Evropa

Da li Kijev sprema veliku prolećnu ofanzivu: Napad kroz Herson do Krima sa sobom nosi gomilu problema

Komentari

Autor: Jovan Đurić

18/03/2023

-

21:01

Da li Kijev sprema veliku prolećnu ofanzivu: Napad kroz Herson do Krima sa sobom nosi gomilu problema
Da li Kijev sprema veliku prolećnu ofanzivu: Napad kroz Herson do Krima sa sobom nosi gomilu problema - Copyright Tanjug/AP Photo/Roman Chop

veličina teksta

Aa Aa

Dok se najveće bitke trenutke faze rata u Ukrajini vode na istoku te zemlje, oko grada Bahmuta, obe strane spremaju se za prolećne ofanzive. Ukrajini bi trebalo da stignu tenkovi i vojna oprema sa Zapada, a iz Poljske je najavljeno da će u narednim danima poslati avione MiG 29. Zbog toga je jedno od pitanja koje se postavlja gde bi Ukrajina mogla da krene u kontraofanzivu, a analitičari vide nekoliko opcija. 

Američki ministar odbrane Lojd Ostin je, nakon virtuelnog sastanka sa multinacionalnom "odbrambenom kontakt grupom za Ukrajinu", naveo da postoji osećaj hitnosti kada su u pitanju pripreme ukrajinskih snaga za novu ofanzivu, kao i da "Ukrajina nema vremena za bacanje", preneo je list Politiko.

Pritom, Ostin je naveo da američka vojska žurno prebacuje opremu na bojno polje i trenira ukrajinske vojnike, jer "brzo i u potpunosti mora da ispuni obećane obaveze".

"To uključuje isporučivanje naše vojne opreme na borbeno bolje. Moramo da se pobrinemo da ukrajinski vojnici dobijaju odgovarajuću obuku, rezervne delove i pomoć pri održavanju opreme za nove sisteme, i to što je pre moguće", rekao je Ostin.

Iz Pentagona su u više navrata rekli da, kakva god bila strategija Kijeva, žele da budu sigurni da ukrajinski vojnici imaju svo oružje koje im je neophodno kako bi mogli da nastave da se bore.

Američki zvaničnici, pre svega, fokusiraju se na predstojeću ukrajinsku ofanzivu koja bi mogla da se desi, kako se predviđa, do maja, a čiji bi cilj trebalo da bude povratak izgubljenih teritorija. 

Tanjug/AP/Michael Probst

Američki ministar odbrane, Lojd Ostin

Stotine tenkova i oklopnih vozila zato kreće u Ukrajinu sa Zapada, uključujući i, po prvi put, osam oklopnih vozila koja mogu da postavljaju mostove i pomažu vojnicima pri prelasku reka, prenela je agencija AP

Kao jedan od prioriteta, ukrajinska vojska postavila je municiju i 155mm, pa američki i evropski saveznici žele da joj to i dostave u neophodnim količinama. Iz Pentagona su rekli da će oprema koju su spremili za Ukrajinu, kao i treninzi za ukrajinske vojnike, omogućiti da se pobedi u ratu - kada i gde god Kijev to bude želeo.

"Značajno se radi na jačanju ukrajinske vojske u smislu opreme, municije i obuke u velikom broju zemalja, kako bi Ukrajina mogla da se odbrani. Povećane ukrajinske sposobnosti će omogućiti njihovim liderima da razmišljaju o različitim opcijama u budućnosti, da postignu svoje ciljeve i ovaj rat uspešno privedu kraju", rekao je komandant američkih združenih snaga, general Mark Mili.

Koje opcije ima Ukrajina?

Američki zvaničnici kažu kako se Kijev i dalje nije odlučio kojoj strategiji će se posvetiti, ali da u suštini postoje dve opcije. Prva opcija odnosi se na proboj kroz Herson do Krima, i nju američki zvaničnici ne smatraju toliko realistčnom zbog rovova koje su ruske snage prokopale sa istočne strane reke Dnjepar, kao i zbog nedovoljnih kapaciteta ukrajinske vojske za izvođenje amfibijskih napada.

Sa američkim zvaničnicima je, u ovom slučaju, saglasan i istoričar Aleksandar Životić, koji je za Euronews Srbija rekao da je ovakav napad Ukrajine "nemoguć".

"To je nemoguće naročito jer ide proleće i Dnjepar je nabujao, a i most je u lošem stanju. To bi podrazumevalo jednu opsežnu operaciju forsiranja sa nezisvesnim ishodom", rekao je Životić.

Tanjug/AP Photo/Libkos

Ukrajinska vojska u Bahmutu

Druga opcija, koja je prema rečima američkih zvaničnika verovatnija, jeste ta da se ukrajinske snage sa svojih severnih pozicija pomere ka istoku, a onda na jug zemlje, i da tako, praktično, preseku ruski kopneni koridor do Krima.

Životić ističe da upravo ova mogućnost napada, pre svega iz Zaporoške oblasti, prema Azovu ili Krimu, ima i te kako smisla iz više razloga.

"Prvo, tu je relativno plitak ruski raspored. Drugo, to tlo je pogodno za nastupanje, i treće, prosto im je desni bok u tom slučaju zaštićen, jer je to leva obala Dnjepra", dodao je Životić.

Kao potencijalnu treću varijantu napada ukrajinske vojske, Životić navodi mogućnost direktnog udara na Donbas. Naglašava, međutim, da je ova varijanta takođe malo verovatna, a da ako do nje i dođe, biće u pitanju ili demonstrativni napad, ili napad u drugoj fazi, ako bi se na jugu postigao željeni rezultati.

Kada se govori o potencijalnoj ofanzivi ukrajinske vojske na Krim, trebalo bi spomenuti i pisanje Politika u kom se navodi da je američki državni sekretar Entoni Blinken u razgovoru sa grupom eksperata rekao da bi Krim bio "crvena linija" za ruskog predsednika Vladimira Putina, i da bi to moglo dovesti do šireg odgovora.

Međutim, čak ni izvori koji su upoznati sa Blinkenovom izjavom nisu jednoglasni u vezi sa tim na koji način bi je trebalo shvatiti. Dvoje ljudi stekli su utisak da Blinken smatra kako pokušaj povratka kontrole nad Krimom nije mudar potez trenutno, mada naglašavaju da nije otvoreno tako i rekao.

Tanjug/AP

Kerčki most na Krimu

Druga dva izvora navela su da je Blinken rekao kako je isključivo ukrajinska odluka šta će pokušati da napadnu, a ne američka, što je za njih bio signal kako je Blinken otvoreniji za potencijalni potez ukrajinske vojske usmeren ka Krimu.

Šta je sa ruskom ofanzivom?

Najžešće bitke u ovoj fazi rata vode se oko Bahmuta. Tu se na ruskoj strani u najvećoj meri bori plaćenička Vagner grupa, čiji je šef Jevgenij Prigožin nedavno rekao da su zauzeli istočni deo grada. 

Veruje se da je sada situacija takva da reka Bahmutka predstavlja prirodnu liniju fronta, ali uprkos tome što i jedna i druga strana trpe velike gubitke, ne odustaje se od ovog grada na istoku Ukrajine.

Iako zapadni zvaničnici i analitičari Bahmut smatraju više simbolički nego strateški važnim gradom, i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, kao i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, smatraju ga bitnim za kontrolu Donejckog basena, odnosno Donbasa.

"Ovaj grad je važno čvorište za ukrajinske trupe u Donbasu. Ako preuzmemo kontrolu nad njim, moći ćemo da nastavimo dalje ofanzivne akcije duboko iza odbrambenih linija ukrajinskih oružanih snaga", rekao je Šojgu na sastanku sa ruskim vojnim zvaničnicima.

Dok se ukrajinska ofanziva sprema i očekuje se da će krenuti na proleće, Životić smatra da je ruska ofanziva "suštinski već počela", odnosno bar jedan njen deo, ali da "traje sa relativno skromnim rezultatima".

Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service photo via AP

Ruski vojnik u Ukrajini, nepoznata lokacija.

"Oni (Rusi) procenjuju da je rezultat nekih 200 kilometara kvadratnih, što je za uslove na istoku Evrope relativno slab rezultat. Drugo, sada već dolazi proleće, velika su blata, pa to zemljište van puteva postaje gotovo neprohodno najmanje do aprila", rekao je Životić.

"U slučaju ruske ofanzive, ona bi bila takva da moraju da se probijaju kroz utvrđene ukrajinske položaje što svakako iziskuje velika sredstva i povlači sa sobom velike gubitke", dodao je on.

Postoji, međutim, mogućnost pojačane ruske aktivnosti u pravcu Limana, i već vidimo da se tu nešto dešava, istakao je sagovornik Euronews Srbije.

"To bi moglo da ima višestruki značaj. Jedan je da se napadnu ukrajinski položaji sa boka, a sa druge strane da se smanji opasnost, odnosno ugroženost linije od Svatova prema Kremini, što je ključna linija pre svega za snabdevanje ruskih trupa iz Rusije, a na drugoj strani za odbranu same Luganske oblasti", rekao je Životić.

"Kremina je jesenas bila faktički pred padom, a ukoliko padne, značajan deo Luganske oblasti bio bi ugrožen", zaključio je Životić za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Evropa