Fokus

FT: Kina pravi oružje koje će prevazići sve što Rusi imaju u Ukrajini

Komentari

Autor: Financial Times

21/04/2023

-

18:27

FT: Kina pravi oružje koje će prevazići sve što Rusi imaju u Ukrajini
FT: Kina pravi oružje koje će prevazići sve što Rusi imaju u Ukrajini - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Kina pravi sofisticirano sajber oružje koje bi moglo da "preuzme kontrolu" nad neprijateljskim satelitima, čineći ih beskorisnim za nadzor i špijunažu, navodi se u procurelom izveštaju američke obaveštajne službe u koji je uvid imao Financial Times.

SAD ocenjuju da je nastojanje Kine da razvije sposobnosti za "uskraćivanje, eksploataciju ili otmicu" neprijateljskih satelita ključni deo njenog cilja da kontroliše informacije, koje Peking smatra "kjučnim domenom u budućim ratovima.

Dokument sa oznakom CIA, koji je objavljen ove godine i u koji  je uvid imao Financial Times, bio je jedan od desetine koje je dvadestjednogodišnji američki gardista navodno podelio u najznačajnijem curenju američkih obaveštajnih podataka u više od jedne decenije.  

Sajber sposobnost ove prirode bi daleko nadmašila sve što je Rusija rasporedila u Ukrajini, gde su timovi za elektronsko ratovanje primenjivali pristup grube sile koja je imala mali efekat.

Kineski ambiciozni sajber napadi imaju za cilj da oponašaju signale koje neprijateljski sateliti primaju od svojih operatera, navodeći ih da ih potpuno preuzmu ili da ne funkcionišu u ključnim trenucima borbe.

U poverljivom američkom dokumentu se navodi da bi ova sajber sposobnost omogućila Kini da "preuzme kontrolu nad satelitom, čineći ga neefikasnim u podršci komunikacijama, oružju ili obaveštajnim, nadzornim i izviđačkim sistemima". SAD nikada nisu otkrile da li imaju slične sposobnosti.

Tajvan, koji je primetio koliko su satelitske komunikacije bile naophodne ukrajinskoj vojsci, nastoji da izgradi komunikacionu infrastrukturu koja bi mogla da preživi napad iz Kine.

U znak toga koliko su satelitske komunikacije postale ključne u ratu, ruski sajber napad je uspeo da učini neefikasnim hiljade ukrajinskih vojnih usmerivača Viasat samo nekoliko sati pre nego što je Rusija pokrenula svoju invaziju u punom obimu 24. februara prošle godine. Ukrajinski zvaničnik je ovaj napad opisao "katastrofalnim".

Kineski ciljevi, prema procureloj proceni, daleko su ambiciozniji i napredniji. Oni bi nastojali da unište sposobnost satelita koji imaju tendenciju da rade u međusobno povezanim klasterima - da komuniciraju jedni sa drugima, da prenose signale i naređenja sistemima oružja ili da šalju nazad vizuelne i presretnute elektronske podatke, tvrde eksperti.

Američki vojni zvaničnici upozorili su da je Kina postigla značajan napredak u razvoju vojne svemirske tehnologije, uključujući i satelitske komunikacije.

General Bi Čens Salcman, komandant američkih svemirskih snaga, rekao je Kongresu prošlog meseca da Peking agresivno sprovodi kontra-svemirske sposobnosti u nastojanju da ostvari svoj "svemirski san" i postane najvažnija sila izvan Zemljine atmosfere do 2045. godine.

"Kina nastavlja agresivno da ulaže u tehnologiju koja ima za cilj da poremeti, degradira i uništi naše svemirske kapacitete", rekao je on.

Salcman je rekao da je kineska vojska rasporedila 347 satelita, uključujući i 35 lansiranih u proteklih šest meseci, u cilju praćenja, ciljanja i napada na američke snage u bilo kom budućem sukobu.

 

Komentari (0)

Svet