Evropa

Španija obećala deset "Leopard 2" tenkova Ukrajini, prvih šest stiže narednih dana

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Gardijan, Tagešau

22/04/2023

-

15:16

Španija obećala deset "Leopard 2" tenkova Ukrajini, prvih šest stiže narednih dana
Leopard 2 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Španija će isporučiti Ukrajini šest tenkova "Leopard 2" u narednih nekoliko dana, rekao je ministar spoljnih poslova te zemlje, Hoze Manuel Alvares. On je dodao za nemački "Tagešau" i da će nakon ovoga uslediti još jedan paket pomoći, koji će se sastojati od četiri tenka.

Španija obećala da će poslati najmanje deset svojih tenkova nemačke proizvodnje u Ukrajinu 2022. godine, ali je transfer odložen zbog njihovog lošeg tehničkog stanja. Ovi tenkovi nisu korišćeni od 1990-ih i zahtevali su popravku i ispitivanje borbene gotovosti.

Prema rečima američkog ministra odbrane Lojda Ostina, Ukrajinska odbrambena Kontakt grupa je isporučila više od 230 tenkova i 1.550 oklopnih vozila "za samo nekoliko kratkih meseci", a Kijev dobio i drugu opremu i municiju za podršku više od devet novih oklopnih brigada.

Ranije je Ostin rekao da se devet zapadnih zemalja obavezalo da će Ukrajini isporučiti više od 150 tenkova "Leopard 2", preneo je britanski Gardijan.

Nemačka je do sada isporučila 18 tenkova "Leopard 2", Portugal tri, a Poljska 14.

Moderni zapadni tenkovi mogli bi da budu presudni u ukrajinskoj planiranoj prolećnoj kontraofanzivi. Međutim, neki analitičari smatraju da njihova isporuka u tranšama može ugroziti stratešku efikasnost koju bi inače imali.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa