Evropa

Da li je na pomolu uspon desnice u Španiji: Na jedan šok, Sančez odgovara drugim i "sanja" reprizu 2008. godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP, Rojters, Katimerini

06/06/2023

-

16:00

Da li je na pomolu uspon desnice u Španiji: Na jedan šok, Sančez odgovara drugim i "sanja" reprizu 2008. godine
Pedro Sančez - Copyright Tanjug AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Španski premijer Pedro Sančez raspisao je prevremene opšte izbore za 23. jul, nakon što je njegova Španska socijalistička radnička partija (PSOE) doživela poraz na nedavno održanim lokalnim i regionalnim izborima. 

Pre nego što je PSOE poražena na izborima (što su neki nazvali debaklom), Sančez je rekao da će do kraja mandata biti voditi levičarsku vladu zajedno sa koalicionim partnerima, što je sugerisalo da će opšti izbori biti kada im je i vreme, u decembru. 

Rezultati od nedelje, 28. maja, umnogome su ubrzali ovaj proces i naterali ga da promeni mišljenje, pa je i sam Sančez naveo da raspušta parlament i prevremene izbore raspisuje upravo zbog rezultata sa regionalnih.

Opoziciona Narodna partija (PP) je na tim regionalnim izborima osvojila najveći broj glasova, ali je njen uspeh pokazao još jednu stvar - mogućnost rasta popularnosti desničarskih stranaka u Španiji. S obzirom na broj glasova, PP je sada vodeća politička sila u Španiji, a mnogi stručnjaci su iznenađeni takvim razvojem situacije.

"Ovo je neočekivano. Sančez pokušava da saseče uzlaznu putanju Narodne partije što je pre moguće", rekao je za AP Injasio Hurado, profesor političkih nauka sa madridrskog univerziteta Karlos III.

U odnosu na lokalne i regionalne izbore 2019. godine, PP je doživela rast od čak devet odsto, pa je tako sada za nju glasalo 31,5 odsto birača. Sa druge strane, PSOE je imala 28,2 odsto glasova sada, što je blagi pad u odnosu na 2019. godinu.

Lider PP Alberto Nunjez Fejho rekao je da rezultati "pokazuju želju za promenom koja postoji u španskom društvu".

"Na jedan šok, Sančez odgovara drugim"

Ostaje da se vidi koliko će PP moći, a koliko će želeti, da se osloni na desničarsku partiju Voks u formiranju lokalnih i regionalnih vlasti. Na čelu Voksa je Santjago Abaskal, koji je utrostručio broj gradskih odbornika na poslednjim lokalnim izborima 2019. godine, a sada su dobili sedam odsto glasova. 

Podrška ove partije stranke biće ključna ako PP želi da formira vlade u šest regiona koje je osvojila, a Abaskal je pozvao Fejha da se udruže kako bi pobedili Sančeza u julu. 

Regionalni izbori su veoma važni u Španiji, zbog toga što regionalne vlade imaju ogromnu moć i budžetsku diskreciju u oblastima obrazovanja, zdravstva, stanovanja i policije.

Slab učinak i PSOE i njihovih koalicionih partnera odmah je shvaćen kao negativna ocena javnosti prema vladajućoj levičarskoj koaliciji. 

Profimedia

Alberto Fejho, lider Narodne partije (PP)

"Sančez reaguje na jedan šok, drugim. Bori se protiv propadanja svoje stranke na dva načina: unutar vlade će biti podela, kao i unutar same PSOE između lidera po regionima", rekla je politička analitičarka Sandra Leon za AP.

Ona je dodala i da će rezultati izbora naterati stranke levo od socijalista da se "brzo pregrupišu".

Mada je koaliciona vlada spasila Španiju od katastrofalnih posledica zbog pandemije koronavirusa, učinila ekonomiju među najbrže rastućim u EU i uvela nekoliko novih zakona, nešto im je ipak nedostajalo.

Dodatno, problem može biti to što je Fejho u svoju korist okrenuo kritike upućene vladajućoj koaliciji, a koje dolaze od separatističkih partija poput Republikanske levice iz Katalonije i EH Bildu iz Baskije.

Šta se očekuje od novih izbora?

S obzirom na to koliko je napredovala PP, teško će biti za Snačeza i njegovu partiju da preokrenu volju birača u svoju korist za samo mesec i po dana. Čemu onda mogu da se nadaju?

Možda neki iz Sančezovog okruženja sanjaju o ponavljanju 2008. godine, kada je njegov socijalistički prethodnik Hose Luis Rodrigez Zapatero raspustio parlament nakon poraza na lokalnim izborima i uspeo, na opšte iznenađenje, da pobedi PP, piše grčki list Katimerini u analizi. 

Međutim, s obzirom na razmere poraza na ovogodišnjim izborima i opšte pomeranje udesno, reprizu 2008. godine ovaj list slikovito opisuje kao "san letnje noći".

Trebalo bi, ipak, očekivati da Sančez pokuša da iskoristi partnerstvo PP i Voksa na lokalnom nivou da strahom od uspona desnica mobiliše svoju bazu glasača, i da istovremeno stimuliše "demokratske reflekse" birača centra.

U svom prvom obraćanju nakon izbora, Sančez je upozorio da bi glasanje za PP podrazumevalo biranje stranke koja je "usklađena sa stavovima bivših predsednika Donalda Trampa u SAD i Žaira Bolsonara u Brazilu", koji su izgubili nakon jednog mandata zamanjeni Džoom Bajdenom i Lulom da Silvom. 

Tanjug/AP/Alvaro Barrientos

Prebrojavanje glasova na regionalnim izborima

"Španija nije imuna na ovaj reakcionarni trend, ali ovde možemo da ga zaustavimo, za naše sinove i ćerke. Da li Španci žele premijera na strani Bajdena ili Trampa, ili na strani Lule ili Bolsonara", upitao je Sančez. 

Izbori u sred leta nisu uočičajena stvar, ali bi i za to moglo biti objašnjenja, upravo na liniji potencijalnog uspona desničarskih politika u Španiji.

Pablo Simon, profesor sa Karlos III univerziteta, rekao je da će pregovori između Voksa i PP o lokalnim vladama trajati baš u ovom periodu, pa zbog toga Sančez možda želi da mobiliše levicu uz pomoć straha od rasta desnice.

Izvori bliski premijeru rekli su da skoro niko u vladi nije znao za njegovu odluku unapred, preneo je Rojters, mada je Sančez prilikom raspisivanja prevremenih izbora naveo da su oni "odlučujući da narednu deceniju".

"Znam da se približavaju prvi sasvim normalni (postpandemijski) praznici, tokom kojih špansko društvo treba da se odmori. Razumem to, ali ono što se izabere 23. jula, biće odlučujuće za Španiju u narednoj deceniji", rekao je premijer.

Komentari (0)

Evropa