Evropa

Sud u Varšavi: Bolnica morala da kaže ženi da joj abortus može spasiti život

Komentari

Autor: Tanjug

12/06/2023

-

15:16

Sud u Varšavi: Bolnica morala da kaže ženi da joj abortus može spasiti život
Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski - Copyright Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Sud u Varšavi danas je doneo presudu da je rukovodstvo poljske bolnice trebalo da kaže ženi koja je kasnije umrla da je prekid trudnoće mogao da joj potencijalno spasi život.

Kako navodi Rojters, žena po imenu Dorota (33), umrla je od septičkog šoka nakon što je provela tri dana u bolnici.

Ona je primljena u bolnicu nakon što joj je u 20. nedelji trudnoće pukao vodenjak, a njen suprug je poljskim medijima rekao da ih niko u bolnici nije obavestio u kakvoj se Dorota opasnosti nalazi, kao i da bi njen život mogao biti spasen izazivanjem pobačaja, jer je dete imalo veoma male šanse da preživi.

"Prava pacijenata su prekršena, povređeno je pravo na pružanje zdravstvenih usluga u skladu sa trenutnim medicinskim saznanjima, povređeno je pravo pacijenata na pružanje usluga sa dužnom pažnjom'', poručio je ombudsman za prava pacijenata Bartlomej Hmelovej.

Šefica Fondacije za žene i planiranje porodice Kristina Kacpura navela je da  je bilo najmanje pet slučajeva umiranja trudnica čije su porodice izašle u medije, okrivljujući za njihovu smrt restrikcije u vezi abortusa.

Ministar zdravlja Adam Nidzijelski okrivio je lekare i istakao da svaka žena u Poljskoj ima pravo da prekine trudnoću ako joj je život u opasnosti.

S druge strane, navodi se da od kada je 2021. stupila na snagu presuda Ustavnog suda kojom je utvrđeno da je prekid trudnoće sa defektom fetusa neustavan, lekari nerado vrše prekide trudnoće, čak i u situacijama kada je život majke ugrožen.

''Činjenica da žene gube živote, da su njihovo zdravlje i bezbednost ugroženi, rezultat je drakonskih zakona o abortusu u Poljskoj'', rekla je levičarska opoziciona poslanica Magdalena Bjejat.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa