Evropa

Sud u Kijevu odobrio hapšenje bivšeg predsednika Janukoviča

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2023

-

18:41

Sud u Kijevu odobrio hapšenje bivšeg predsednika Janukoviča
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Okružni sud u Kijevu odobrio je danas hapšenje u odsustvu bivšeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča u slučaju Evromajdan, saopštila je kancelarija generalnog tužioca Ukrajine.

Kako je saopšteno iz kancelarije generalnog tužioca, Janukovič se tereti da je, zajedno sa šefovima ukrajinske službe bezbednosti (SBU), Ministarstva unutrašnjih poslova, ministrom odbrane i drugim visokim predstavnicima agencija za sprovođenje zakona, od 18. do 20. februara 2014. bez pravnog osnova odobrio upotrebu specijalnih sredstava, vojne opreme i vatrenog oružja za nasilno suzbijanje i rasterivanje demonstranata tokom događaja na Majdanu, prenose RIA Novosti.

Glavni kijevski trg, Majdan Nezaležnosti, okupirale su pristalice evropskih integracija 21. novembra 2013. godine, odmah nakon vladinog saopštenja o suspenziji potpisivanja pristupnice EU, nakon čega je Majdan postao epicentar sukoba snaga bezbednosti i demonstranata.

U februaru 2014. Vrhovna rada je smenila je predsednika Viktora Janukoviča, koji je bio primoran da napusti Ukrajinu, a kasnije je za predsednika izabran Petro Porošenko.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa