Evropa

Putin posthumno odlikovao Vladlena Tatarskog ubijenog u eksploziji u Sankt Peterburgu

Komentari

Autor: Tanjug

03/04/2023

-

20:13

Putin posthumno odlikovao Vladlena Tatarskog ubijenog u eksploziji u Sankt Peterburgu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusija Vladimir Putin odlikovao je danas Ordenom za hrabrost vojnog izveštača Vladlena Tatarskog, koji je poginuo u eksploziji u kafiću u Sankt Peterburgu.

U ukazu, objavljenom na ruskom protalu za pravne informacije, navodi se da je Tatarski posthumno odlikovan „za hrabrost iskazanu u obavljanju profesionalne dužnosti", prenose RIA Novosti.

Poznati ratni izveštač Vladlen Tatarski, čije je pravo ime Maksim Fomin, poginuo je u nedelju u eksploziji u Strit Baru u Sankt Peterburgu, u kojoj su povređene još 32 osobe.

Osumnjičena Darija Trepova je danas uhapšena. Prema podacima koji se nalaze u bazi podataka ruskog MUP, Trepova je rođena upravo u Sankt Peterburgu 1997 godine.

Ubijen eksplozivnom napravom skrivenom u gipsanoj figuri

Ona se sumnjiči da je ubila Tatarskog tako što mu je poklonila gipsanu figuricu, u kojoj je, prema preliminarnim podacima, mogla biti improvizovana eksplozivna naprava. Na društvenim mrežama objavljen je i video snimak na kom se, navodno, vidi kako ulazi u kafić.

Telegram kanal "Meš" koji ima izvore u ruskoj policiji objavio je, pored ovog, i video-snimak na kom se vidi kako Tatarski prima figuru onoga što izgleda kao vojnik sa kacigom. Nekoliko trenutaka kasnije, usledila je eksplozija, koja je povredila ljude na ulici.

Na video snimku koji su objavile ruske vlasti, za koji BBC piše da je najverovatnije snimljen pod prinudom, čuje se kako Trepova priznaje da je predala figuru koja je posle eksplodirala. Međutim, ona ne kaže da je znala da će doći do eksplozije.

Ukoliko se utvrdi i zvanično da je Tatarski bio meta bombe, biće ovo drugi slučaj u poslednjih godinu dana da javno poznata figura u Rusiji koja podržava rat u Ukrajini strada na takav način. Prošlog avgusta, od eksplozije bombe ispod automobila stradala je Darija Dugina, ćerka filozofa Aleksandra Dugina koji je blizak ruskom predsedniku.

Ko je bio Vladlen Tatarski? 

Vladlen Tatarski, odnosno Maksim Fomin, rođen je u Makijevki, u ukrajinskoj Donjeckoj oblasti. Prema njegovim rečima, pridružio se pobudnjenicima u Donjecku nakon što je izašao iz zatvora, gde je služio kaznu zbog oružane pljačke, preneo je BBC.

Alijas "Vladlen Tatarski" preuzeo je iz knjige "Generacija P" Viktora Peljevina, a u toj knjizi Tatarski je lik koji, nakon što je propao kao pesnik, postaje pisac reklama. Radnja romana dešava se u ranim danima Jeljcinove vladavine, i kritika je na period konzumerizma i korupcije, navodi CNN.

Tatarski je na Telegramu imao više od 560.000 pratilaca na svom kanalu, i bio je jedan od najuticajnijih vojnih blogera. Često je objavljivao iz Ukrajine, a bio je poznat po svojim stavovima u kojima podržava rusku invaziju na tu zemlju, kao i po tome što je i sam uzimao učešća u bojnim operacijama.

"Bar sam malo skrenuo pažnju sa stalnog razmišljanja o tome koliko brzo možemo da pobijemo sve neprijatelje", napisao je jednom prilikom, preneo je CNN.

Tokom poslednje godine, postao je poznat kao jedan od najglasnijih kritičara ruskog ministarstva odbrane zbog nemogućnosti da se ostvare dobici na terenu u Ukrajini. Jednom prilikom, tražio je suđenje za rusko vojno rukovodstvo, koje je nazvao "neobučenim idiotima".

Prisustvovao je ceremoniji u Kremlju prošle godine, gde je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio aneksiju četiri ukrajinska regiona koja su ruske snage okupirale, a što ne priznaje nijedna međunarodna organizacija.

"Sve ćemo osvojiti, sve ćemo poubijati, pokrašćemo svuda gde budemo morali, i sve će biti baš kao što volimo", rekao je Tatarski u video poruci snimljenoj prilikom ove ceremonije u Kremlju, preneo je britanski Gardijan.

Vojni blogeri su obično bivši ratni veterani koji imaju kontakte na bojnom polju, i često pružaju jedinstveni uvid u to kako zaista izgleda ruska vojska u Ukrajini. Mada neki od njih ne štede kritike kada je u pitanju vojska i njeni rezultati, retko ko kritikuje i samog ruskog predsednika Vladimira Putina. 

S obzirom na to koliko je porastao značaj vojnih blogera, Putin je čak uspostavio i grupu koja se bavi koordinisanjem poslova između njih i ruske vlade.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa