Evropa

Grčka spremna na razgovore sa Turskom o rešenju dugogodišnjeg spora oko pomorskih granica

Komentari

Autor: AP

04/07/2023

-

23:26

Grčka spremna na razgovore sa Turskom o rešenju dugogodišnjeg spora oko pomorskih granica
Grčka spremna na razgovore sa Turskom o rešenju dugogodišnjeg spora oko pomorskih granica - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Grčka je spremna da s Turskom razgovara o rešenju dugogodišnjeg spora u vezi sa granicama na moru koji je u više navrata doveo dva susene zemlje do ivice rata, prenosi AP.

Novi ministar spoljnih poslova Grčke Jorgios Gerapetritis danas je tokomposete Kipru rekao da grčka vlada želi "da iskoristi pozitivnu klimu" kako bi postigla dogovor s Turskom o razgraničenju oblasti gde obe države imaju ekskluzivna ekonomska prava i prava da istražuju nalazišta nafte i gasa.

Turska tvrdi da Grčka nema prava na oblasti za koja ona kaže da su unutar njene ekonomske zone i želi da počne da traži naftu i gas. Ankara takođe tvrdi da joj pripada veći deo ekonomske zone Kipra gde je nekoliko nalazišta već nađeno.

Nesuglasice oko toga ko ima pravo da istražuje i iskopava naftu kulminirale su pomorskim sukobom pre tri godine. 

Gerapetritis želi da reši problem obima epikontinentalnog pojasa, grčke suverene teritorije koja obuhvata ostrva u blizini turske obale u Egejskom moru i istočnom delu Sredozemnog mora.

Turska ne priznaje da su ta ostrva deo grčkog epikontinetalnog pojasa, dok Grčka insistira na tome da su tvrdnje Ankare u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

"Ostaje samo da se utvrdi da li Turska takođe iskreno želi da krene putem približavanja", rekao je Gerapetritis posle razgovora sa kiparskim kolegom Konstandinosom Kombosom.

Gerapetritis je rekao da je prioritet sporazum u skladu sa rezolucijama Ujedinjenih nacija o ponovnom ujedinjenju etnički podeljenog Kipra kao federacije koju čine sektori sa stanovništvom koji govori grčki i turski.

Grčki i turski zvaničnici održali su niz sastanaka na visokom nivou nakon razornih zemljotresa na jugu Turske u februaru. Obećali su da će odložiti sporove koji decenijama izazivaju napetosti, pa čak i rizik od rata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa