Evropa

Socijalisti pred gubitkom vlasti na lokalnim izborima u Španiji: Narodna partija vodi u Valensiji i Aragonu

Komentari

Autor: Tanjug

28/05/2023

-

23:55

Socijalisti pred gubitkom vlasti na lokalnim izborima u Španiji: Narodna partija vodi u Valensiji i Aragonu
Tanjug/AP/Alvaro Barrientos - Copyright Tanjug/AP/Alvaro Barrientos

veličina teksta

Aa Aa

Španski vladajući socijalisti mogli bi da izgube vlast u ključnim regionima zemlje, Valensiji i Aragonu, posle današnjih lokalnih izbora, pošto vodi Narodna partija, pokazuju rezultati na osnovu oko 30 odsto prebrojanih glasova.

U velikim gradovima kao što su Valensija i Sevilja, gde su gradonačelnici takođe izabrani, prebrojavanje je gotovo završeno i većina je glasala za konzervativnu Narodnu partiju koja je takođe dobila apsolutnu većinu u glavnom gradu Madridu, preneo je Rojters. 

U Barseloni je najviše glasova dobila stranka koja se zalaže za nezavisnost i moraće da se dogovori sa Socijalističkom partijom (PSOE) da bi svrgle aktuelnu gradonačelnicu, krajnje levičarsku Adu Kolau. 

PSOE sada upravlja zemljom u koaliciji sa krajnjom levicom Unidas Podemos.

Pobede Narodne partije (PP) na lokalnim izborima mogle bi da unište trenutnu levičarsku koaliciju ako se ponove kasnije na opštim izborima tokom godine.

U regionu Madrida, regionalna predsednica Izabel Dijas Ajuso iz PP je verovatno pobedila sa apsolutnom većinom.

Rezultati pokazuju povratak na dvopartijski sistem kojim dominiraju PSOE i PP nakon decenije većeg angažovanja manjih stranaka kao što su levičarski Unidas Podemos i centristi Ciudadanos.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa