbog antena koje se nalaze na njegovom krovu. 

Pretpostavlja se da Putin favorizuje vožnju vozom iz bezbednosnih razloga. Za razliku od aviona, teže je pratiti voz jer ne postoje servisi za praćenje putničkih vozova u realnom vremenu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa