Evropa

RAT U UKRAJINI Za Kijev akcije u Avdejevki i Bahmutu deo kontraofanzive, PVO sistemi Patriot stigli u Ukrajinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/04/2023

-

08:03

RAT U UKRAJINI Za Kijev akcije u Avdejevki i Bahmutu deo kontraofanzive, PVO sistemi Patriot stigli u Ukrajinu
RAT U UKRAJINI Za Kijev akcije u Avdejevki i Bahmutu deo kontraofanzive, PVO sistemi Patriot stigli u Ukrajinu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 419. dan ruske invazije na Ukrajinu. Najžešće borbe i dalje se vode oko Bahmuta na istoku Ukrajine, a ruska strana tvrdi da privatna paravojna organizacija Vagner kontroliše oko 90 odsto delova grada. I ukrajinski i ruski predsednik posetili su trupe na frontu. Zelenski je bio u poseti vojnicima u Avdijevki, na istoku zemlje, dok je Putin bio u Hersonskoj oblasti i samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici u Ukrajini. 

Ključni događaji:

  • Ukrajinski glavni tužilac: Identifikovali smo 310 potencijalnih ratnih zločinaca
  • SAD šalju 36. paket vojne pomoći Ukrajini
  • Rumunija zabranila uvoz ukrajinskog žita
  • Ukrajinska policija ušla u Kijevsko-Pečersku lavru
  • Patriot sistemi stigli u Ukrajinu
  • Lavrov sledeće nedelje s Guterešom o izvozu žitarica crnomorskom rutom
  • Poljska predložila 11. set sankcija Rusiji, uključuje naftu i dijamante
  • Zelenski posetio ukrajinske trupe u Avdijevki
  • Ukrajinski komesar: Više od 7.000 ukrajinskih vojnika se trenutno vode kao nestali
  • Makronov cilj: Razgovor Ukrajine i Rusije već na leto, ako ''sve bude u redu''
  • Zelenski posetio granične službenike u Volinskoj oblasti

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu


21.40 Ukrajinski glavni tužilac: Identifikovali smo 310 potencijalnih ratnih zločinaca

Ukrajinski glavni tužilac Andrij Kostin rekao je američkim zastupnicima kako je njegova kancelarija registrovala oko 80.000 slučajeva potencijalnih ratnih zločina, i da je do danas osudio 31 Rusa za ratne zločine pred ukrajinskim sudovima.

Kostin je pred zastupnicima u Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma istakao da je njegova kancelarija takođe identifikovala 310 potencijalnih počinilaca zločina i da je "završio slučajeve protiv 152 potencijalna ratna zločinca".

Naveo je kako se neki predmeti vode u odsustvu jer su identifikovali počinioce i imaju kompletirane dokaze, ali još čekaju hoće li uhvatiti osumnjičenike.

21.35 Kijev naziva akcije ukrajinske vojske u Avdejevki i Bahmutu delom kontraofanzive

Ukrajinska vojska sprovodi aktivnu ofanzivnu operaciju u Avdejevki i Bahmutu, kao i u oblastima Mariinka i Liman, a sve to zajedno može se smatrati delom kontraofanzive, izjavila je danas zamenica ukrajinskog ministra odbrane Ana Malar.

Ona je navela da protivofanzivu ne treba svesti na neke aktivne ofanzivne akcije, preneo je TASS.

"Ali sve zajedno, ako govorimo o našem strateškom cilju, one se mogu opisati kao kontraofanzivne mere“, rekla je ukrajinska zvaničnica.

20.20 Češki predsednik: O članstvu Ukrajine u NATO-u tek kad se završi rat

Predsednik Češke Petr Pavel izjavio je danas da članice NATO-a mogu da razmatraju članstvo Ukrajine u vojnoj alijansi tek nakon zavreštka konlfikta.

"U ovom trenutku veoma je teško govoriti o konkretnim datumima kada je reč o članstvu Ukrajine u NATO-u, dok je zemlja u ratu. Prvo mora da se okonča taj rat", rekao je Pavel, govoreći na konferenciji za medije u Briselu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

18.20 SAD šalju 36. paket vojne pomoći Ukrajini

Sjedinjene Američke Države poslaće Ukrajini novi, 36. paket vojne pomoći, saopštila je danas portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

"Paket će uključivati više municije za raketne sisteme HIMARS, kao i dodatne artiljerijske projektile", rekla je portparolka Bele kuće i dodala da je reč o 36. paketu pomoći od početka rata u februaru 2022. godine, prenosi Rojters.

Žan-Pjer je istakla da je nova vojna pomoć deo napora da se pomogne Ukrajini u odbrani od "brutalne ruske invazije".

Tanjug AP/Roman Chop via AP

 

 

16.39 Putin: Lično sam posetio vojne štabove da ne bih ometao rad komandanata

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je lično posetio vojne štabove u Hersonskoj oblasti i Luganskoj Narodnoj Republici, kako ne bi ometao komandante da obavljaju svoj posao.

"Svrha mog putovanja je bila da se sretnem sa vojskom. Nisam želeo da ih ometam i da se nalazim s njima daleko od mesta gde su stacionirane jedinice kojima komanduju. Situacija zahteva da budu na terenu", objasnio je Putin na današnjem sastanku sa ruskom vladom, prenosi TASS.

15.57 Rumunija zabranila uvoz ukrajinskog žita, nadgledaće tranzit kroz zemlju

Rumunija će pečatiti i nadgledati tovare ukrajinskih žitarica koji prolaze kroz zemlju, uz zabranu uvoza, saopštilo je danas rumunsko Ministarstvo poljoprivrede. Bukurešt će sprovoditi i kontrolu kvaliteta prehrambenih proizvoda na graničnim prelazima, preneo je Rojters. 

Rumunski ministar poljoprivrede Petre Daea razgovarao je putem video veze sa ukrajinskim kolegom Mikolom Solskim i zamolio ga da „brzo identifikuje rešenja za ograničavanje izvoza žitarica i uljarica u Rumuniju“. Njih dvojica sastaće se u petak u Bukureštu.
 Britanska agencija napominje da se danas i Bugarska pridružila Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj u privremenoj zabrani uvoza žitarica iz Ukrajine. Države centralne i istočne Evrope to su uradile pod unutrašnjim pritiskom kako bi zaštitile svoje poljoprivredne proizvođače.

15.48 Zelenski posetio granične službenike u Volinskoj oblasti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je posetio Volinsku oblast Ukrajine, koja se graniči sa Belorusijom i Poljskom, gde je pohvalio rad granične straže. U video snimku objavljenom na platformi Telegram, on je rekao da mu je ''čast'' što može da se uživo zahvali graničarima koji čuvaju zemlju.

"Postoji mnogo važnih pitanja, opremanje i zaštita državne granice, socio-ekonomska i trenutna bezbednosna situacija u regionu, uređenje i utvrđivanje granične infrastrukture'', rekao je Zelenski u razgovoru sa graničnim činovnicima.

14.59 Moldavski premijer pozvao na ograničenje kretanja dvojici ruskih diplomata

Moldavski premijer Dorin Rećean danas je zatražio na sednici vlade da se ograniči kretanje dvojici službenika ruske ambasade nakon incidenta kada je šefu savezne ruske države Tatarstana Rustamu Minihanovu odbijen ulazak u zemlju. ''Želeo bih da se zahvalim graničnoj policiji kao i ministarstvima unutrašnjih poslova i spoljnih poslova. Dvojici predstavnika ruske ambasade treba oduzeti aerodromske akreditacije'', rekao je on, prenosi TASS.

14.53 Jašinu odbijena žalba na kaznu zatvora od osam i po godina

Ilji Jašinu, koji je u Rusiji osuđen na zatvorsku kaznu od osam i po godina zbog kritikovanja napada Moskve na Ukrajinu, danas je odbijena žalba na ovu sudsku presudu.

Govoreći na sudu, bivši moskovski zvaničnik Jašin je rekao da je stavljen iza rešetaka jer je "govorio istinu" o akcijama Moskve u Ukrajini, i dodao da je "kazna koja mu je izrečena neverovatna - osam i po godina zatvora za govor na internetu od 20 minuta", prenosi AFP.

"U zatvoru sam upoznao ubice, silovatelje i lopove koji su zaslužili manje kazne od mene za svoje zločine", rekao je Jašin.

Ovaj slučaj dogodio se samo nekoliko dana nakon što je moskovski sudo izrekao presudu od 25 godina zatvora za opozirionara Vladimira Kara-Murzu zbog sličnih razloga zbog kojih je osuđen i Jašin. 

Tanjug/AP Photo/Dmitry Serebryakov, File

Ilja Jašin na sudu

14.45 Ruska banka Promsvjaz otvara još filijala u anektiranim regionima Ukrajine

Ruska državna banka Promsvjaz (PSB) će otvoriti još filijala u delovima Ukrajine koje je anektirala Rusija, a civilima i vojnicima obećava jeftine kredite i bankarske usluge. Predsednik PSB Pjotr Fradkov je rekao ruskom premijeru Mihailu Mišustinu da banka aktivno radi na otvaranju filijala u, prema njegovim rečima, "novim ruskim regionima", prenosi Rojters.

"U ovom trenutku je u novim ruskim regionima otvoreno više od 400 filijala Promsvjazbanke, i to ne smao u velikim centrima, već i u 82 naselja", izjavio je Fradkov. PSB je ruski lider u oblasti hipoteka za vojna lica, a do sada je izdvojio milijardu evra za 60.000 porodica vojnika.

13.30 Reznjikov: Patriot sistemi stigli u Ukrajinu

Kijev je preuzeo sisteme za protivvazdušnu odbranu Patriot, potvrdio je danas ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznjikov.

Reznjikov je na Tviteru naveo da je ukrajinsko nebo sada, zahvaljujući preuzetim sistemima, mnogo bezbednije.

On je naveo da su ukrajinski partneri "održali reč" i zahvalio se Nemačkoj, SAD i Holandiji. 

13.15 Pala: Inspekcijski timovi u okviru Crnomorske inicijative već rade

Portparol centra za koordinaciju u Istanbulu, Ismini Pala, rekao je da su "inspekcijski timovi već na delu" kada je u pitanju nastavak dogovora o izvozu ukrajinskih žitarica crnomorskim putem, preneo je Rojters.

12.51 Rusija pozvala britansku ambasadorku na razgovor

Rusija je pozvala Debru Bonert, britansku ambasadorku u toj zemlji, na razgovor zbog njenih komentara povodom presude od 25 godina zatvora za opozicionara Vladimira Kara-Murzu.

Bonert je ovu presudu Kara-Murzi, koji ima rusko i britansko državljanstvo, nazvala "šokantnom", a rusko ministarstvo spoljnih poslova opisalo je komentare Bonert kao "odvratno mešanje u unutrašnje poslove zemlje".

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ambasadorka Velike Britanije sa ambasadorkama SAD i Kanade

12.24 Bugarska uvela privremenu zabranu uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Bugarska uvodi privremenu zabranu uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine, izuzev tranzitne robe“, saopštio je premijer u tehničkom mandatu Galab Donev na početku današnje sednice vlade. „Protekle godine, protivno prvobitnoj ideji, znatna količina prehrambenih proizvoda ostala je u zemlji i izazvala problem. Ako se ta tendencija zadrži ili pojača, moguće je doći do izuzetno ozbiljnih posledica po bugarski biznis. Prinuđeni smo da usvojimo ovu nacionalnu meru, jer evropski organi još uvek razmatraju adekvatnu meru. Računamo da će Brisel čuti i razumeti stavove Bugarske, Poljske, Češke i Slovačke. Ostajemo solidarni sa Ukrajinom, međutim, bankrot bugarskih poljoprivrednika ni na koji način neće doprineti njenom cilju“, izjavio je Donev, prenosi Radio Bugarska.

11.11 Ukrajinska policija ušla u Kijevsko-Pečersku lavru

Ukrajinska policija ušla je danas u prostorije Kijevsko-Pečerske lavre i blokirala ulaze, saopštio je Savez pravoslavnih novinara Ukrajine. "Policija je došla na teritoriju manastira, blokirajući ulaz u prostorije", objavljeno je na Telegram kanalu Saveza, prenose RIA Novosti. Nova sukobi oko Kijevo - pečerske lavre počeli su kada je Ministarstvo kulture Ukrajine obavestilo kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC) o jednostranom raskidu ugovora o zakupu manastira, a monasima je rečeno da moraju da napuste Lavru 29. marta.

10.40 Britanska vlada upozorava na sve veću opasnost od ruskih sajber plaćenika

Velika Britanija je sve više na udaru ruskih sajber plaćenika, koji pokušavaju da „poremete ili unište“ vitalnu infrastrukturu, upozorava britanska vlada. Ministar u vladi Oliver Daden održaće govor na bezbednosnoj konferenciji u Belfastu, u kome upozorava na porast grupa „povezanih sa Rusijom“ koje ciljaju Britaniju poslednjih meseci i koje poredi sa paravojnom kompanijom Vagner grupa, koja za Moskvu ratuje u Ukrajini, saznaje Tajms.

10.30 Zaharova: Kijev odgovoran za prekid inspekcija u okviru sporazuma o žitu

Ukrajinska strana je odgovorna za poteškoće sa registracijom novih brodova i prekid inspekcija, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Prema njenim rečima, ukrajinska strana je prvo blokirala proces registracije, ne slažući se sa predlozima Rusije, a zatim obustavila sve inspekcije, uključujući i inspekcije odlazećih brodova, preneo je Interfaks.

09.35 Kijev pozvao na konsultacije ambasadora u Minsku zbog prijema šefa DNR

Kijev je pozvao ambasadora u Minsku Igora Kizima na konsultacije, zbog sastanka koji je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko održao sa vršiocem dužnosti šefa samoproglašene DNR Denisom Pušilinom, objavljeno je na sajtu ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine osudilo je sastanak, nazvavši ga "još jednim i očiglednim neprijateljskim činom" od strane Minska, prenosi agencija RIA Novosti.

09.09 Postignut dogovor, ukrajinsko žito ponovo će prolaziti kroz Poljsku

Ukrajinski ministar poljoprivrede potvrdio je da će se nastaviti tranzit ukrajinskog žita i hrane kroz Poljsku, nakon što je postignut dogovor na sastancima u Varšavi. Rojters, međutim, prenosi da su ukrajinski zvaničnici i dlaje zabrinuti zbog dogovora sa Moskvom o bezbednom prolazu brodova Crnim morem, zbog toga što je "nemoguće predvideti" kom broju plovila će Moskva dozvoliti da prođe.

08.42 Mirošnik: Nova Kahovka pod napadima ukrajinskih snaga

Rodion Mirošnik, jedan od zvaničnika koje je Rusija postavila u Donbasu, objavio je na Telegramu da je Nova Kahovka, okupirani grad na levoj obali Dnjepra, pod napadima ukrajinskih snaga. Mirošnik je napisao da je "ceo grad pod napadima, i već ima povređenih". 

07.50 Nastavljen proboj ruskih snaga u Bahmutu

Nastavlja se proboj ruskih snaga u Bahmutu, piše u izveštaju Institu za studije rata (ISW). Kako se navodi, geolocirani snimak pokazuje da su pripadnici Vagner grupe najverovatnije prošli dalje kroz centar grada i zauzeli dom kulture u severozapadnom delu Bahmuta.

07.45 Ukrajinski zvaničnik: Napad dronovima u Odesi, nema povređenih

Ruska vojska dronovima je tokom noći napala Odesku oblast na jugu Ukrajine, što je izazvalo požar u jednom infrastrukturnom objektu, saopštio je šef vojne komande za ovu oblast Jurij Kruk. U svom saopštenju, Kruk je dodao da nije bilo žrtava i da su vatrogasci trenutno na licu mesta kako bi se izborili sa požarom. 

07.32 Predsednik Južne Koreje: Mogli bismo da proširimo pomoć koju šaljemo Ukrajini

Južna Koreja bi mogla da proširi pomoć koju šalje Ukrajini tako da ona ne bude samo ekonomska ili humanitarna, ukoliko dođe do velikog napada na civile, rekao je južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol, nagovestivši tako promenu stava prema naoružavanju Ukrajine po prvi put.

U intervjuu koji je dao Rojtersu pred posetu SAD, Jun je rekao da je njegova vlada tražila način kako da pomogne da se odbrane i izgradi Ukrajina, baš kao što je i Južna Koreja primala međunarodnu pomoć tokom i nakon Korejskog rata. 

"Ako postoji situacija sa kojomm eđunarodna zajednica ne može da se nosi, poput bilo kakavih masovnih napada na civile, masakara ili ozbiljnog kršenja ratnih zakona, biće nam teško da insistiramo samo na humanitarnoj ili finansijskoj pomoći", rekao je Jun.

Tanjug/Im Hun-jung/Yonhap via AP, File

 

07.29 Lavrov: Rusija i Venecuela će ojačati saradnju u proizvodnji nafte i gasa

Rusija i Venecuela će ojačati saradnju u proizvodnji nafte i razvoju gasnih postrojenja, kao i na drugim projektima, saopštio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posle razgovora sa venecuelanskim kolegom Ivanom Hilom Pintom.

"Planiramo više projekata u sferi proizvodnje nafte, razvoja gasnih polja, u poljoprivredi, medicini i farmaciji, komunikacijama, svemiru, u sferi novih tehnologija", rekao je šef ruske diplomatije na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Karakasu, prenosi Tas.

On je dodao da  je u svim tim oblastima "planirano povećanje obima i tempa saradnje", kao i da će dve strane  nastaviti da aktivno "koriste postojeće mehanizme" u tu svrhu, uključujući "međuvladinu komisiju na visokom nivou".

07.20 Lula da SIlva osudio narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine od strane Rusije i ponovo pozvao na mirovnu inicijativu za okončanje rata, koju je ranije kritikovala ukrajinska vlada, prenosi Rojters.

U obraćanju sa rumunskim predsednikom Klausom Johanisom, Lula je rekao da zemlje koje nisu uključene u rat treba da učestvuju u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine, prenosi Rojters.

Njegove izjave su usledile nakon što je kritikovan među zapadnim saveznicima zbog stava da SAD i EU produžavaju sukob u Ukrajini time što šalju oružje Kijevu.

Tanjug/AP/Gustavo Garello

 

07.11 Lavrov sledeće nedelje s Guterešom o izvozu žitarica crnomorskom rutom

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov razgovaraće sledeće nedelje u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom o sporazumu za izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Razgovori u Njujorku će biti održani samo nekoliko nedelja pre isteka važećeg dogovora o izvozu ukrajinskih žitarica, a novi dogovor bi mogao da bude postignut samo pod uslovom da se ispune i zahtevi Rusije o izvozu ruskih proizvoda, navodi Rojters.  Rusija je upozorila da "nisu sjajni" izgledi da se postigne dogovor o bezbednom transportu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka posle 18. maja, u jeku ratnog stanja. 

07.00 Poljska predložila 11. set sankcija Rusiji, uključuje naftu i dijamante

Poljska je ovog meseca predstavila predlog novog seta sankcija Rusiji zbog rata protiv Ukrajine, koji uključuje i zabranu uvoza nafte i dijamanata zemljama članicama EU, preneo je juče Rojters, pozivajući se na dokument u koji je ta agencija imala uvid.

Navodi se da je set sankcija dostavljen Evropskoj komisiji, izvršnom telu EU, kao i da bi za uvođenje novog, 11. paketa sankcija moralo da glasa svih 27 zemalja članica EU.

06.40 Zelenski posetio ukrajinske trupe u Avdijevki

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski posetio je juče ukrajinske trupe u Avdijevki, na istoku Ukrajine, saopštio je njegov kabinet. Zelenski je čuo izveštaje vojnih komandanata o situaciji na bojnom polju i uručio nagrade vojnicima, navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

"Čast mi je da budem danas ovde, da vam se zahvalim na vašoj službi, na odbrani naše zemlje, Ukrajine, naših porodica", poručio je Zelenski.

06.20 Makronov cilj: Razgovor Ukrajine i Rusije već na leto, ako ''sve bude u redu''

Francuski predsednik Emanuel Makron je naložio svom savetniku za spoljnu politiku Emanuelu Bonu da radi zajedno sa kineskim najvišim diplomatom Vang Jiem na uspostavljanju okvira koji bi mogao da se koristi kao osnova za buduće pregovore između Ukrajine i Rusije.

Pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa Makronovim planovima, Blumberg je juče preneo da je cilj francuske strategije da se razgovori između Rusije i Ukrajine održe već ovog leta ''ako sve bude kako treba''.

06.11 Kremlj: Putin posetio Ukrajinu u ponedeljak, na licu mesta dobio informacije

Poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Hersonskoj oblasti i samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici u Ukrajini, dogodila se u ponedeljak, saopštio je Kremlj. Tvrdnje da je putovanje održano u neko drugo vreme su pogrešne, rekao je juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi TASS.

06.00 Ukrajinski komesar: Više od 7.000 ukrajinskih vojnika se trenutno vode kao nestali

Više od 7.000 ukrajinskih vojnika se trenutno vode kao nestali, izjavio je Oleh Kotenko, ukrajinski komesar za nestala lica.

Prema njegovim rečima, oko 60 do 65 odsto nestalih se obično nađe u zatočeništvu, a moguće je da ostali nisu preživeli, prenosi Kijev independent. Od početka sukoba sa Rusijom 24. februara prošle godine, u Ukrajinu se vratilo 2.235 ratnih zarobljenika iz ruskog zarobljeništva, rekao je danas predsednik Volodimir Zelenski.

Komentari (0)

Evropa