Evropa

Strategija koja je utkana u ukrajinsku kontraofanzivu: Pokušaj preoblikovanja borbenih linija uz element iznenađenja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP, WP

01/07/2023

-

11:50

Strategija koja je utkana u ukrajinsku kontraofanzivu: Pokušaj preoblikovanja borbenih linija uz element iznenađenja
Strategija koja je utkana u ukrajinsku kontraofanzivu: Pokušaj preoblikovanja borbenih linija uz element iznenađenja - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski povratak kontrole nad malim selom Neskučne u istočnoj Donjeckoj oblasti 10. juna predstavlja strategiju koja je utkana u kontraofanzivu pokrenutu ranije ovog meseca. Mali vodovi oslanjaju se na element iznenađenja i, kada su uspešni, ostvaruju veoma značajne teritorijalne, ali i obaveštajne dobitke.

Zaseda je odlagana tri puta pre nego što su ukrajinski komandanti nedavno odlučili da su uslovi konačno ispunjeni. Skriven u mraku, bataljon kijevske 129. brigade krenuo je napred ka neprijatelju koji ništa nije slutio. Dok su Rusi duž linije fronta shvatili da su napadnuti, bilo je prekasno.

"Imali smo nekoliko scenarija. Na kraju, mislim da smo izabrali najbolji. Da dođemo tiho, neočekivano", rekao je za AP Sergej Žerebilo, zamenik komandanta bataljona koji je povratio Neskučne.

Uz liniju fronta od 1.500 kilometara, ukrajinske snage pokušavaju da iscrpe neprijatelja i preoblikuju borbene linije kako bi stvorile povoljnije uslove za odlučno napredovanje ka istoku. 

Jedna strategija bi mogla da bude pokušaj da se ruske snage podele na dva dela tako da poluostrvo Krim, koje je Moskva nelegalno anektirala 2014. godine, bude izolovano od ostatka teritorije koju Rusija kontroliše.

Moral ukrajinskih trupa dodatno je porastao zbog pobune u Rusiji koja je predstavljala najveći izazov za moć predsednika Vladimira Putina u više od dve decenije. Ipak, ostaje da se vidi kako pobuna lidera Vagnera, Jevgenija Prigožina, može da utiče na dalji tok rata u Ukrajini. Sudeći prema rečima stručnjaka, za sada je uticaj na bojno polje minimalan.

U protekla četiri dana, Kijev je pojačao operacije oko istočnog grada Bahmuta, koji su Vagnerove snage zauzele nakon višemesečnih intenzivnih borbi, a zatim predale ruskim vojnicima. 

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, File

 

Nije jasno gde će ukrajinska vojska dalje pokušati da se probije, ali svaki uspeh će se oslanjati na novoformirane brigade koje imaju opremu sa Zapada, a koje još nisu raspoređene. Za sada, duboko utvrđeni položaji Rusije i relativna vazdušna superiornost usporavaju napredovanje Ukrajine.

Vojni stručnjaci kažu da je teško reći ko je u prednosti: Rusija je ukopana uz ljudstvo i municiju, dok je Ukrajina opremljena širokim asortimanom modernog naoružanja, i vešta na bojnom polju. Jesen je samo četiri meseca daleko, pa zato neki ukrajinski komandanti kažu da se trkaju sa vremenom.

"Mada ukrajinske snage ostvaruju male i stabilne dobitke, još nemaju operativnu inicijativu, što znači da ne diktiraju tempo i uslove akcije. Ovo je navelo neke posmatrače da tvrde da kontraofanziva ne ispunjava očekivanja", rekao je Dilan Li Lerke, analitičar britanske bezbednosno-obaveštajne firme Džejns.

Međutim, dodaje da ovo nikada nije ni moglo da izgleda kao "blickrig" u kom je vraćen Harkov, jer su sada ruske snage imale mnogo više vremena da pripreme utvrđenja.

Ruske vlasti kažu da je Ukrajina pretrpela značajne gubitke od početka kontraofanzive - 259 tenkova i 790 oklopnih vozila, prema Putinovim rečima, što nije moglo biti nezavisno provereno.

Niz prepreka pred ukrajinskim trupama kod Zaporožja

Oštre bitke se vode u više borbenih zona. Rušenje brane prošlog meseca u južnoj oblasti Herson promenilo je teren duž reke Dnjepar, dajući Ukrajincima više slobode kretanja. Ruski vojni blogeri tvrde da mala grupa ukrajinskih boraca napreduje u toj oblasti, mada ukrajinski zvaničnici nisu potvrdili ove izveštaje.

Širom poljoprivrednih ravnica jugoistočnog regiona Zaporožja, čini se da ukrajinske trupe uz podršku tenkova, artiljerije i bespilotne letelice odlučnije napadaju ruske položaje.

Ukrajinske trupe bi zadale težak udarac ruskim snagama ako bi uspele da povrate pristup Azovskom moru iz ovog pravca, čime bi efektivno presekli kopneni most Moskve ka Krimu. Prerano je da se utvrdi da li je ovo realan cilj, jer su još daleko od takvih akcija. 

U komandnom centru na frontu, komandant ukrajinskih specijalnih snaga sa ratnim imenom "Lovac" napeto gleda ka prostranom zelenom polju, koje u ovom slučaju služi kao bojno područje.

Njegovi vojnici su upravo upali na neprijateljski položaj, ali se stalno kriju pod uzvratnom vatrom. Rusi gađaju raketama, dok se ukrajinske trupe kriju i čekaju naređenja. "Lovac" nalaže operateru dronova da puca.

Analitičari kažu da će ovde bitke biti sve teže.

Ukrajinske trupe su i dalje nekoliko kilometara od glavnih odbrambenih linija Rusije. Kako prodiru dublje u okupiranu teritoriju, moraće da se bore sa ruskom odbranom organizovanom po dijagonali, deset kilometara duboko u nekim oblastima, a tu su i minska polja, protivtenkovski rovovi i prepreke u obliku piramide poznate kao "zmajevi zubi".

Najmanje 130 kvadratnih kilometara teritorije vraćeno je na jugu od početka kontraofanzive, rekla je ove nedelje zamenica ministra odbrane Hana Malijar.

Šuma kod Kremine - mesto žestokih borbi 

Još jedan front na kom se vode žestoke bitke, jeste šuma zapadno od Kremine, u Luganskoj oblasti koju je Rusija okupirala. Nedavno je tamo okončana jedna borba koja je trajala pet dana, a nakon koje je ostala samo spaljena zemlja.

"Morali smo da se povučemo. Bilo je vrlo teško za pešadiju da drži liniju fronta, jer su nas Rusi pritiskali, a nismo imali adekvatno artiljerijsko pokriće", rekao je za Vašington post ukrajinski vojnik čije je ratno ime Majstor.

U ovoj šumi sada se vode neke od najžešćih bitaka u ratu, ali za razliku od većine borbi gde je u toku kontraofanziva, ovde na ratovanju insistira Rusija, koja želi da ostvari kontrolu nad čitavim Donjeckim basenom (teritorija poznata kao Donbas).

Prema ukrajinskim vojnicima, Moskva je na ovim teritorijama pojačala napade istočnih snaga, u cilju povratka kontrole nad mestima koje je Ukrajina oslobodila prošle jeseni.

Tanjug/AP/Libkos, File

 

"Majstor", koji se oporavljao od bitke u Jampilu, selu na istoku zemlje, rekao je da je kao rezultat napada Rusija napredovala 300-400 metara, na severnoj strani šume. Prema njegovim rečima, ovde Rusi napadaju jače, pa zbog toga i napreduju.

Još jedan ukrajinski vojnik, komandant ratnog imena "Hefest", rekao je da su se ruske operacije na istoku Ukrajine "dramatično pojačale", i da je u toku ove nedelje za samo jedan dan bilo šest napada na njegovu vojsku.

"Gube inicijativu na jugu i blizu Bahmuta. Zato, moraju ruskom društvu dati nešto na političkom nivou, da pokažu kako imaju neku ambiciju i ostvaruju nekakav napredak. Donejcka i Luganska oblast su uvek bile prioritet za Rusiju", rekao je Hefest.

U Limanskoj oblasti, gde pripada i šuma kod Kremine, broj žrtava se povećao deset puta, rekao je član medicinskog tima ukrajinske vojske ratnog imena "Sveštenik". Samo u njegovoj brigadi, kako je rekao, za dva dana bilo je 70 žrtava. 

"Naš posao je da ih nadmudrimo"

Gusto pošumljeno područje pokazalo se kao težak teren.

"Rusi imaju diverzantske grupe koje idu u šumu, i bilo je slučajeva da ulaze iza prve linije ukrajinske odbrane", rekao je za AP Pavlo Jusov, portparol Nacionalne garde u brigadi "Grmljavina", koja se trenutno nalazi u Limanu.

Pukovnik Volodimir Silenko, komandant 30. mehanizovane brigade koja deluje u blizini Bahmuta, ne obraća pažnju na kritike zbog tempa napada. Mnogo je važnije fokusirati se na to kako protivnik razmišlja i reaguje, smatra on.

"Rat nije nadmetanje sirove snage, oružja i ljudi. Više se radi o tome ko je lukaviji", rekao je Silenko on.

Kako kaže, vrlo je svestan toga da Rusi posmatraju njegove ljude, isto kao što Ukrajinci posmatraju njih. Moskva vidi njihova kretanja - kako se raspoređuju, preraspodeljuju, razvijaju formacije.

"Naš posao je da ih nadmudrimo", rekao je Silenko.

Lukavstvo je, može se reći, bilo ključni deo dosadašnjeg najznačajnijeg uspeha Ukrajine na bojnom polju - prošlojesenje "Hersonske obmane". Time što je izgledalo da je grad Herson bio glavna meta te kontraofanzive, ukrajinske snage su uspele da brzo preuzmu severni deo Harkovske oblasti.

"To je bilo majstorski izvedeno. Da li mogu da urade isto ovoga puta, ostaje da se vidi", zaključio je Lerke iz Džejnsa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa