Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija pokrenula vazdušni napad na Kijev, Popko: Oboreni svi Šahed dronovi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/07/2023

-

08:12

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 503 dana. Lideri zemalja članica NATO-a danas se okupljaju u Vilnjusu na dvodnevnom samitu, a jedna od tema koje će biti u fokusu biće zahtev Ukrajine o pridruživanju Alijansi. Prisustvo samitu potvrdio je i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Rusija je juče upozorila da bi članstvo Ukrajine u NATO imalo veoma negativne posledice po evropsku bezbednost.

Ključni događaji:

  • Zelenski stigao u Vilnjus prvi put od početka sukoba
  • Sirene za vazdušnu opasnost oglasile se u Kijevu
  •  Nemački mediji: Šolc i Pistorijus će predstaviti paket pomoći Ukrajini vredan 770 miliona dolara
  • Danas počinje dvodnevni NATO samit u Vilnjusu
  • Peskov: Članstvo Kijeva u NATO imalo bi negativne posledice po bezbednost Evrope
  • Australija će rasporediti osmatračke avione kao pomoć Ukrajini
  • Bajden i Sunak potvrdili nepokolebljivu podršku Ukrajini
  • Poziv Ukrajini za članstvo u NATO čim se slože članice i steknu uslovi

Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.50 Tramp: Slanje kasetne municije Ukrajinu moglo bi da dovede do Trećeg svetskog rata

Bivši američki predsednik Donald Trump osudio je danas odluku aktualnog predsednika SAD Džozefa Bajdena da pošalje kasetnu municiju Ukrajini, u okviru novog paketa pomoći toj zemlji, i upozorio da bi takav potez mogao da dovede do Trećeg svetskog rata. 

"Džozef Bajden ne bi trebalo da nas vuče ka Trećem svetskom ratu slanjem kasetne municije u Ukrajinu - on bi trebalo da pokuša da okonča rat i zaustavi užasnu smrt i razaranje koje uzrokuje nesposobna administracija", naveo je Tramp u saopštenju, koje je objavljeno iz njegove kampanje.

22.27 Gardijan: Zelenski u Vilnjusu nije uspeo da dobije poziv za pridruživanje NATO-u

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na samitu NATO u Vilnjusu nije uspeo da obezbedi poziv Kijevu da se pridruži alijansi nakon što su lideri 31 zemlje članice potpisali deklaraciju u kojoj nisu navedeni jasni uslovi eventualnog pridruživanje Ukrajine, piše Gardijan.

"Frustrirani ukrajinski predsednik" optužio je američkog kolegu Džozefa Bajdena i druge lidere prisutne na samitu da pokazuju nepoštovanje i požalio se da "ne postoji spremnost" da se Ukrajina pozove da se pridruži alijansi, navodi britanski list.

19.50 Orban: Ukrajini treba isporučiti mir, a ne oružje

"Mađarska pozicija koju ćemo zastupati je nepromenjena. Ukrajini treba isporučiti mir, a ne oružje", rekao je Orban na Fejsbuku u video-obraćanju iz Viljnusa, gde se održava dvodnevni NATO samit, prenosi MTI. On je pozvao na prekid vatre i hitan početak mirovnih pregovora, navodeći da su desetine hiljada Mađara u direktnoj opasnosti.

Orban je kazao da Budimpešta želi da se NATO drži svog ranijeg stava, podsetivši da je NATO bio odbrambeni savez. "Osnovan je da štiti svoje države članice, a ne da izvodi vojne operacije na teritoriji drugih zemalja", rekao je premijer Mađarske.

19.02 Obuka ukrajinskih pilota za upravljanje avionima F-16 počeće u avgustu

Koalicija od 11 članica NATO-a počeće obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16 u avgustu u Danskoj, a centar za obuku biće osnovan u Rumuniji. Danska i Holandija prednjače u međunarodnim naporima da se obuče ukrajinski piloti i pomoćno osoblje, da se pomogne oko održavanja aviona i da se na kraju omogući snabdevanje Ukrajine F-16 u ratu protiv Rusije, prenosi Rojters.

"Nadajmo se da ćemo rezultate moći da vidimo već početkom sledeće godine", rekao je vršilac dužnosti danskog ministra odbrane Trols Lund Pulsen, na marginama NATO samita u Viljnusu.

18.51 Zelenski: Ukrajina će NATO učiniti jačim

Ukrajina će NATO učiniti jačim, poručio je danas predsednik te zemlje Volodimir Zelenski.

"NATO će učiniti Ukrajinu bezbednijom, a Ukrajina će NATO učiniti jačim", rekao je Zelenski tokom zajedničkog obraćanja sa litvanskim predsednikom Gitanasom Nausedom u Vilnjusu gde se održava NATO samit.On je dodao da Ukrajina zaslužuje da joj bude dozvoljeno da se pridruži Alijansi, prenosi Rojters.

18.15 Šojgu: Rusija bi mogla da bude prinuđena da upotrebi kasetnu municiju protiv Ukrajine

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da bi Rusija mogla da bude prinuđena da upotrebi "slično oružje" protiv Ukrajine, kojoj će Sjedinjene Američke Države poslati - kasetnu municiju.

"Rusija se uzdržala i uzdržava se od upotrebe kasetne municije tokom specijalne operacije. U slučaju da SAD isporuče kasetnu municiju Ukrajini, Oružane snage Rusije biće prinuđene da upotrebe slično oružje protiv Oružanih snaga Ukrajine", poručio je Šojgu, prenosi TASS. On je podsetio da se Rusija uzdržava od upotrebe kasetne municije, iako se nije pridružila konvenciji o zabrani upotrebe tog oružja.

17.40 Članice NATO-a složile se da je ''budućnost Ukrajine u Alijansi''

Lideri zemalja članica NATO-a saglasili su se danas na samitu u Viljnusu da budućnost Ukrajine leži u Alijansi, ali nisu Kijevu uručili poziv ili naveli konkretnu vremensku odrednicu za pristupanje koje je Ukrajina tražila. NATO je takođe uklonio zahtev da Ukrajina ispuni tzv. akcioni plan za članstvo, čime je efektivno uklonjena jedna od dve prepreke Kijeva ka putu ka članstvu, prenosi Rojters.

''Budućnost Ukrajine je u NATO-u. Bićemo u poziciji da uputimo poziv Ukrajini da se pridruži alijansi kada se saveznici slože i ispune uslovi'', navodi se u deklaraciji koju su lideri zemalja članica Alijanse dogovorili danas, uz napomenu da su evroatlantske integracije Kijeva prevazišle potrebu za Akcionim planom za članstvo.

17.35 Poziv Ukrajini za članstvo u NATO čim se slože članice i steknu uslovi

NATO će uputiti poziv Ukrajini da se pridruži tom vojnom savezu kada se ''članice slože i ispune se uslovi'', izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

''Potvrdiili smo ponovo da će Ukrajina postati članica NATO i složili se da uklonimo uslov za akcioni plan za članstvo'', rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije, aludirajući na ključni korak za pridruživanje Alijansi, prenosi AP.

Ranije danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da bi bilo apsurdno ako se Ukrajini ne ponudi vremenski okvir za članstvo u Alijansi tokom samita u Vilnjusu, koji traje danas i sutra.

"Neviđeno je i apsurdno što nije određen vremenski okvir ni za poziv, ni za članstvo Ukrajine. Dok se u isto vreme dodaje nejasna formulacija o 'uslovima' čak i za pozivanje Ukrajine. Čini se da nema spremnosti ni da se Ukrajina pozove u NATO, niti da postane članica Alijanse. To znači da je ostavljena prilika da se pregovara o članstvu Ukrajine u NATO u pregovorima sa Rusijom. A za Rusiju to znači motivaciju da nastavi svoj teror. Neizvesnost je 'slabost'. I o tome ću otvoreno razgovarati na samitu", naveo je Zelenski na Tviteru.

17.30 Lavrov: Rusija će preduzeti mere zbog širenja NATO

Moskva zna koje mere da preduzme kako bi osigurala svoju bezbednost nakon ulaska Švedske i Finske u NATO, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Definitivno ćemo doneti zaključke u zavisnosti od toga koliko će NATO brzo i ekstenzivno koristiti teritoriju Finske i Švedske. Nema sumnje da će to biti urađeno, jer i Helsinki i Stokholm već razgovaraju sa Sjedinjenim Američkim Državama o raznim pitanjima koja se odnose na razmeštanje infrastrukture tog vojnog saveza tačno na ruskoj granici sa Finskom i veoma blizu naše granice sa Švedskom", istakao je on na konferenciji za novinare posle razgovora sa visokim diplomatom Omana Sajidom Badrom bin Hamadom bin Hamudom Al Busaidijem, prenosi TASS.

17.45 Zaharova: NATO duboko umešan u sukob u Ukrajini

NATO je duboko umešan u ukrajinski sukob kroz obezbeđivanje oružja, plaćenika, sredstava i obaveštajnih podataka Ukrajini, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u intervjuu katarskoj televiziji Al Džazira.

"Da li zaista mislite da NATO nije u ratu sa Rusijom? U stvari, NATO daje svo oružje, borce, plaćenike, instruktore, savetnike i obaveštajne podatke kijevskom režimu. NATO je definitivno uključen u vojne aktivnosti tamo, nema sumnje. NATO je taj koji je doveo kijevski režim dovde", istakla je Zaharova, prenosi TASS.

16.28 Duda: Treba da stvorimo jasan i direktan put za ulazak Ukrajine u NATO

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je na samitu u Vilnjusu da NATO mora da stvori direktan i jasan put za ulazak Ukrajine u NATO. Duda je napomenuo da je Poljskoj stalo do interesa svog istočnog suseda Ukrajine, koja se više od godinu dana brani od ruske agresije.

"Nama je u interesu da se Rusija povuče sa okupiranih teritorija Ukrajine i da se uspostavi međunarodni poredak. Verujemo da će NATO, kao alijansa, podržati Ukrajinu i voditi efikasnu politiku", naglasio je Duda, prenosi Ukrinform.

On je izrazio nadu da će Švedska uskoro postati članica NATO jer će to, kako je naveo, u velikoj meri ojačati NATO, posebno u severnoj Evropi.

15.33 Zelenski stigao u Vilnjus prvi put od početka sukoba

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je danas u Vilnjus prvi put od početka rata u Ukrajini.  On je na putu za Viljnus rekao je da bi bilo apsurdno ako se tokom samita Ukrajini ne ponudi vremenski okvir za članstvo u NATO-u.

"Neviđeno je i apsurdno što nije određen vremenski okvir ni za poziv ni za članstvo Ukrajine. Dok se u isto vreme dodaje nejasna formulacija o 'uslovima' čak i za pozivanje Ukrajine. Čini se da nema spremnosti ni da se Ukrajina pozove u NATO, niti da postane članica Alijanse. To znači da je ostavljena prilika da se pregovara o članstvu Ukrajine u NATO-u u pregovorima sa Rusijom. A za Rusiju to znači motivaciju da nastavi svoj teror. Neizvesnost je 'slabost'. I o tome ću otvoreno razgovarati na samitu", naveo je Zelenski na Tviteru.

15.00 Sirene za vazdušnu opasnost oglasile se u Kijevu

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u ukrajinskoj prestonici Kijevu pre sat vremena, zbog toga što su detektovana poletanja ruskih vojnih aviona sa hipersoničnim raketama malo nakon zvaničnog početka NATO samita u Viljnusu. 

Gradske vlasti poslale su obaveštenja svim stanovnicima da odu u skloništa, a sirene je pokrenulo poletanje MIG-31K iz vojne baze Savaslejke u Nižnjem Novgorodu. Ovakvi letovi često se dešavaju, ali Kremlj ima naviku da bombarduje Kijev u simboličnim trenucima kako bi poslao vojnu i političku poruku, piše britanski list Gardijan.

14.40 Nemački mediji: Šolc i Pistorijus će predstaviti paket pomoći Ukrajini vredan 770 miliona dolara

Nemački kancelar Olaf Šolc i ministar odbrane Boris Pistorijus, na samitu NATO u Viljnusu u Litvaniji predstaviće novi paket vojne podrške Ukrajini vredan 770 miliona dolara, prenosi danas Zidojče cajtung.

Paket uključuje dva lansera Patriot, 24 tenka Leopard 1A5, 40 borbenih vozila pešadije Marder i 20.000 artiljerijskih metaka. Za sada, ukrajinska vojska koristi najmanje dva sistema Patriot, jedan od SAD, a drugi od Nemačke, prenosi Kijev independent.

Berlin će isporučiti i sisteme protiv bespilotnih letelica, izviđačke bespilotne letelice i opremu za terenske bolnice.

14.38 Guverner Hersonske oblasti: Jedna žena stradala u ruskom granatiranju

Jedna žena je stradala u ruskom granatiranju sela Sofijevke u Hersonskoj oblasti, saopštio je guverner Oleksandr Prokudin na Telegramu. On je dodao da su "stambena naselja u toj oblasti zapaljena od strane ruskih terorista", i da je tom prilikom povređeno dvoje ljudi, od kojih je jedna osoba u teškom stanju.

14.02 Peskov: Moskva veoma dobro razume posvećenost Ankare obavezama u NATO

Moskva veoma dobro razume posvećenost Ankare obavezama prema NATO-u, ali istovremeno sarađuje sa Ankarom u raznim pravcima, rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "Turska je članica Severnoatlantske alijanse i ima svoje obaveze kojih se pridržava. To nikada nije bilo tajna za nas i nismo imali iluzija o tome. Tako se odnosimo prema odluci Ankare, s tim u vezi sve razumemo veoma dobro“, rekao je Peskov novinarima, prenosi TAS S.

13.55 Peskov: Nema novih elemenata u pregovorima o budućnosti Vagnera

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da nema novih informacija o dogovoru o daljoj sudbini ruske plaćeničke grupe Vagner i njenog vlasnika i osnivača Jevgenija Prigožina.

''Nema novih elemenata koje mogu da podelim sa vama na tu temu'', rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje novinara da li je još na snazi sporazum prema kojem Prigožin treba da ode u Belorusiju, prenosi Tas.

On je ranije istakao da je ruski predsednik Vladimir Putin održao sastanak sa Prigožinom i drugim komandantima Vagnera, koji je potrajao gotovo tri sata i tokom kojeg im je ponudio opcije za uposlenje i učešće u borbama.

13.40 Zelenski: Apsurdno je da Ukrajina ne dobije vremenski okvir za za članstvo u NATO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da bi bilo "apsurdno" da Ukrajina ne bude pozvana da postane članica NATO i da je neizvesnost oko njenog članstva motivacija za Rusiju da "nastavi svoj teror".

"Cenimo naše saveznike. Cenimo našu zajedničku sigurnost. I uvek cenimo otvoren razgovor. Ukrajina će biti na samitu NATO u Viljnusu, jer se radi o poštovanju. Ali, Ukrajina takođe zaslužuje poštovanje. Sada, na putu za Vilnjus, dobili smo signale da se o određenim formulacijama razgovara bez Ukrajine", napisao je Zelenski na Tviteru.

"Želim da naglasim da se ovde radi o formulaciji poziva Ukrajini da postane članica, a ne o njenom članstvu. Neviđeno je i apsurdno da određen vremenski okvir ni za poziv, ni za članstvo Ukrajine, dok se u isto vreme dodaje nejasna formulacija o "uslovima" kako bi uopšte i bila pozvana", dodao je Zelenski.

 

 

12.59 Nemačka će uputiti novu vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 700 miliona evra

Nemačka vlada uputiće novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 700 miliona evra, saopštilo je danas nemačko ministarstvo odbrane. Paket uključuje dva raketna sistema "patriot" iz zaliha Bundesvera, 40 dodatnih pešadijskih borbenih vozila "marder", 25 dodatnih borbenih tenkova "leopard 1A5", kao i pet tenkova "bergepancer 2", navelo je ministarstvo. U saopštenju se navodi da novi paket vojne pomoći Ukrajini uključuje i dodatnih 20.000 komada artiljerijske municije, preneo je Rojters.

12.10 Rusija: Odluka Francuske pogrešna i prepuna posledica

Odluka Francuske da pošalje Ukrajini rakete dugog dometa je pogrešna i prepuna posledica po ukrajinsku stranu, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. On je dodao da ostaje da se vidi o kom dometu je reč, prenose RIA Novosti. "Sa naše tačke gledišta, ovo je pogrešna odluka, prepuna posledica po ukrajinsku stranu, jer će nas to, naravno, primorati da preduzmemo kontramere“, rekao je Peskov, prenose RIA Novosti.

11.53 Makron: Francuska će Ukrajini dati rakete dugog dometa

Francuska će početi da snabdeva Ukrajinu raketama dugog dometa kako bi mogla da se brani, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron. On je po dolasku na samit NATO-a u Vilnjusu u Litvaniji odbio da iznese detalje o tome koliko i kojih projektila će biti dato Ukrajini. „Odlučio sam da povećam isporuke oružja i opreme koja bi omogućila Ukrajincima da imaju kapacitet da udare duboko, uz zadržavanje naše doktrine da dozvolimo Ukrajini da brani svoju teritoriju“, rekao je Makron.

11.30 Gavrilov: Potezi SAD eskaliraju sukob u Ukrajini, na zanima ih sudbina Evrope

Potezi Sjedinjenih Država dovode do eskalacije sukoba u Ukrajini, a sudbina Evrope ih ne zanima, izjavio je šef ruske delegacije na pregovorima u Beču za pitanja vojne bezbednosti i kontrolu naoružanja Konstatin Gavrilov. On je za RIA Novosti dodao da će se na samitu NATO-a u Vilnjusu mnogo govoriti o, kako je naveo, "transatlantskom jedinstvu" i "odlučnosti", ali da činjenice pokazuju da sudbina Evropljana malo zanima Sjedinjene Države.

11.04 Stoltenberg: NATO će na samitu reći da Ukrajina može da bude član u budućnosti

Zemlje članice NATO-a jasno će reći na samitu Alijanse u Viljnusu da Ukrajina može da postane članica vojnog saveza u budućnosti, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. Stoltenberg je istakao po dolasku na samit da očekuje da će saveznici poslati jasnu, jedinstvenu i pozitivnu poruku o putu ka članstvu Ukrajine u NATO-u. On je rekao da očekuje saglasnost zemalja NATO-a da se usvajanje Akcionog plana za članstvo (MAP) ukloni kao zahtev za ulazak Ukrajine u Alijansu.

10.16 Sijarto: Mađarska ratifikacija švedskog članstva u NATO sada je samo tehničko pitanje 

Mađarska ratifikacija članstva Švedske u NATO sada je "samo tehničko pitanje" i vlada podržava kandidaturu Švedske, rekao je ministar inostranih poslova Peter Sijarto u današnjoj izjavi, kada je krenuo na samit NATO u Viljnusu.

09.01 Bela kuća: NATO šalje Ukrajini pozitivan signal povodom pridruživanja Alijansi

NATO će Ukrajini poslati jedinstveni "pozitivan signal" povodom nastojanja Kijeva da se pridruži Alijansi na današnjem samitu u Litvaniji, izjavio je danas savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven. On je rekao da će američki predsednik Džozef Bajden otpočeti u konsultaciji sa Kongresom neophodne korake za isporučivanje američkih borbenih aviona F-16 Turskoj. Govoreći uoči samita lidera NATO-a u Viljnusu, Saliven je istakao da Bajden nedvosmisleno podržava takav transfer, preneo je Rojters.

08.51 Tokovinjin: Novi planovi NATO povećavaju rizik od direktnog sukoba sa Rusijom

Novi regionalni odbrambeni planovi NATO, koji bi trebalo da budu odobreni na samitu u Vilnjusu, konsolidovaće liniju konfrontacije Alijanse prema Rusiji za dugi niz godina, ocenio je ambasador Rusije u Belgiji Aleksandar Tokovinjin.

Tokovinjin, koji je trenutno zadužen za kontakte sa sedištem NATO u Briselu, izjavio je za RIA Novosti da takve odluke "povećavaju rizik od direktnog sukoba Rusije i članica bloka".

Prema njegovoj oceni, ti koraci podrivaju bezbednost u Evropi i predstavljaju potvrdu linije konfrontacije u skladu sa strateškim konceptom NATO usvojenim prošle godine u Madridu, gde je Rusija definisana kao glavna i najneposrednija pretnja bezbednosti članicama bloka.

08.27 Kijev: Ukrajinske snage uhvatile "u zamku" ruske trupe u okolini Bahmuta

Ukrajina je saopštila da su ukrajinske snage uhvatile "u zamku" ruske trupe u okolini Bahmuta, gde ukrajinske trupe osvajaju položaje u sklopu kontraofanzive. Prema ruskim izveštajima, moskovske snage su odbile i zaustavile ukrajinsko napredovanje na istoku i jugu zemlje. "Bahmut. Neprijatelj je uhvaćen u zamku", napisao je na Telegramu komandant kopnene vojske Ukrajine general Oleksandr Sirski. Sirski je naveo da je Bahmut potpuno pod ukrajinskom vatrom i da se ruske snage potiskuju sa svojih položaja, preneo je Rojters.

Associated Press • Euronews Serbia

08.00 Saliven: Poslaćemo pozitivne signale za Ukrajinsko članstvo u NATO

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven rekao je da će ta zemlja i saveznici "poslati pozitivne signale" o ukrajinskoj budućnosti kada je u pitanju NATO članstvo, na samitu koji počinje danas u Viljnusu. Dodao je i da će novi paket NATO pomoći Ukrajini biti dogovoren na istom samitu.

07.15 Ukrajinsko ministarstvo: Nađen deo Šaheda u Kijevu, nema povređenih

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine dalo je malo više detalja o napadu ruskih snaga na Kijev, i reklo da je pronađen ostatak jednog drona. "Ostaci Šaheda otkriveni su u jednom od naselja u regionu. Oštećeni su prozori i pomoćni objekti privatnih domaćinstava, a zapalio se travnati pod. Nije bilo prijavljenih žrtava", navodi se u saopštenju.

Euronews

07.03 Ukrajinski mediji: Eksplozije u Odeskoj oblasti

U Odeskoj oblasti, na jugu Ukrajine, noćas su se čule eksplozije, prenose ukrajinski mediji. U Odeskoj, Nikolajevskoj, Hersonskoj, Čerkaškoj, Poltavskoj i Donjeckoj oblasti na snazi je opasnost od vazdušnih napada, navodi Unian. Prema najnovijim izveštajima Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, u tim oblastima postoji opasnost od napada jurišnih dronova ruskih snaga.

07.00 Rusija preko noći pokrenula vazdušni napad na Kijev, oboreni svi dronovi Šahed

Rusija je noćas pokrenula vazdušni udar na Kijev, a, prema preliminarnim informacijama, ukrajinska PVO oborila je sve dronove iranske proizvodnje Šahed koje je lansirala ruska strana, saopštila je ukrajinska vojska.

Šef kijevske vojne administracije Sergej Popko napisao je na Telegramu da su ruske snage napale Kijev iz vazduha drugi put od početka ovoga meseca. 

Trenutno nema informacija o eventualnim žrtvama ili šteti, preneo je Rojters.  Upozorenje o vazdušnom napadu na Kijev i druge delove na istoku Ukrajine trajalo je više od sat. 

06.55 Zelenski potvrdio učešće na samitu NATO u Viljnusu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je lično učešće na samitu NATO-a, koji će se održati u glavnom gradu Litvanije, Viljnusu. On je u video obraćanju najavio da će tamo imati bilateralne sastanke različitih nivoa, uključujući i susrete sa predstavnicima evropskih zemalja, Amerike, Kanade i Japana, prenosi Ukrinform.

"Prioriteti su apsolutno jasni: protivvazdušna odbrana za naše gradove, za sve zajednice širom zemlje, radimo na stvaranju nebeskog štita. Takođe, oružje za liniju fronta – o tome ćemo razgovarati i u Viljnusu. Naravno, razgovaraćemo i o drugim aspektima zaštite života i naše zajedničke bezbednosti", rekao je on.

06.38 Duda: Ukrajina da što pre uđe u NATO, ali ne sad jer bi izbio rat sa Rusijom

Predsednik Poljske Andžej Duda je juče izjavio da je u interesu njegove zemlje da Ukrajina što pre uđe u NATO, ali da za to mora da se sačeka kraj rata. "Poljskoj je u interesu da Ukrajina što pre uđe u NATO. Ona ima jaku i iskusnu vojsku. Međutim, takva odluka neće biti doneta na samitu u Vilnjusu. NATO neće formalno pozvati Ukrajinu da se pridruži. Mora da se sačeka kraj rata", rekao je Duda u intervjuu za "Bild".

06.30 Viljnus spreman za samit NATO

06.15 Bela kuća: Bajden i Sunak potvrdili nepokolebljivu podršku Ukrajini

Predsednik SAD Džo Bajden i britanski premijer Riši Sunak ponovo su juče u razgovoru u Londonu potvrdili  nepokolebljivu podršku Ukrajini suočenoj sa, kako su naveli, ruskom agresijom, saopštila je Bela kuća.

U saopštenju se navodi da su Bajden i Sunak razmotrili pripreme za predstojeći samit NATO-a u Viljnusu.  U razgovoru je bilo reči i o Atlantskoj deklaraciji o ekonomskom partnerstvu dve zemlje koju su pokrenuli u junu, uključujući i naredne korake za postizanje ključnih rezultata u narednim mesecima. 

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

06.05 Australija će rasporediti osmatračke avione kao pomoć Ukrajini

Australija će rasporediti osmatračke avione svojih vazduhoplovnih snaga u Nemačkoj, kako bi podržala Ukrajinu, naveo je juče premijer Entoni Albanez.

Premijerova kancelarija saopštila je da će rasporediti avione "E-7A vedžtejl" na šest meseci, kao i do 100 članova australijske posade i pomoćnog osoblja, ali je napomenuto da neće ulaziti u ukrajinski, ruski ili beloruski vazdušni prostor, preneo je Rojters.

05.50 Peskov: Članstvo Kijeva u NATO imalo bi negativne posledice po bezbednost Evrope

Rusija je juče upozorila da bi članstvo Ukrajine u NATO imalo veoma negativne posledice po evropsku bezbednosnu arhitekturu  i predstavljalo opasnost i bezbednost po Moskvu, što bi, navela, zahtevalo "jasan i snažan odgovor".

''Morate biti svesni potpuno jasnog i doslednog stava Rusije da će članstvo Ukrajine u NATO-u imati veoma negativne posledice po već polusrušenu evropsku bezbednosnu arhitekturu, kao i da će predstavljati krajnju opasnost i pretnju našoj zemlji, što će zahtevati sasvim jasan i snažan odgovor od nas'', rekao je Peskov, prenosi TASS.

05.30 Danas počinje dvodnevni NATO samit u Vilnjusu

Lideri zemalja članica NATO-a danas će se okupiti u Vilnjusu na dvodnevnom samitu Alijanse tokom kog će se pozabaviti širokim spektrom pitanja, a glavna tema će biti na koji način će članice odgovoriti na zahtev Ukrajine o pridruživanju NATO-u. 

Pored toga, zvaničnici članica NATO-a pozabaviće se i pitanjem članstva Švedske. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg objavio je da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pristao da prosledi turskom parlamentu švedsku kandidaturu za članstvo u NATO. Svoje rezerve oko ovog pitanja i dalje ima Mađarska.

Samit će počinje oko 10 ujutru kada će biti održan uvodni razgovor sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom koji će se u 12 časova obratiti medijima.

Komentari (1)

Argeta

11.07.2023 10:49

Slava Zloj majčici Rusiji što će se uništiti za navek sa ovom agresijom nad Ukrajinom. Upropastiće se Ruska imperija za sva vremena.

Evropa