Evropa

Hapšenje članova grupe "Građani rajha" pod lupom javnosti: Najveća antiteroristička akcija u Nemačkoj ili PR racija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/12/2022

-

12:07

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ni nedelju dana nakon što je u Nemačkoj izvršena racija u kojoj je uhapšeno 25 osoba pod sumnjom da su planirale državni udar, taj događaj ne prestaje da intrigira javnost. U fokusu nemačkih, ali i svetskih medija su sumnje da je ova najveća antiteroristička akcija, kako su je vlasti ove zemlje ocenile, bila javna tajna i da deluje da su svi znali za nju, pa čak i osumnjičeni koji su trebali da budu uhapšeni, zbog čega neki ovu akciju nazivaju "PR racija".

Kako je navela nemačka vlast u najvećoj antiterorističkoj akciji ikada uhapšeno 25 osoba, a ukupno 50 njih je osumnjičeno da su bili zaverenička grupa koja je želela da izvrši državni udar.

Među optuženima su nekadašnja poslanica AfD-a u Bundestagu, neki vojnici, bivši policajci, ali su brojni mediji i poslanici počeli da postavljaju pitanja o toj akciji.

Prva je sumnju izrazila poslanica levice u Bundestagu Martina Rener koja je na Tviteru napisala da je ta racija bila javna tajna najmanje nedelju dana tvrdeći da su u najmanje dva slučaja osumnjičeni unapred bili obavešteni o ovoj akciji.

Ona je precizirala da su neki mediji dobili adrese onih koji će biti uhapšeni i da su te adrese novinarima prosleđivali ministarsvo ili bezbednosna agencija. Kaže i da je to bio razlog zbog koga su neki od optuženih znali šta će se dogoditi.

Sumnje da su tekstovi unapred bili spremni

Veče uoči akcije neki novinari su na društvenim mrežama napisali da će sutra imati ekskluzivu, a u istom danu kada je došlo do hapšenja novinari javnih servisa, ali i lista Zidojče cajtung krenuli sa nizom tekstova o ovoj akciji. Mediji su unapred znali i adrese na kojima su bila hapšenja i čekali su policiju.

Lokalni medij doneo je priču o jednom od uhapšenih - Maksimilijanu Ederu. Oni su objavili razgovor sa njegovom komšinicom koja kaže da ju je on uoči hapšenja nazvao i rekao joj da je u Splitu, da ne brine i da će uskoro kod njega da se pojave policajci.

Predsednik mesne zajednice u kojoj je uhapšen Eder je dva dana pred raciju dobio najavu policije. Glavna politička ličnost uhapšena u akciji je poslanica AfD-a iz kojeg kažu da je priča medijski naduvana, baš zbog toga što su mediji unapred dobili informacije. 

Kako piše Dojčevele, u redakcijama, koje su objavile niz dugih tekstova o policijskoj akciji i pozadini priče, tvrde da se već mesecima bave temom, i da je racija onda samo bila povod da se priče objave.

Savezni zavod za borbu protiv kriminala demantuje da su informacije prosleđivane medijima i političarima.

„U cilju zaštite snaga policije i uspešne istrage“, piše u odgovoru za Tagesšpigel, „načelno unapred ne delimo informacije o akcijama sa neovlašćenima“.

Međutim, taj list je naveo i da su čak i u Ministarstvu unutrašnjih poslova iznervirani kako je sve proteklo. Jedna portparolka je nazvala „neodgovornim“ davanje informacija o policijskim akcijama, ističući da je to moglo da „ometa i ugrozi“ policijske službenike.

Podsetimo, članovi Grupe "Građani Rajha" uhapšeni su 7. decembra u velikoj akciji nemačke policije. Nemačke vlasti saopštile su da je potvrđeno hapšenje 23 osobe koje su privedene pod sumnjom da su planirale državni udar, a traži se izručivanje još dvoje pritvorenih u inostranstvu.

Tužioci se saopštili da su se 22 nemačka državljana i jedna Ruskinja pojavili pred saveznim sudom i da će ostati u pritvoru dok se istraga nastavlja. Pokrenut je postupak izručenja još dvojice koji su pritvoreni u Italiji i Austriji, preneo je AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa