Evropa

Evropol: Uhapšeno 256 osoba zbog trgovine "staklenim" jeguljama u vrednosti od 13 miliona evra

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2023

-

11:49

Evropol: Uhapšeno 256 osoba zbog trgovine "staklenim" jeguljama u vrednosti od 13 miliona evra
Evropol: Uhapšeno 256 osoba zbog trgovine "staklenim" jeguljama u vrednosti od 13 miliona evra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U operaciji Jezero uhapšeno je 256 osoba odgovornih za trgovinu živim jeguljama, saopšteno je danas iz Evropola. Kako se navodi, oni su odgovorni za trgovinu 25 tona živih mladih, takozvanih "staklenih" jegulja u vrednosti od oko 13 miliona evra.

Jegulje, tokom svog ranog razvoja, prolaze kroz stadijum "staklene jegulje", tokom koje su veličine igle i gotovo nevidljive. Populacija evropskih jegulja (Anguilla anguilla) smanjila se za 90 odsto i zaštićena su vrsta. 

Među uhapšenima su državljani Kine, Malezije, Francuske, Španije i Portugala, uključujući dve "mete visoke vrednosti" i pedesetak njihovih najbližih saradnika.

Pored toga, zaplenjena je imovina u vrednosti od više od milion evra i bankovne račune na kojima se nalazilo više od dva miliona evra.

"Operacija Jezero cilja na trgovinu zaštićenom evropskom staklenom jeguljom, što je jedan od najrazornijih zločina protiv divljih životinja", navodi Evropol i dodaje da je trgovina staklenim jeguljama jedna od najunosnijih ilegalnih trgovina zaštićenim vrstama na svetu, sa ilegalnim profitom koji dostiže i tri milijarde evra.

U operaciji su učestvovale Sjedinjene Američke Države, Maroko, Kolumbija, kao i veliki broj evropskih država, među kojima je i Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa