Evropa

U Nemačkoj u ponedeljak bez putovanja: Najavljen štrajk celokupnog saobraćajnog sektora

Komentari

Autor: Tanjug

25/03/2023

-

17:47

U Nemačkoj u ponedeljak bez putovanja: Najavljen štrajk celokupnog saobraćajnog sektora
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Sindikat zaposlenih u nemačkom javnom sektoru Verdi i sindikat železničara najavili su za ponedeljak opšti jednodnevni štrajk saobraćajnog sektora u Nemačkoj koji će potpuno paralisati železnički, vazdušni i pomorski saobraćaj.

Sindikat zaposlenih u javnom sektoru Verdi i sindikat zaposlenih na železnici EVG najavili su za taj dan jednodnevni štrajk upozorenja kojim bi bio pogođen celokupni međugradski železnički saobraćaj, gotovo celokupni gradski promet kao i većina aerodroma, prenose nemački mediji.

Štrajk obuhvata i vodni saobraćaj u Nemačkoj te uprave autoputeva.

profimedia

 

Prema podacima Udruženja aerodroma, štrajkom bi u ponedeljak moglo biti pogođeno 380.000 putnika, a očekuje se da će saobraćaj biti poremećen i do sredine sedmice.

Predstavnik Nemačke železnice (DB) pozvao je putnike da odlože putovanja ako je to moguće ili da ih premeste na dan pre ili nakon štrajka. Sindikati zahtevaju veće plate, posebno izjednačavanje negativnog učinka inflacije na realne plate.

Sindikat Verdi za 2,5 miliona zaposlenih traži povećanja od 10,5 posto. Nemačka vlada je inače odbacila komentare na predstojeći štrajk naglašavajući da ne želi da se meša u pregovore poslodavaca i sindikata.

Pixabay

 

„Pravo na štrajk jedno je od temeljnih prava u Nemačkoj“, rekao je portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt. On je istovremeno na učesnike u pregovorima apelovao da što pre pronađu rešenje kako bi uticaj na svakodnevicu građana bio što manji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa