Evropa

Finska usvojila zakon koji ubrzava pristupanje NATO-u, ulazak u Alijansu nezavisno od Švedske

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2023

-

09:10

Finska usvojila zakon koji ubrzava pristupanje NATO-u, ulazak u Alijansu nezavisno od Švedske
Finska usvojila zakon koji ubrzava pristupanje NATO-u, ulazak u Alijansu nezavisno od Švedske - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Finski parlament usvojio je danas zakon kojim se toj zemlji omogućava da postane članica NATO-a nezavisno od Švedske, odnosno da te dve zemlje ne moraju istovremeno postati članice Alijanse.

Usvajanje ovog zakona ne znači da će Finska automatski ući u NATO kada Turska i Mađarska ratifikuju njeno pristupanje ovoj organizaciji, ali donosi krajnji rok do kog će Finska čekati na susednu Švedsku da istovremeno uđu u NATO, prenosi Gardijan.

Kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu, Finska se prošlog maja odlučila za vojno usklađivanje tako što je podnela zahtev za pridruživanje NATO-u.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je Ankara spremna da podrži prijem Finske, ali ne i Švedske, jer se u toj zemlji nalaze lica koje Turska smatra pripadnicima terorističkih grupa, prenosi Rojters.

Finska i Švedska još uvek čekaju odobrenje za pristupanje NATP-u i od Mađarske, čiji je parlament danas započeo raspravu o ratifikaciji i mogao bi da o toj odluci glasa kasnije ovog meseca.

Predsednik Finske Sauli Ninisto je prošle nedelje rekao da će potpisati ovaj zakon, ali da to "iz praktičnih razloga" može da sačeka do aprilskih izbora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa