Evropa

Portugal ukida "zlatne" ulaznice za Šengen za bogate: Umesto privrede, eksplodiralo tržište nekretnina

Komentari

Autor: DW

08/03/2023

-

23:19

Portugal ukida "zlatne" ulaznice za Šengen za bogate: Umesto privrede, eksplodiralo tržište nekretnina
Portugal ukida "zlatne" ulaznice za Šengen za bogate: Umesto privrede, eksplodiralo tržište nekretnina - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Portugal više neće davati dozvole boravka bogatim kupcima nekretnina. Zvanično se to objašnjava napetom situacijom na tržištu stanova. Ali, to je zahtevala i EU zbog pranja novca i opasnosti od terorizma.

Od 2012. godine Portugal je bogatim strancima za 500.000 evra bukvalno prodavao vizu za dozvolu boravka u šengenskom prostoru EU-a.

Dakle, ko je investirao pola miliona evra u tu zemlju, mogao je da dobije dozvolu boravka nazvanu „zlatna viza", a to je iskoristilo oko 12.000 investitora koji su tako sa svojim porodicama mogli da dođu u EU. Sad bi ta praksa treba da bude okončana između ostalog i zbog pritiska iz EU-a. Šef portugalske vlade Antonio Kosšta najavio je da će „Program zlatne vize" završiti 16. marta 2023.

„Dobro je da su zlatne vize konačno ukinute, one zapravo nikad nisu smele biti uvedene. One su bile pozivnica za pranje novca i omogućile su kriminalcima i terorističkim organizacijama da se legalno infiltriraju u šengenski prostor", kaže bivša socijalistička poslanica u Evropskom parlamentu Ana Gomeš, koja se protiv toga programa borila od njegovog uvođenja.

Priliku iskoristili Kinezi, Brazilci, Turci, Rusi...

Više od polovine podnosilaca zahteva dolazi iz zemalja u kojima je izražena velika opasnost  od pranja novca, a Portugal nikad nije vodio računa o poreklu novca podnosioca zahteva, piše DW.

Ono što je najavljeno kao program koji će ojačati portugalsku privredu, koja je tada bila u katastrofalnom stanju, pokazalo se pre svega kao dobar posao za trgovce nekretninama. Umesto da se otvore nova preduzeća i radna mesta, prvo su bogati Kinezi pokupovali luksuzne stanove u Lisabonu i okolini, a za njima su došli Brazilci, Turci, Južnoafrikanci i Rusi.

Od ukupno investiranih oko sedam milijardi evra, gotovo 90 posto je otišlo na kupovinu stanova.

Samo 22 vize su izdane za otvaranje radnih mesta, pokazuju podaci policije za strance SEF. Rezultat je skromnih 280 novih radnih mesta u deset godina.

Uprkos tome predsednik portugalskog Saveza trgovaca nekretninama Hugo Santoš Fereira kritikuje planove o ukidanju „zlatne" boravišne dozvole.

„To je napad na sve strane investitore, koji žele da svoj novac investiraju u Portugal. Zemlja time gubi svoju verodostojnost i dobar glas kao zemlja prikladna za investicije jer su strani investitori neophodni da bi država ojačla svoju ekonomiju. Zato je neshvatljivo da se može odustati od važnog instrumenta, koji svake godine u zemlju donosi više od 600 milona evra", kaže on.

Osim toga, tvrdi, taj program je stvorio na hiljade radnih mesta u građevinskom sektoru i sektoru nekretnina.

Ali, upravo u tim sektorima je nastao problem. Poslednjih godina su cene stanova u Portugalu, posebno u dva najveća grada Lisabonu i Portu, eksplodirale.

Na to su uticale i zlatne vize, kažu kritičari, ali i to što je sve više građana EU-a kupovalo kuće i stanove u Portugalu po cenama koje domaće stanovništvo nije moglo da plati.

„Posebno su kod luksuznijih stanova i kuća zlatne vize izazvale veliki rast cena", naglašava bivša poslanica u Evropskom parlamentu Ana Gomeš.

To je argument koji sad prihvata i portugalska vlada kako bi objasnila razlog za ukidanje zlatnih viza, mada je oštra kritika iz EU-a dovela do obustave portugalskog programa.

Do kritike je došlo posebno zbog često sumnjivog porekla novca podnosilaca zahteva za viza. Jer, od početka rata u Ukrajini Rusima je zabranjeno da investiraju u Portugal, pa su isključeni od mogućnosti dobijanja zlatne vize.

Ali, ni Kina ili Vijetnam se ne odlikuju transparentnošću, kaže bivša zastupnica u Evropskom parlamentu.

Predsednik Saveza trgovaca nekretninama Hugo Santoš Fereira nasuprot tome naglašava da se sve transakcije u Portugalui najstrože kontrolišu. "Crnih ovaca" ima svuda, kaže on, ali to nije razlog da se ukine zlatna viza.

 „Niko ne želi potpuno ukinuti banke, iako je poznato da se i tamo može prati novac"

Šta će biti s onima koji su dobili zlatne vize?

Iako se Santoš Fereira još nada da će vlada u poslednjem trenutku odustati od ukidanja zlatne vize i ponuditi je u nekom drugom obliku, izgleda da je došao kraj investiciji od 500.000 evra kao ulaznici za šengenski prostor u Portugalu.

„Bilo je to jednostavno previše netransparentno i opasno", kaže Ana Gomeš.

Ipak, i dalje nije izvesno  šta će se dogoditi s onima koji su dobili zlatne vize. Njihova dozvola boravka bi navodno trebala biti produžena samo ako stvarno trajno žive u Portugalu.

Komentari (0)

Evropa