Evropa

Ustavni savet podržao Makronov kontroverzni zakon: Napeto u Francuskoj, protesti i neredi u više gradova

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

14/04/2023

-

18:15

Ustavni savet podržao Makronov kontroverzni zakon: Napeto u Francuskoj, protesti i neredi u više gradova
Ustavni savet podržao Makronov kontroverzni zakon: Napeto u Francuskoj, protesti i neredi u više gradova - Copyright Tanjug AP/Michel Euler, Lewis Joly, Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

Francuski sud (Ustavni savet) podržao je kontroverzno povećanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, odbacujući zahtev protivnika penzione reforme za referendum. Predlog reforme je u prethodnom periodu izazvao masovne proteste i nerede širom Francuske. 

Međutim, kako piše BBC, Savet je naveo da određeni članovi zakona imaju pravne nedostatke.

Ustavni savet je odlučivao o zakonu o penzionoj reformi, koji je vlada usvojila 20. marta, zaobilazeći parlament. Rojters je ranije pisao da, ako Savet odobri zakonski predlog, vlada ce imati pravo da ga proglasi u nadi da ce to na kraju staviti tačku na proteste.

Nakon odluke Saveta, veliki broj pripadnika policije je raspoređen oko zgrade tog tela u čijoj se blizini nalazi i Jelisejska palata, javlja France 24. 

Oko 4.000 ljudi okupilo se ispred zgrade  Gradskog veća u Parizu. Demonstranti su u centru grada palili kante za smeće i uzvikivali parole. Učesnici protesta nosili su transparente na kojima je pisalo "klima gneva" i "nema kraja štrajkovima dok se reforma ne povuče", prenosi Rojters.

Policija je blokirala ulicu Rivoli i koristila pendreke i suzavac. Protesti su održani i u Renu, Lionu, Nici i drugim gradovima Francuske. U Renu su demonstranti zapalili vrata policijske stanice. Tenzija je bilo i u Nantu, gde su demonstranti bacali staklene flaše na fasadu zgrade prefekture, na šta je policija odgovorila mlazovima vode.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmanin poručio je na svom Tviter nalogu da će svi počinioci biti procesuirani. On je osudio postupke "nasilnika", koje je ocenio kao "neprihvatljive".

Šta kažu vlast, opozicija i sindikati posle odluke?

Premijerka Francuske Elizabet Born je na Tviteru navela da "večeras nema ni pobednika ni gubitnika".

Tanjug AP/Thibault Camus

 

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je ranije da građani te zemlje moraju da rade duže jer će, u suprotnom, budžet za penzije biti u minusu za milijarde evra svake godine do kraja decenije.

"Zemlja mora da ide napred, da radi i da se suoči sa izazovima koji su pred nama", rekao je Makron tokom državne posete Holandiji.

Tanjug AP/Thibault Camus

 

Sindikati i opozicija upozoravali su da višemesečne burne rasprave i protesti zbog Zakona o penzijam neće brzo nestati, čak i ako zakon dobije odobrenje Saveta.

"Makron mora da povuče zakon ili neće moci da upravlja ovom zemljom", rekla je u četvrtak Sofi Bine, nova liderka sindikata Se-Že-Te (CGT) upozoravajući na nove štrajkove.

Levičarski politički savez Nupes je jedna od grupa koje su podnele žalbu Ustavnom Savetu, a lider te grupe Žan Lik Melanšon je poručio da će se "borba nastaviti".

"Odluka Ustavnog saveta pokazuje da oni više vode računa o potrebama predsedničke monarhije nego o potrebama naroda", rekao je on.

Tanjug AP/Michel Euler

 

I Marin le Pen, liderka krajnje desnice je na društvenim mrežama napisala da "politička sudbina penzione reforme nije zapečaćena", prenosi BBC. 

Kada bi zakon mogao da bude ozvaničen?

Izvor blizak Makronu saopštio je da ce vlada verovatno brzo ozvaničiti zakon, verovatno početkom sledeće nedelje, ako dobije zeleno svetlo Saveta, kako bi pokušala da nastavi dalje s predloženim reforma

Tanjug/AP/Ludovic Marin

 

Francuski list Mond preneo je da je u Parizu tokom jučerašnjih protesta privedeno 36 osoba i da je povređeno deset policajaca.

Sindikalni aktivisti upali su i u parisko sedište kompanije za luksuznu robu LVMH, rekavši da bi francuska vlada trebalo da odloži planove da natera ljude da rade duže za svoje penzije i da umesto toga treba više da oporezuje bogate.

Francuski politički analitičar Antoan Bristiel rekao je za Bi-Bi-Si da ne misli da će uskoro biti okončani protesti. Za njega nije iznenađenje odluka Ustavnog savet jer kaže da su mnogi najvaljivali tako nešto.

"Ali mislim da ćemo u narednim satima i tokom vikenda videti mnogo nereda i štrajkova u zemlji jer je još 70 odsto francuskog stanovništva protiv reformi", rekao je on. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa