Evropa

Cvijanović: Dijalog jedini način za rešavanje problema u BiH, nametanje stranaca nedopustivo

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2021

-

09:24

Cvijanović: Dijalog jedini način za rešavanje problema u BiH, nametanje stranaca nedopustivo
Cvijanović: Dijalog jedini način za rešavanje problema u BiH, nametanje stranaca nedopustivo - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jedini način za rešavanje problema u BiH je dijalog, a svako uplitanje stranaca i nametanje rešenja je nedopustivo i neodrživo, izjavila je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Ona je u intervjuu za Radio Republike Srpske istakla da pokušaj imenovanja novog visokog predstavnika nije u skladu sa procedurom i navela da šansu vidi u Nacrtu rezolucije za ukidanje ovlašćenja visokog predstavnika, koji su Rusija i Kina predale članicama Saveta bezbednosti, prenosi RTRS.

Ostalo je još 15 dana do odlaska sadašnjeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i do eventualnog dolaska Kristijana Šmita, koga je na tu funkciju imenovao Savet za sprovođenje mira, čemu se protivi Rusija.

Republika Srpska ne prihvata imenovanje Šmita i ističe da njegovo imenovanje nije u skladu sa procedurom. Vlast u Republici Srpskoj smatra da imenovanje novog Visokog predstavnika treba da ima saglasnost svih potpisnica Aneksa 10 Dejtinskog sporazuma, pa i Republike Srpske, kao i da njegovo imenovanje mora da potvrdi Savet bezbednosti UN.
 

Preporuka za vas

Incko murale u RS smatra "nakaradnima": Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo u civilizovanom svetu i mora imati posledice
Palmer i Ajhorst o izmenama Izbornog zakona u BiH: Nemamo konkretna rešenja, ali želimo da pomognemo

Komentari (0)

Evropa