Evropa

Vlada Malte podržala zakon o abortusu samo kada je život majke u opasnosti

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2023

-

14:51

Vlada Malte podržala zakon o abortusu samo kada je život majke u opasnosti
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Malte danas je odustala od zakona koji bi dozvolio prekid trudnoće kada je zdravlje majke ozbiljno ugroženo, saopštivši umesto toga da će prekidi trudnoće biti dozvoljeni samo kada je život majke u opasnosti.

Malta je jedina zemlja u Evropskoj uniji koja ne dozvoljava bilo kakav oblik prekida trudnoće, a prvobitni zakon je izazvao buru protesta, dok su aktivisti protiv abortusa naglasili da je definicija onoga što predstavlja zdravstveni rizik preširoka.

Lokalni mediji su preneli da je predsednik zemlje, Džordž Velja, rekao vladi da će radije podneti ostavku nego da potpiše zakon. Ministar zdravlja Kris Fern rekao je danas da je zakon izmenjen tako da se prekid trudnoće može obaviti samo u situaciji kada je život majke ugrožen, kada se iscrpe sve druge moguće terapije.

Oko procedure moraju da se dogovore tri lekara i ona se može odvijati samo u licenciranoj klinici. Trenutno, lekaru preti kazna do četiri godine zatvora ako prekine trudnoću da bi spasio život majke.

Abortus će ostati ilegalan pod svim drugim okolnostima uključujući silovanje, incest i teške fetalne abnormalnosti. Očekuje se da će parlament odobriti zakon.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa