Evropa

"Slobodni, ali ne i fer": Međunarodni posmatrači o predsedničkim izborima u Turskoj

Komentari

Autor: Euronews

30/05/2023

-

09:48

"Slobodni, ali ne i fer": Međunarodni posmatrači o predsedničkim izborima u Turskoj
"Slobodni, ali ne i fer": Međunarodni posmatrači o predsedničkim izborima u Turskoj - Copyright Tanjug/AP/Burhan Ozbilici, Riza Ozel, Murad Sezer, Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

Medijska pristrasnost i stalna ograničenja slobode izražavanja stvorili su neravnopravan teren i doprineli neopravdanoj prednosti aktuelnog predsednika Redžep Tajipa Erdogana, saopštio je OEBS u ponedeljak, a prenosi Euronews.

Međunarodni posmatrači smatraju da je drugi krug predsedničkih izbora u Turskoj, koji je rezultirao reizobrom Erdogana bio "slobodan, ali ne i fer".

Organizacija za evropsku bezbenost (OEBS), koja je poslala svoje posmatrače da osiguraju pravičnost glasanja, juče je osudila "zatrašivanje i uznemriavanje pristalica određenih opozicionih partija" i osudila "zapaljiv i diskriminatorski jezik koji se koristi obostarano, uz međusobne optužbe za saradnju sa terorističkim organizacijama".

Savet Evrope je, sa svoje strane, bio posebno zabrinut zbog konteksta u kojem "mnogi emiteri nisu ispunili svoju zakonsku obavezu nepristrasnosti" ili dali "jednake mogućnosti za dva kandidata".

Oba kandidata su bila kritikovana zbog ciljanja na manjiske gurpe.

"Zaista bih želeo da apelujem da se posle kampanje uzdrže od nasilnih govora, govora mržnje protiv manjina", rekao je Frenk Švabe iz Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Ceremonija inauguracije predsednika trebalo bi da se održi u petak u Ankari. Među prioritetima Erdogana, biće pokretanje ekonomije i borba protiv inflacije kako bi se povratila kupovna moć stanovništva. Turska lisra je u ponedeljak pala na rekordno nizak niovu u odnosu na dolar nakon vesti o pobedi Erdogana. 

Podsetimo, u nedelju je Turska prvi put u istoriji odlučivala o predsedniku u drugom krugu izbora, a više od 64 miliona građana sa pravom glasa biralo je između aktuelnog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kiličdaroglua. 

Period između dva kruga bio je obeležen žustrom borbom u kojoj su Erdogan i Kiličdaroglu na različite načine pokušali da pridobiju dodatnu podršku. Nakon što je u nedelju održan i drugi krug presedničkih izbora, Erdogan je  na osnovu 98,06 odsto glasova osvojio 52,12 odsto glasova, dok je kandidat opozicije Kemal Kiličdaroglu osvojio 47,88, izvestio je tada CNN Turska, poziva na agenciju Anadoliju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa