Evropa

Proruska stranka podržala demonstracije u Moldaviji, tužilaštvo tvrdi: Protest delom finansiran ruskim novcem

Komentari

Autor: Tanjug

19/02/2023

-

18:14

Proruska stranka podržala demonstracije u Moldaviji, tužilaštvo tvrdi: Protest delom finansiran ruskim novcem
Tanjug/AP/Aurel Obreja - Copyright Tanjug/AP/Aurel Obreja

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se danas u glavnom gradu Moldavije zahtevajući da nova prozapadna vlada u toj zemlji u potpunosti pokrije račune građana za grejanje tokom zime, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Aurel Obreja

 

Protest je organizovala nedavno formirana grupa pod nazivom Pokret za narod, a podržali su je članovi Moldavske stranke Šor naklonjene Rusiji, koja ima šest mesta u parlamentu bivše sovjetske republike, od ukupno 101.

Neki od demonstranata u Kišinjevu pozvali su na ostavku predsednice zemlje, uzvikujući „Dole Maja Sandu!“. Drugi su držali plakate sa licima nekih moldavskih lidera i političara postavljene pored fotografija velikih kuća i otmenih automobila.

Tanjug/AP/Aurel Obreja

 

"Oni imaju milione. Mi umiremo od gladi", poručili su.

Sandu je nedavno govorila o navodnoj zaveri Moskve da zbaci moldavsku vladu, kako bi skrenula zemlju sa evropskog puta i stavila se „na raspolaganje Rusiji“.

Serija antivladinih protesta koje je pokrenula Šor partija potresla je Moldaviju tokom jeseni, pošto je teška energetska kriza zahvatila zemlju nakon što je Rusija oštro smanjila isporuke prirodnog gasa.

Istovremeno, vlada Moldavije zatražila je od Ustavnog suda zemlje da proglasi Šor stranku nelegalnom. 

Tanjug/AP/Aurel Obreja

 

Državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije navodi da su protesti delimično finansirani ruskim novcem.

Na veb-sajtu Pokreta za narod navodi se da je grupa formirana početkom februara i da se sastoji od „nekoliko političkih snaga, javnih udruženja, lokalnih izabranih zvaničnika i građanskih aktivista“ za rešavanje „krize bez presedana“ sa kojom se Moldavija i njeni građani suočavaju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa