Evropa

Euronews Svet: Kakva je sudbina protesta u Francuskoj?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/06/2023

-

20:59

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Posle masovnih protesta u Francuskoj, izazvanih reformom penzionog sistema, čini se da su i lideri sindikata postali skeptični. Iznenađujuća izjava jednog od glavnih sindikalnih lidera Francuske ukazuje, iako će se gnev i nezadovoljstvo francuske javnosti verovatno nastaviti, protesti poput onih koje smo viđali širom zemlje sigurno zamreti.

Prošlo je pet meseci otkako je talas socijalnih nemira potresao ovu zemlju izazvan odlukom francuske vlade da reformiše penzioni sistem i podigne starosnu granicu za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Kako jalja reporterka Euronews iz Pariza, i sam Emanuel Makron je nekoliko puta govorio da je to neophodno za budućnost ove zemlje. Toliko da je njegova administracija zaobišla kongres i progurala zakon bez glasanja, nešto što je dodatno razbesnelo demonstrante i izazvalo strah od povratka nasilja kako smo ovde videli od 2018. sa žutim prslucima. 

Ti strahovi se nisu materijalizovali, ali ove nedelje Emanuel Makron i njegova pratnja sigurno su odahnuli jer sve ukazuje na nekoliko mogućih mirnih nedelja, možda čak i meseci. Ali za ljude iz Pariza i drugih velikih francuskih gradova stvari su i dalje veoma ozbiljne, kažu ovo nije igra. Ulog su njihova i budućnost njihove zemlje 

Gostujući u emisiji Euronews Svet, pisac i filozof Igor Štiks rekao je da je nezdovoljstvo ogromno i ono sasvim sigurno neće nestati bez obzira na to što je Emanuel Makron nametnuo svoju reformu, uprkos velikom otporu javnosti.

"Možete to da uradite, to vlade često rade, ima različite mehanizme, međutim ta odluka je za veliki broj Francuza nelegitimna ako je već legalna po tom i takvom ustavu koji predsedniku omogućuje da nametne određenu odluku", rekao je on.

"Njegova modernizacija je ono što obično nazivamo neoliberalnim reformama, pogodovanje tržištu, pogodovanje krupnom kapitalu, kako to Francuzi doživljavaju, bogatima. On je predsednik bogatih i tako se ponaša, on je predsednik jedne elite i tako se ponaša i provodi i dalje određene politike koje su u Francuskoj i te kako dovedene u pitanje, i ne samo u Francuskoj, pogotovo od krize 2008", dodao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa