Evropa

RAT U UKRAJINI Moskva tvrdi da je oborila ukrajinski dron u Tulskoj oblasti sredstvima za elektronsko ratovanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/03/2023

-

08:41

RAT U UKRAJINI Moskva tvrdi da je oborila ukrajinski dron u Tulskoj oblasti sredstvima za elektronsko ratovanje
RAT U UKRAJINI Moskva tvrdi da je oborila ukrajinski dron u Tulskoj oblasti sredstvima za elektronsko ratovanje - Copyright Tanjug/AP/LIBKOS, Kin Cheung, Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 395. dan ruske invazije na Ukrajinu. Sve jače naoružavanje ukazuje na to da strane ne računaju na skori mir. Ruski predsednik Vladimir Putin juče je saopštio da su Moskva i Minsk dogovorili da postave taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije i da će izgradnja skladišnog objekta biti završena 1. jula. S druge strane poljski proizvođač municije Dezamet najavljuje značajno povećanje proizvodnje kako bi Ukrajinu snabdeo municijom. I dalje se najteže borbe vode oko Bahmuta, a vrhovni komandant ukrajinske vojske tvrdi je da njegove snage odbijaju ruske trupe u bici za grad.

Ključni događaji:

  • Putin:Istina o Severnom toku jednom će izaći na videlo
  • IAEA: Grosi naredne sedmice u NE Zaporožje
  • Moskva i Minsk dogovorili taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije
  • Zelenski: Nisam dobio mirovni predlog od predsednika Kine
  • Prigožin: Pomilovano 5.000 osuđenika koji su se borili u redovima Vagnera
  • Granatirano šest naselja u Hersonskoj oblasti
  • Putin: Rusija i Kina ne stvaraju vojni savez
  • NATO: Ruska nuklearna retorika je opasna i neodgovorna
  • Ukrajina zahteva hitan sastanak SB UN najava o razmeštanju nuklearnog oružja u Belorusiji

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

        Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.25 Litvanija traži nove sankcije za Moskvu i Minsk

Litvanija će pozvati na uvođenje novih sankcija Moskvi i Minsku, kao odgovor na plan Rusije da postavi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji , najavilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Prema rečima portparola litvanskog Ministarstva spoljnih poslova, Vilnjus će tražiti da dodatne sankcije Rusiji i Belorusiji budu uključene u paket kazni o kojima se razgovara u Briselu, prenosi Rojters.

"Zajedno sa svojim evroatlantskim partnerima, Litvanija će sada odlučiti kako će reagovati na ove militarističke planove ruskih i beloruskih režima", navelo je ministarstvo u saopštenju. 

21.40 Moskva tvrdi da je ukrajinski dron onesposobljen ruskim sredstvina elektronskog ratovanja

Kijevski režim pokušao je danas da izvede napad dronom u ruskoj oblasti Tula, ali je ukrajinski dron onesposobljen ruskim sredstvima elektronskog ratovanja, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Sistem za elektronsko ratovanje "pol-21" onesposobio je ukrajinski navigacioni sistem dronova, a letelica je, pošto je izgubila pravac, pala u blizini grada Kirejevska u Tulskoj oblasti, ističe se u saopštenju, preneo je TASS.

21.04 Rusko taktičko nuklearno oružje u Belorusiji: Putinova igra zastrašivanja ili "esktremno opasna eskalacija" 

Rusko taktičko nuklearno oružje u Belorusiji – to bi ovog leta mogla da postane realnost, sudeći prema najavi predsednika Rusije Vladimira Putina. Kad god Putin pomene nuklearno oružje, te reči imaju daleki odjek i izazivaju brojne reakcije. Dok zvaničnici na Zapadu ističu da će pažljivo da prate aktivnosti ruske i beloruske armije i upozoravaju na nove sankcije, vojni stručnjaci s jedne strane ističu da je ovo značajna promena u ponašanju Rusije i da podiže nivo pretnje za Evropu, a s druge da je rizik od nuklearnog rata i dalje veoma nizak. Opšrinije u posebnoj analizi.

Tanjug/AP, AP/Russian Defense Ministry Press Service, profimedia

 

19.01 Jotova: Rizik od izbijanja velikog rata ako Rusija i Ukrajina ne sednu za pregovarački sto

Postoji rizik od izbijanja velikog rata ako Rusija i Ukrajina ne sednu za pregovarački sto, upozorila je potpredsednica Bugarske Ilijana Jotova komentarišući najavu ruskog predsednika Vladimira Putina da će Rusija rasporediti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji. 

"Situacija postaje sve opasnija i sve strašnija", rekla je Jotova u Sofiji tokom tradicionalnog obeležavanja Dana Trakije, prenosi Bugarski radio. 

Jotova je dodala da su ona i predsednik Bugarske Ruman Radev ponavljali da dve zemlje treba da sednu za pregovarački sto. 

18.30 Ruski zvaničnik: Pronađeno delovi ukrajinskog drona na mestu eksplozije u Tulskoj oblasti

Delovi ukrajinske bespilotne letelice "Tu-141 striž" pronađeni su na mestu eksplozije u gradu Kirejevsku u Tulskoj oblasti u Rusiji, u kojoj su povređene tri osobe, izjavio je portparol ruskih agencija za sprovođenje zakona.

Naveo je da je ukrajinski dron ispunjen eksplozivnom materijom izazvao eksploziju u regionu Tule.

17.54 Kirbi: Nemamo indikacije da je Rusija rasporedila nuklearno oružje u Belorusiji

SAD još nisu uočila nikakve indikacije da je rusija rasporedila nuklearno oružje u susednoj Belorusiji, naveo je portparol Nacionalnog saveta za bezbednost Džon Kirbi.

"Još nismo videli indikacije da je (ruski predsednik Vladimir Putin) ispunio to obećanje, i da je premestio nuklearno oružje", naveo je Kirbi za CBS, prenosi Gardijan. 

16.37 Eksplozija u ruskom gradu u oblasti Tula, ruski istražitelji tvrde da je izazvana ukrajinskim dronom

"Eksploziju u Kirejevsku, u Tulskoj oblasti u Rusiji izazvao je ukrajinski dron Tu-141 Striž i u njoj je povređeno troje ljudi, a oštećene su tri stambene zgrade i četiri pomoćna objekta", javili su ruski mediji pozivajući se na lokalne istražne organe. Opširnije u posebnoj vesti

16.03 Ukrajina zahteva hitan sastanak SB UN najava o razmeštanju nuklearnog oružja u Belorusiji

Ukrajina zahteva da odmah bude  sazvano vanredno zasedanje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) u vezi sa izjavama Rusije o razmeštanju taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine.

Ukrajinsko ministarstvo ocenjuje da najnovije izjave Rusije o njenoj nameri da razmesti taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije podrivaju temelje Ugovora o neširenju nuklearnog oružja, arhitekturu nuklearnog razoružanja i sistem međunarodne bezbednosti u celini, prenosi Unian. Napominje se da će namera da nuklearno oružje bude raspoređeno na teritoriji Belorusije, suprotno njenim obavezama iz Ugovora o neširenju nuklearnog oružja, dodatno pretvoriti tu zemlju u "taoca Kremlja" i imati pogubne posledice po njenu budućnost.

15.50 Borelj: EU je spremna da odgovori daljim sankcijama

Zbog razmeštanja taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji reagovao je i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj koji je na Tviteru naveo da bi ovako nešto moglo da utiče na dalju eskalaciju odnosa u Evropi.

"Belorusija, domaćin ruskog nuklearnog oružja značila bi neodgornu eskalaciju i pretnju evropskoj beznednosti. Može još uvek to da zaustavi i to je njihov izbor. EU je spremna da odgovori daljim sankcijama", napisao je Borelj na Tviteru.

15.30 Lavrov: SAD su prešle sve granice pristojnosti da bi obezbedile svoju hegemoniju

SAD su već prekoračile granice pristojnosti u svojim naporima da obezbede svoju hegemoniju, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Od Sjedinjenih Američkih Država možete očekivati sve. Oni su već prešli sve granice: diplomatske, etičke, bilo koje druge, u želji da obezbede svoju hegemoniju", rekao je Lavrov za TV Rusija 1, prenosi TASS.

15.07 NATO: Ruska nuklearna retorika je opasna i neodgovorna

NATO je danas kritikovao, kako je navedeno, "opasnu i neodgovornu" nuklearnu retoriku Rusije, dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin saopštio da će Moskva postaviti taktičko nuklearno naoružanje u Belorusiji.

"NATO je budan i pažljivo pratimo situaciju. Nismo videli nikakvu promenu ruskog stava po pitanju nuklearnog naoružanja koja bi nas navela da prilagodimo naš stav po tom pitanju", naveo je portparol NATO-a, prenosi Rojters.

14.20 Britanija: Iran verovatno poslao dodatne dronove Rusiji za napade na Ukrajinu

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je danas da je Iran Rusiji verovatno poslao  dodatne dronove kamikaze Šahid koji se koriste u napadima u Ukrajini. Britansko ministarstvo u objavi na Tviteru navodi da je Rusija od početka ovog meseca lansirala najmanje 71 iranski dron na ciljeve u Ukrajini.

Dodaje se da su martovski napadi usledili nakon dvonedeljnog prekida ruskih napada dronovima krajem februara.

11.55 Grupa Vagner zauzela veliku fabriku metala AZOM u Bahmutu

Borci grupe Vagner potpuno su preuzeli kontrolu nad fabrikom Kombinata za preradu metala (AZOM) u Bahmutu.Kako je javio dopisnik RIA Novosti, Vagner kontroliše celu fabriku AZOM. Prema rečima boraca koji su upali u fabriku, u pogonima postoji nekoliko skloništa za bombe u kojima možete sačekati artiljerijsko granatiranje i vazdušne udare, ali je pojava pripadnika grupe Vagner bila potpuno neočekivana za ukrajinske trupe.

"Pokušali smo da nađemo put do fabrike, onda sam otkrio ovaj prolaz. Ušli smo neprimećeni, promašio nas je ukrajinski strelac. Čuo sam da neprijateljska grupa priča iza zida. Naredio sam jurišnicima da mi priđu i sukobili smo se sa njima na drugoj strani, gde su moji momci prethodno pokušali da uđu u fabriku", rekao je za RIA Novosti komandir jurišnog voda.

11.32 Danilov: Postavljanje ruskog nuklearnog oružja u Belorisiji destabilizovaće tu zemlju

Oleksij Danilov, savetnik za bezbednost ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, upozorio je danas da bi ruski planovi da postavi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji destabilizovali tu zemlju.

"Kremlj je uzeo Belorusiju kao nuklearnog taoca", napisao je Danilov na Tviteru, preneo je Rojters. Moskva i Minsk su se dogovorili da postave taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije, izjavio je u subotu predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu televiziji Rusija 24.

11.10 Putin: Rusija i Kina ne stvaraju vojni savez, to ne predstavlja pretnju za Zapad

Rusija i Kina ne stvaraju vojni savez, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu ruskoj televiziji Rusija 24 i naveo da ta saradnja ne predstavlja nikakvu pretnju za Zapad.Putin je rekao da je vojna saradnja između dve zemlje transparentna, preneo je Rojters.

"Mi sa Kinom ne stvaramo nikakav vojni savez. Tačno je, imamo saradnju i u vojno-tehničkoj sferi, ne krijemo to, nego radimo transparentno, tamo nema ničega tajnog", rekao je Putin, preneo je Sputnjik.

09.35 Granatirano šest naselja u Hersonskoj oblasti

Ukrajinske snage ispalile su protekle noći 46 topovskih granata na civilnu infrastrukturu šest naselja na levoj obali reke Dnjepar, u Hersonskoj oblasti, prenosi TASS. Ruski izvori tvrde da je Kijev tokom noći nastavio granatiranje civilne infrastrukture u naseljima Nova Kahovka, Kahovka, Pokrovka, Aljoški, Gornostajevka i Kajri, prenosi TAS S ne navodeći podatke o ljudskim žrtvama.

08.36 Ruske jedinice noćas granatirale Dnjepropetrovsku oblast

Guverner Dnjepropetrovske oblasti Serhij Lisak objavio je na svom Telegramu kanalu da su ruske trupe tokom noći izvršile artiljerijske udare i napade dronovima na dve zajednice u regionu i pogodile naselja Marhanec i Velikomihajlivska.

Prema njegovim rečima, pripadnici službe prve pomoći proveravali su mesta napada, ali nije bilo prijavljenih žrtava, a nije precizirao kolika je materijalna šteta, prenosi Kijev Indipendent.
Guverner Lisak je izjavio da je Dnjepropetrovska oblast česta meta ruskih napada od početka sukoba 2022. godine.

08.32 Norveška mornarica zabrinuta zbog aktivnosti modernih ruskih podmornica

Glavnokomandujući norveške mornarice, viceadmiral Rune Andersen, izrazio je zabrinutost zbog aktivnosti savremenih ruskih podmornica u severnom Atlantiku. U izveštaju norveške TV 2 se navodi da su ruske pomorske snage aktivne u vodama severnog Atlantika i da su među njima i najsavremenije ruske nuklearne podmornice "Severodvinsk" i "Jurij Dolgoruki", prenosi RIA Novosti.

"Ove podmornice su moderne, nečujne i opremljene savremenim projektilima ", rekao je Andersen.

08.20 Pentagon: Nema indicija da Rusija sprema upotrebu nuklearnog oružja

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je u danas da nema indicija da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje, nakon što je Moskva najavila postavljanje taktičkog nuklearnog naoružanja u Belorusiji.

"Videli smo izveštaje o najavi Rusije i nastavićemo da pratimo ovu situaciju. Nismo primetili nijedan razlog za prilagođavanje sopstvenog strateškog nuklearnog stava, niti bilo kakve naznake da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje", navodi se u pisanoj izjavi Ministarstva odbrane SAD, prenosi Rojters.

07.59 Ukrajinska služba za sajber bezbednost: Više od 300 napada od početka godine

Ukrajinska služba za hitne kompjuterske slučajeve (CERT-UA), organ Državne službe za posebne komunikacije, registrovala je više od 300 sajber napada u prva dva meseca ove godine.

"Ovo je skoro polovina broja registrovanog u istom periodu prošle godine, kada se Rusija pripremala za invaziju punog obima i kada je hakerska aktivnost bila nenormalno visoka", navodi se u saopštenju, prenosi Kijev Indipendent.

07.25 Putin: Istina o eksplozijama na gasovodima Severni tok će biti otkrivena

Istina o eksplozijama na gasovodima Severni tok će na kraju biti otkrivena, iako će to biti teško postići, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin. 

„Verujem da će biti teško doći do istine o incidentu u Severnom toku, ali će jednog dana verovatno izaći na videlo šta je i kako urađeno“, rekao je Putin u intervjuu za TV kanal Rusija-24.

07.05 IAEA: Grosi će posetiti NE Zaporožje naredne sedmice

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi trebalo bi sledeće sedmice da poseti nuklearnu elektranu Zaporožje kako bi procenio bezbednosnu situaciju u postrojenju i naglasio hitnu potrebu da se ona zaštiti tokom trenutnog vojnog sukoba, saopštila je juče IAEA. 

"Odlučio sam da ponovo otputujem u nuklearnu elektranu Zaporožje kako bih se uverio kako je situacija evoluirala od septembra i da razgovaram sa onima koji upravljaju postrojenjem u ovim neviđenim i veoma teškim okolnostima", naveo je Grosi u saopštenju.

06.45 Putin: Rusija dogovorila postavljanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji

Moskva i Minsk su se dogovorili da postave taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije, izjavio je juče predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu televiziji Rusija 24.

On je precizirao da će izgradnja skladišnog objekta biti završena 1. jula, prenele su RIA Novosti.

Predsednik Rusije je istakao da će oni rasporediti oružje bez kršenja obaveza iz sporazuma START.  Prema njegovim rečima, razlog za takav korak bila je najava Velike Britanije da će snabdeti Ukrajinu municijom sa osiromašenim uranijumom. 

06.30 Zelenski: Nisam dobio mirovni predlog od Sija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da od Kine nije dobio predlog za posredovanje u postizanju mira između Ukrajine i Rusije.

Zelenski je za Japan Njuz rekao da je diplomatskim kanalima dao "direktne poruke" da želi razgovarati s kineskim čelnikom Ksi Đinpingom, ali nije dobio odgovor.

“Iz Kine nisam dobio predlog za posredovanje. Nisam dobio predlog da se nađemo", rekao je.

06.10 Prigožin: Pomilovano 5.000 osuđenika koji su se borili u redovima Vagnera

Više od 5.000 bivših osuđenika je dobilo pomilovanje od ruskih vlasti nakon što su ispunili ugovornu obavezu kojom su se obavezali da će se boriti u Ukrajini u redovima privatne plaćeničke grupe "Vagner", izjavio je osnivač "Vagnera" Jevgenij Prigožin.

"Vagner" grupa, u kojoj su prvobitno bili veterani prekaljeni tokom službovanja u ruskim oružanim snagama, preuzela je mnogo značajniju ulogu od početka sukoba u Ukrajini.

 

 

Komentari (1)

Rusofil nekad

26.03.2023 10:31

Putinova stolica polako mu se izmiče.Sam sebe je uništio za svagda.Koliko je do sada uništio nevinih života gore ga jedva čekaju i lonac su mu sigurno spremili.

Evropa