Evropa

EU na godišnjicu početka rata dogovorila 10. paket sankcija Rusiji: Nastavićemo da podržavamo Kijev dok bude potrebno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/02/2023

-

22:24

EU na godišnjicu početka rata dogovorila 10. paket sankcija Rusiji: Nastavićemo da podržavamo Kijev dok bude potrebno
EU na godišnjicu početka rata dogovorila 10. paket sankcija Rusiji: Nastavićemo da podržavamo Kijev dok bude potrebno - Copyright Tanjug/Yves Herman, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Na godišnjicu početka ruske invazije na Ukrajinu Evropska unija je odobrila deseti paket sankcija Rusiji, objavljeno je na zvaničnom Tviter nalogu Švedskog predsedavanja Unijom. 

Paket uključuje mere kao što su stroža ograničenja izvoza u pogledu dvostruke upotrebe tehnologije. Tu su i ciljane mere protiv pojedinaca i entiteta koji podržavaju rat, šire propagandu ili isporučuju dronove koje je Rusija koristila u ratu, ali i mere protiv ruske kampanje dezinformacija.

"Zajedno, države članice EU uvele su najsnažnije i najdalekosežnije sankcije ikada kako bi pomogle Ukrajini da pobedi u ratu. EU je ujedinjena sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom. Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu, koliko god bude potrebno", navedeno je. 

Nešto ranije sumnjalo se da će paket biti usvojen danas, jer je Poljska odbila zahtev Italije za manjim ograničenjima na uvoz proizvoda od gume. Iz Varšave su tvrdili da predložena ograničenja na uvoz proizvoda od gume iz Rusije imaju mnogo izuzetaka, a zemlje EU su bile zbunjene zbog toga što je upravo ovaj postupak mogao još jednom da odloži dogovor o sankcijama. 

Deseti paket sankcija EU bio je najavljivan i prethodnih dana zbog želje Brisela da bude dogovoren pre godišnjice od početka rata u Ukrajini, ali je, prema pisanju briselskog Politika, Mađarska bila ta koja se protivila pojedinim tačkama.

Ovaj list, pozivajući se na svoje izvore u visokim diplomatskim krugovima EU, preneo je pre nekoliko dana da da baltičke zemlje i Poljska žele da učine lakšim sankcionisanje porodice i saradnika ruskih oligarha, ali da je poteškoće stvarala upravo Budimpešta.

Pod trenutnim pravilima, EU može zamrznuti imovinu i postaviti vizne zabrane za "vodeće poslovne ljude koji rade u Rusiji". Litvanija, Letonija, Estonija i Poljska želele su da prošire ovu definiciju, tako da ona uključi i "njihove bliske srodnike, ili druge koji imaju benefite od njih", a u Mađarskoj su smatrali da je na spisku "previše imena".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa