Evropa

Jedan policajac ranjen, a jedna osoba uhapšena u akciji nemačke policije protiv pokreta Građani rajha

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

22/03/2023

-

13:27

Jedan policajac ranjen, a jedna osoba uhapšena u akciji nemačke policije protiv pokreta Građani rajha
Jedan policajac ranjen, a jedna osoba uhapšena u akciji nemačke policije protiv pokreta Građani rajha - Copyright Printscreen YouTube/DER SPIEGEL, Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nemačke vlasti uhapsile su danas jednu osobu koja je osumnjičena za pokušaj ubistva, nakon što je policajac ranjen tokom racija na 20 imanja u Nemačkoj i Švajcarskoj u istrazi povezanoj sa krajnje desničarskim pokretom "Građani rajha", saopštilo je tužilaštvo.

Nisu izvršena druga hapšenja, dodaje se u saopštenju nemačkog tužilaštva, prenosi Rojters.

Ranije je saopšteno da je jedan policajac lakše ranjen tokom racija u sedam nemačkih pokrajina, u okviru istraga o krajnje desničarskom pokretu "Građani rajha".

Podsetimo, "Građani rajha" ne priznaju savremenu Nemačku kao legitimnu državu. Nemačka policija je prošle godine u najvećoj antiterorističkoj akciji ikad uhapsila 25 ljudi, a bilo je 50 osumnjičenih, zbog optužbi da su bili deo zavereničke grupe koja je želela da izvrši državni udar i postavi za nacionalnog lidera jednog potomka nemačke dinastije.

Među optuženima su nekadašnja poslanica AfD-a u Bundestagu, vojnici, bivši policajci, ali su brojni mediji i poslanici počeli da postavljaju pitanja o toj akciji.

Prva je sumnju izrazila poslanica levice u Bundestagu Martina Rener koja je na Tviteru napisala da je ta racija bila javna tajna najmanje nedelju dana tvrdeći da su u najmanje dva slučaja osumnjičeni unapred bili obavešteni o ovoj akciji.

Ona je precizirala da su neki mediji dobili adrese onih koji će biti uhapšeni i da su te adrese novinarima prosleđivali ministarsvo ili bezbednosna agencija. Kaže i da je to bio razlog zbog koga su neki od optuženih znali šta će se dogoditi.

Dopisnik RTS-a iz Nemačke Nenad Radičević rekao je ranije za Euronews Srbija da pripadnici ove grupe nisu povezani time što su na socijalnoj margini, već je dobar deo njih, kako kaže istraga, ubeđen u određene teorije zavere, pre svega kako Nemačka nije suverena država, već njome vladaju sile pobednice Drugog svetskog rata.

Među uhapšenim zaverenicima je i princ Hajnrih XIII koji je jedan od finansijera te grupe, ali ono što je očigledno je da je ta grupa uspela da regrutuje mnogo širi broj ljudi ideološki različitih, između ostalog tako što su se povezali sa drugim grupama na protestima protiv korona mera.

Sama grupa je izuzetno naoružana, a Radičević ističe da je dobar deo oružja legalan. Baš zato su nemačke spceijalne jedinice u racije širom zemlje krenule sa čak 3.000 pripadnika. Sagovornik ističe da su službe sumnjale da su dobro opremljeni, jer je relativno veliki broj bivših policajaca i vojnika i to specijalaca deo te grupe i da oni legalno imaju oružje kao bivša službena lica, a deo oružja je očigledno nabavljen nelegalnim putem.

"Zato je i deo specijalnih snaga učestvovao u akciajama, jer se strahovalao da bi mogli prilikom hapšenja da pruže otpor", ističe on.

Ova grupa postoji već duže vremena i ranije s njeni pripadnici hapšeni, ali je ovonedeljna racija ipak bila drugačija. Radičević napominje da je sada razlika u segmentu da je po prvi put među zaverenicima neko iz pravnog sistema.

"To je bivša poslanica Alternative za Nemačku koja je jedna od sudija u Berlinu, a koju su vlasti htele da izbace s posla jer je u javnim govorima iznosila teze koje se svrstavaju u teorije zavere, ali je ona pokrenula spor protiv berlinskih vlasti", napominje on.

Ono što je najviše zabrinulo službe je podatak da su mnogi bivši policajci i vojnici pripadnici ove desničarske grupe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa