Evropa

Bilstrem: Švedska ispunila uslove koje je postavila Turska za ulazak u NATO

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2023

-

23:52

Bilstrem: Švedska ispunila uslove koje je postavila Turska za ulazak u NATO
Bilstrem: Švedska ispunila uslove koje je postavila Turska za ulazak u NATO - Copyright Tanjug/Anders Wiklund/TT News Agency via AP

veličina teksta

Aa Aa

Švedska je ispunila uslove koje je postavila Turska da bi se pridružila NATO-u, izjavio je danas ministar inostranih poslova te zemlje Tobijas Bilstrem.

Govoreći na konferenciji za novinare zajedno sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Džejmsom Kleverlijem, Bilstrem je rekao da je uvođenjem novog zakona o terorizmu Švedska ispunila poslednje uslove za pridruživanje alijansi dogovorenoj u trilateralnom planu Finske, Švedske i Turske.

"U Švedskoj je nedavno na snagu stupio novi zakon koji je kriminalizovao učešće u terorističkoj organizaciji na bilo koji način, bilo da je promoviše, jača ili podržava. Time ispunjavamo poslednje delove našeg sporazuma", rekao je Bilstrem, prenosi CNN.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli ponovio je podršku Velike Britanije za uključivanje Švedske u NATO.

"Moj stav je jasan da Švedska mora i da će se pridružiti NATO-u i to treba da učini što je pre moguće. Nastavićemo da se zalažemo za brz završetak procesa pristupanja", istakao je Kleverli. 
Britaski ministar je takođe naglasio da je u interesu Turske "da Švedska postane članica alijanse i to brzo".

Švedska je izrazila nameru da se pridruži NATO-u kroz svoju politiku otvorenih vrata u maju prošle godine, samo nekoliko nedelja nakon što je Rusija otpočela invaziju na Ukrajinu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa