Evropa

RAT U UKRAJINI Oči sveta uprte u Viljnus, Zelenski: Samit da potvrdi da je Ukrajina de fakto članica NATO

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/07/2023

-

07:31

RAT U UKRAJINI Oči sveta uprte u Viljnus, Zelenski: Samit da potvrdi da je Ukrajina de fakto članica NATO
RAT U UKRAJINI Oči sveta uprte u Viljnus, Zelenski: Samit da potvrdi da je Ukrajina de fakto članica NATO - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 502 dana. Svet je zagledan u Viljnus gde bi od sutra trebalo da bude održan sastanak čelnika NATO. Iako gotovo da su saglasni u oceni da bi Ukrajina što pre trebalo da pristupi Alijansi, izvesno je da takva odluka, uprkos nastojanjima, Kijeva, na ovm samitu neće biti doneta. Predsednik Ukrajine Volodmir Zelenski još nije doneo odluku da li će se pojaviti u Viljnusu. Odnose u savezu zategla je i odluka Vašingtona da Kijevu isporuči kasetne bombe. 

Ključni događaji:

  •  Kremlj: Putin se sastao sa Prigožinom pet dana posle pobune
  • Guverner Zaporoške oblasti: Četiri osobe poginule u granatiranju
  • Kadirov: Jedinica specijalnih čečenskih snaga "Ahmat" prebačena u oblast Bahmuta
  • Kuleba razgovarao telefonski sa Blinkenom uoči samita NATO
  • Lavrov: Ankara bi mogla da se suoči sa negativnim posledicama
  • Bajden i Erdogan sastaće se na marginama samita NATO-a u Viljnusu
  • Medvedev: Rusija bi mogla da pogodi ukrajinska nuklearna postrojenja
  • Zelenski još nije doneo odluku da li će prisustvovati samitu NATO

         Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

        Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.32 CNN: Bajden i Zelenski će se sastati u sredu na samitu u Vilnjusu

Američki predsednik Džo Bajden će se u sredu, na samitu NATO-a u Vilnjusu, sastati sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, potvrdio je za CNN neimenovani zvaničnik.

Sastanak će biti jedan od znakova jedinstva jer je prisustvo Zelenskog bilo dovedeno u pitanje, navodi američka televizija.

23.00 Tajani: Ulazak Ukrajine u NATO može se očekivati tek posle rata

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je danas, uoči samita NATO-a u Viljnusu, da bi ulazak Ukrajine u NATO mogao da se očekuje tek po završetku rata. 

"Verujem da je pravi izbor da se oživi Savet NATO-Ukrajina kako bi se pripremio teren za buduće članstvo koje će nužno morati da se dogodi posle rata", dodao je Tajani.

22.02 Zelenski potvrdio učešće na samitu NATO u Viljnusu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je lično učešće na samitu NATO-a, koji će se održati u glavnom gradu Litvanije, Viljnusu. On je u video obraćanju najavio da će tamo imati bilateralne sastanke različitih nivoa, uključujući i susrete sa predstavnicima evropskih zemalja, Amerike, Kanade i Japana, prenosi Ukrinform.

"Prioriteti su apsolutno jasni: protivvazdušna odbrana za naše gradove, za sve zajednice širom zemlje, radimo na stvaranju nebeskog štita. Takođe, oružje za liniju fronta – o tome ćemo razgovarati i u Viljnusu. Naravno, razgovaraćemo i o drugim aspektima zaštite života i naše zajedničke bezbednosti", rekao je on.

21.20 Sastali se Šarl Mišel i Erdogan uoči početka NATO samita

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel danas se, uoči NATO samita u Viljnusu, sastao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom sa kojim je razgovarao o vraćanju saradnje EU i Turske u prvi plan i ponovnom osnaživanju njihovog odnosa.

"Evropska komisija ja pozvala visokog predstavnika i Evropsku komisiju da podnesu izveštaj sa ciljem da se nastave strateški odnosi", naveo je Mišel na Tviteru. On je pohvalio Erdogana zbog uloge Turske u posredovanju u pregovorima i obezbeđivanju produženja sporazuma o žitu.

20.50 Duda: Ukrajina da što pre uđe u NATO, ali ne sad jer bi izbio rat sa Rusijom

Predsednik Poljske Andžej Duda je danas izjavio da je u interesu njegove zemlje da Ukrajina što pre uđe u NATO, ali da za to mora da se sačeka kraj rata.

"Poljskoj je u interesu da Ukrajina što pre uđe u NATO. Ona ima jaku i iskusnu vojsku. Međutim, takva odluka neće biti doneta na samitu u Vilnjusu. NATO neće formalno pozvati Ukrajinu da se pridruži. Mora da se sačeka kraj rata", rekao je Duda u intervjuu za "Bild".

20.48 Zelenski: Samit u Viljnusu da potvrdi da je Ukrajina de fakto članica NATO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danas rekao da je većina zemalja članica NATO uz njegovu zemlju, te da NATO samit u Viljnusu mora da potvrdi da je Ukrajina de fakto članica Alijanse.

"Većina Alijanse stoji čvrsto uz nas", rekao je Zelenski u večernjem obraćanju, prenosi Rojters. "Kada smo aplicirali za članstvo u NATO, iskreno smo rekli: de fakto, Ukrajina je već u Alijansi. Naše oružje je oružje Alijanse. Naše vrednosti su one u koje Alijansa veruje. Vilnjus sve ovo mora da potvrdi", poručio je Zelenski.

On je dodao da će se na samitu razgovarati i o daljim isporukama oružja Ukrajini.

"Siguran sam da bi moglo da bi iz Viljnusa mogle da stignu pozitivne vesti u vezi sa oružjem za naše ljude", rekao je Zelenski.

20.06 Viljnus spreman za samit NATO

19.45 Stoltenberg se sastao sa Erdoganom i Kristersonom

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastao se danas sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i premijerom Švedske Ulfom Kristersonom u Vilnjusu u nastojanju da odblokira pristup nordijske zemlje Alijansi od strane Ankare.

19.20 Porošenko: Ulazak Ukrajine u NATO neophodan i Ukrajini i Evropi

Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko ocenio je danas da je ulazak Ukrajine u NATO neophodan i Ukrajini i Evropi. On je u autorskom tekstu za Njuzvik istakao da bi snažna i borbena Ukrajina, sa oružanim snagama koje u potpunosti ispunjavaju uslove za članstvo u NATO-u, bila moćna prednost Alijanse i garancija efikasne odbrane od svake buduće ruske agresije.

"Ako je potpuna invazija Rusije na Ukrajinu bilo šta dokazala, to je da se Kremlj nikada ne bi usudio da započne rat da je Kijev deo snažnog saveza, uprkos svim Putinovim pretnjama. I sami ruski zvaničnici su priznali da su pogrešno izračunali spremnost Zapada da pokaže solidarnost i jedinstvo sa Ukrajinom", dodao je Porošenko.

On je takođe kritikovao izraelski bezbednosni model za Ukrajinu i rekao da on možda neće doneti mir i bezbednost Evropi. Kako je dodao, takozvani izraelski model uključivao bi pomoć i obuku u oružju velikih razmera, neke bezbednosne garancije, ali znatno manje od punopravnog članstva u NATO.

17.04 Bela kuća: Bajden i Sunak potvrdili nepokolebljivu podršku Ukrajini

Predsednik SAD Džo Bajden i britanski premijer Riši Sunak ponovo su danas u razgovoru u Londonu potvrdili  nepokolebljivu podršku Ukrajini suočenoj sa, kako su naveli, ruskom agresijom, saopštila je Bela kuća.

U saopštenju se navodi da su Bajden i Sunak razmotrili pripreme za predstojeći samit NATO-a u Viljnusu.  U razgovoru je bilo reči i o Atlantskoj deklaraciji o ekonomskom partnerstvu dve zemlje koju su pokrenuli u junu, uključujući i naredne korake za postizanje ključnih rezultata u narednim mesecima. 

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

16.26 Australija će rasporediti osmatračke avione kao pomoć Ukrajini

Australija će rasporediti osmatračke avione svojih vazduhoplovnih snaga u Nemačkoj, kako bi podržala Ukrajinu, naveo je danas premijer Entoni Albanez.

Premijerova kancelarija saopštila je da će rasporediti avione "E-7A vedžtejl" na šest meseci, kao i do 100 članova australijske posade i pomoćnog osoblja, ali je napomenuto da neće ulaziti u ukrajinski, ruski ili beloruski vazdušni prostor, preneo je Rojters.

Ministar odbrane Ričard Marls istakao je da će razmeštanje pomenutih aviona pomoći da se osigura zaštita vitalne podrške, koju međunarodna zajednica daje Ukrajini. Kako se navodi, avion "vedžtejl" poseduje kombinaciju radara dugog dometa, sekundarnog radara i taktičke sisteme za glasovnu i data komunikaciju, kako bi obezbedio rano upozorenje i kontrolu u vazduhu.

16.12 Zelenski će prisustvovati NATO samitu u Viljnusu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prisustvovaće na samitu NATOu litvanskoj prestonici Viljnusu 11. i 12. jula, preneo je Blumberg pozivajući se na neimenovane izvore.

Zelenski je ranije pozvao Alijansu da pošalje jasne signale za podršku članstvu nakon 15 godina stare izjave da će se Ukrajina pridružiti Alijansi i dodao da Kijev treba da pristupi NATO-u nakon završetka rata. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je ranije da su danas da su svi saveznici Alijanse saglasni da će Ukrajina postati članica NATO-a, ali da prvo mora da pobedi.

14.56 Stoltenberg: Saveznici saglasni da će Ukrajina postati članica, ali prvo mora da pobedi

Generalni sekretar NATO izjavio je da su danas da su svi saveznici Alijanse saglasni da će Ukrajina postati članica, ali da prvo mora da pobedi.

"Naravno, konačne odluke će biti donete kada se svi saveznici slože i kada se sutra sastanu svi lideri. Još je rano govoriti o konkretnim rešenjima. Veoma je važno naglasiti da su svi saveznici saglasni da će Ukrajina postati članica NATO, svi smo saglasni da su vrata otvorena", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa litvanskim predsednikom Gitanasom Nausedom.

Prema rečima Stoltenberga, Ukrajina i njeni saveznici će odlučiti kada Ukrajina može da postane članica NATO-a.

"Sada je najvažniji zadatak osigurati da Ukrajina dobije rat. Dok Ukrajina ne pobedi, nećemo moći da govorimo o njenom članstvu. Izuzetno je važno da nastavimo sa pružanjem pune podrške, snabdevanjem naoružanjem, municijom, obukom ukrajinskih vojnika, rezervnim delovima, kako bi Ukrajina mogla da povrati što više teritorija, kako bi odvratila Rusiju od daljih akcija", rekao je Stoltenberg.

Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Stoltenberg i Nauseda na konferenciji za medije

14.25 Sunak i Bajden razgovarali o kasetnoj municiji i članstvu Ukrajine u NATO

Britanski premijer Riši Sunak želi da sarađuje sa saveznicima u NATO u razgovorima o putu Ukrajine za članstvo u Alijansi, ali još treba da se diskutuje o konkretnom mehanizmu pridruživanja, izjavio je danas portparol britnaskog premijera, nakon što se Sunak sastao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Portparol je dodao da ne bi bilo prikladno da se Ukrajina pridruži NATO dok traje rat sa Rusijom, iako "Sunak veruje da je Ukrajina zaslužila mesto u Alijansi", prenosi Rojters.

Sunak i Bajden razgovarali su danas tokom sastanaka u Dauning Stritu i o odluci SAD da pošalju kasetnu municiju Kijevu. Sunak je američkom predsedniku rekao da je Britanija potpisnica međunarodne konvencije koja ''obeshrabruje'' upotrebu kasetne municije i da je na svakoj zemlji da donese sopstvenu odluku o tome kako se oružje koristi, prenosi agencija.

14.03 Peskov: Putin hteo da kazni sve koji su učestvovali u pobuni, pristao na dogovor zbog "višeg cilja" 

Predsednik Rusije Vladimir Putin obećao je da će kazniti sve koji su učestvovali u "maršu na Moskvu", odnosno pobuni Vagner grupe i njenog šefa Jevgenija Prigožina 24. juna, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Ipak, kako je Peskov objasnio, Putin se predomislio i pristao na dogovor, a sve zarad "višeg cilja", odnosno sprečavanja sukoba i krvoprolića.

Peskov je to istakao na konferenciji za medije, gde je novinarima potvrdio i da se Putin sastao sa Prigožinom pet dana nakon neuspele pobune, odnosno 29. juna, kako je preneo AP. Nije dao mnogo detalja sa tog sastanka, ali je rekao da je Putin tu pozvao 35 osoba, uključujući Vagnerove komandante, da se razgovaralo o učinku te plaćeničke grupe na frontu u Ukrajini, kao i o samoj pobuni Vagnera.

Kako je Peskov dodao, komandanti Vagnera rekli su Putinu da su "njegovi vojnici i da će nastaviti da se bore za njega".

Sama pobuna i "marš na Moskvu", kako je Prigožin tog 24. juna govorio, nisu imali za cilj svrgavanje Putina sa vlasti, već obračun sa najvišim odbrambenim zvaničnicima u Rusiji - ministrom odbrane Sergejem Šojguom i visokim generalom Valerijem Gerasimovim. 

Istog dana kada je počela, pobuna je i završena, na nekih 200 kilometara od Moskve. U pregovorima je posredovao beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, a odlučeno je da će Prigožin i svi koji žele otići sa njim u Belorusiju, dok oni Vagnerovci koji hoće da pristupe vojsci rusije, mogu to da učine. Takođe, objavljeno je da niko neće odgovarati zbog učešća u pobuni.

Ovakav aranžman od samog starta izazivao je sumnje kod posmatrača u pogledu toga koliko ga je moguće ispuniti, a stvari su se dodatno zakomplikovale kada je pre nekoliko dana Lukašenko rekao da se Prigožin "vratio u Rusiju", dok je jedan beloruski zvaničnik izvestio da Vagner jedinice nisu došle da obiđu kampove koji su im bili namenjeni u toj zemlji.

Trenutno se ne zna gde se Prigožin nalazi, jer su poslednje informacije o njegovom mestu boravka one koje je dao Lukašenko, koji ni sam nije bio siguran da li je šef Vagnera u Moskvi, ili Sankt Peterburgu. 

AP Photo

 

13.44 Peskov: Rusija će objasniti Turskoj svoj stav o predaji vođa Azova Kijevu

Rusija i Turska održavaju dijalog na najvišim nivoima i Moskva će koristiti te kanale da objasni Ankari svoj stav u vezi sa nedavnom predajom Kijevu "pet komandanata neonacističke jedinice Azov, što je bilo u suprotnosti sa postojećim sporazumom", izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je na brifingu za novinare rekao da su već započeti razgovori Moskve i Ankare o tom pitanju.

Situacija u vezi sa sporazumom o izvozu žita preko crnomorskih luka nije  se promenila, naveo je portparol Kremlja, komentarišući predlog Turske da se sporazum koji ističe 17. jula produži na dve godine.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski boravio je u petak u Turskoj, gde je razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Dan kasnije sa Zelenskim su put Kijeva odletela i petorica zarobljenih komandanata Azova  koji je trebalo da ostanu u Turskoj do okončanja sukoba. 

12.30 Kremlj: Putin se sastao sa Prigožinom pet dana posle pobune

Kremlj je danas saopštio da se ruski predsednik Vladimir Putin sastao sa šefom plaćeničke Vagner grupe Jevgenijem Prigožinom 29. juna, pet dana nakon što neuspele pobune koji je Prigožin predvodio.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Putin na sastanak pozvao 35 ljudi, uključujući komandante jedinica, i da je taj sastanak trajao tri sata. Komandanti Vagnera rekli su Putinu da su "njegovi vojnici i da će nastaviti da se bore za njega", rekao je Peskov, preneo je Rojters.

On je dodao da detalji sastanka nisu poznati, ali je objasnio o čemu razgovarano.

"Jedino što možemo da kažemo je da je predsednik dao ocenu delovanja kompanije na frontu tokom specijalne vojne operacije, a takođe je dao i svoju ocenu događaja 24. juna. Putin je saslušao objašnjenja komandanata i ponudio im dalje opcije za rad", naveo je Peskov.

10.30 Nemački zvaničnik: Na samitu NATO važne najave o vojnoj pomoći Ukrajini

Tokom ovonedeljnog NATO samita u Viljnusu, očekuje se važna najava o nemačkoj isporuci vojne opreme Ukrajini, rekao je visoki zvaničnik vlade u Berlinu.

Nemačka takođe radi na bilateralnim bezbednosnim garancijama za Ukrajinu, prenosi Rojters reči tog zvaničnika, koji je dodao da nije pravo vreme za poziv Kijevu da se pridruži odbrambenom savezu.

08.53 Gerasimov: Utvrditi lansirna mesta odakle su Ukrajinci gađali Krimski most

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov, naložio je komandi Združenih snaga da organizuju sistemski rad kojim će se utvrditi skladišta i lansirna mesta ukrajinskog raketnog sistema S-200 i sličnog naoružanja, sa ciljem da se deluje preventivno, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Gerasimov je saslušao izveštaj načelnika Glavnog štaba Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) Viktora Afzalova o uništenju četiri ukrajinske balističke rakete, navelo je Ministarstvo odbrane.

Ovo je prvi put da se Gerasimov pojavljuje u javnosti od pobune plaćeničke grupe Vagner 24. juna.

08.33 Ukrajinski zvaničnici: Napreduje se u pravcu Bahmuta

Ukrajinske snage su registrovale "definitivno napredovanje" na južnom krilu Bahmuta, rekla je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar. U objavi na Telegramu, Malijar je navela da nije bilo promene položaja na severnom krilu.

"Žestoke borbe se nastavljaju u južnim oblastima Melitopolja i Berdjanska, i konsolidujemo dobitke u tim oblastima", rekla je Malijar.

Nije dala više detalja, ali je pažnja poslednjih dana bila usmerena na selo Kliščijevka, koje leži na visovima južno od Bahmuta. Ranije je general-pukovnik Oleksandr Sirski, komandant kopnenih snaga Ukrajine, rekao da njegove trupe "napreduju" oko grada.

Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Ruske snage su zauzele Bahmut u maju, ali se smatra da se bore da zadrže kontrolu nad njim.

Predsednik Volodimir Zelenski je u međuvremenu rekao da ne oseća nikakav "pritisak" za brže rezultate u kontraofanzivi.

"Danas je inicijativa na našoj strani. Napredujemo, mada ne tako brzo koliko bismo želeli, ali ipak napredujemo", rekao je Zelenski za američku televiziju ABC. 

08.27 Guverner Zaporoške oblasti: Četiri osobe poginule u granatiranju

Četiri osobe su poginule, a 11 je povređeno nakon što je Rusija bombardovala stambenu oblast grada Orihiva na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti dok se odvijala distribucija humanitarne pomoći, rekao je jutros oblasni guverner Jurij Malaško. 

On je za Rojters naveo da su među ubijenima bile tri žene i jedan muškarac, svi u četrdesetim godinama. Takođe, Malaško je dodao da je Rusija izvršila 36 ciljanih udara na deset naselja Zaporoške oblasti.

08.23 Poljski ministar: Pritvoren još jedan član ruske špijunske mreže

Ministar policije Poljske Marijuš Kaminski, rekao je danas da je ta država pritvorila još jednog člana, kako je naveo, ruske špijunske mreže, pa je ukupan broj ljudi koji je pod istragom sada 15.

Poljska je saopštila da je postala glavna meta za ruske špijune i optužuje Moskvu da pokušava da je destabilizuje, preneo je Rojters.

"Bezbednosna agencija MUP je pritvorila još jednog člana špijunske mreže koji radi za rusku obaveštajnu službu. Osumnjičeni je vršio nadzor vojnih objekata i morskih luka, a plaćali su ga Rusi", istakao je Kaminski.

07.28 Zelenski: Kada stignemo do Krima, Putin će morati da pristane na pregovore

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je ukrajinska vojska, nakon ranijeg usporavanja, nastavila sa akcijom osvajanja oblasti koje su držale ruske snage na jugoistoku zemlje i da je "preuzela inicijativu", a da bi dolazak Ukrajinaca do Krima nateralo ruskog predsednika Vladimira Putina na pregovore.

U intervjuu za "ABC njuz", koji je emitovan u nedelju uveče, Zelenski nije negirao tvrdnje "Vašington posta" da su ukrajinski zvaničnici nedavno rekli direktoru CIA Vilijamu Bernsu da je cilj kontraofanzive da se vojska približi Krimu i potom da se Putin primora na razgovore.

"Apsolutno je jasno, logično retoričko pitanje da onog momenta kada Ukrajina stigne do administrativne granice sa privremeno okupiranim ukrajinskim poluostrvom, Krimom, vrlo je verovatno da će Putin biti primoran na dijalog sa civilizovanim svetom, nasuprot situaciji kakva je bila pre totalne invazije, jer će biti oslabljen", rekao je Zelenski.

07.10 Kadirov: Jedinica specijalnih čečenskih snaga "Ahmat" prebačena u oblast Bahmuta

Jedinica specijalnih čečenskih snaga "Ahmat", kojom komanduje zamenik komandanta Drugog armijskog korpusa Apti Alaudinov, prebačena je u oblast Bahmuta, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

"Komanda specijalne operacije premestila je jedinicu specijalnih snaga "Ahmat" kojom komanduje Apti Alaudinov u tešku oblast Bahmuta. Ova odluka govori o poverenju Generalštaba i dokazuje visoku borbenu sposobnost jedinica", napisao je Kadirov na Telegramu, preneo je TASS.

Ruska paravojna formacija Vagner zauzela je Bahmmut krajem maja, posle 10 meseci žestokih borbi sa ukrajinskim snagama, a borci "Vagnera" napustili su taj grad između 25. maja i 1. juna i predali su kontrolu ruskoj vojsci.

AP Photo/Musa Sadulayev

 

07.00 Eksplozija u Mikolajivu

U Mikolajivu, lučkom gradu na jugu Ukrajine, odjeknula je eksplozija, objavile su ukrajinske vlasti.

Načelnik Nikolajevske regionalne vojne uprave Vitalij Kim potvrdio je na Telegram kanalu da se dogodila eksplozija i rekao da su ruske snage mogle da gađaju grad iz protivvazdušnih raketnih sistema S-300.

06.50 Kuleba razgovarao telefonski sa Blinkenom uoči samita NATO

Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je juče da je razgovarao telefonski sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom uoči samita NATO-a u Viljnusu.

"Imao sam produktivan razgovor sa državnim sekretarom Blinkenom uoči Viljnusa. Ostalo je 48 sati i radimo na tome da njegove konačne odluke budu od koristi za sve: Ukrajinu, NATO i globalnu bezbednost", napisao je Kuleba na Tviteru.

On se zahvalio Blinkenu na novom paketu američke vojne pomoći Ukrajini. 

 

 

06.40 Lavrov: Ankara bi mogla da se suoči sa negativnim posledicama

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je juče u telefonskom razgovoru sa turskim kolegom Hakanom Fidanom da bi Ankara mogla da se suoči sa "negativnim posledicama" zbog pružanja vojne pomoći Kijevu i zbog omogućavanja povratka lidera neonacističke jedinice "Azov" u Ukrajinu.

Lavrov je istakao da Turska sprovodi "destruktivan kurs" nastavljajući da pruža vojnu pomoć Kijevu, objavljeno je na sajtu ruskog MIP-a. Opširnije u posebnoj vesti.

06.30 Bajden i Erdogan sastaće se na marginama samita NATO-a u Viljnusu

Američki predsednik Džozef Bajden i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastaće se na marginama samita NATO-a u Viljnusu, saopštila je juče kancelarija turskog lidera. 

Bajden i Erdogan razgovarali su telefonski o situaciji u vezi sa članstvom Ukrajine i Švedske u NATO-u i pitanju snabdevanja Turske avionima F-16, kao i o članstvu Turske u EU, saopštila je Erdoganova kancelarija.

06.20 Medvedev: Rusija bi mogla da pogodi ukrajinska nuklearna postrojenja

Rusija bi mogla da pogodi ukrajinska nuklearna postrojenja u istočnoj Evropi ukoliko se potvrdi informacija o pokušaju napada na Smolensku nuklearnu elektranu NATO projektilima, izjavio je juče zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev.

"Ukoliko se potvrdi da je bilo pokušaja napada na nuklearnu elektranu Smolensk Desnogorsk raketama NATO-a, biće neophodno razmotriti scenario istovremenog udara Rusije na nuklearne elektrane u južnoj Ukrajini, Rovno i Hmeljnicki, kao i ukrajinska nuklearna postrojenja u istočnoj Evropi", napisao je Medvedev na Telegramu.

Prema objavama na nekoliko Telegram kanala, ukrajinske trupe pokušale su da izvedu raketni napad na nuklearnu elektranu Smolensk. Nuklearna elektrana nalazi se tri kilometra od grada Desnogorska u Smolenskoj oblasti i oko 150 kilometara od grada Smolenska.

06.05 Zelenski još nije doneo odluku da li će prisustvovati samitu NATO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski još nije doneo konačnu odluku da li će ići na samit NATO-a u Viljnusu, izjavila je potpredsednica ukrajinske vlade za evropske i evroatlantske integracije Olga Stefanišina.

Ona je za ukrajinske medije rekla da će konačna odluka Zelenskog o prisustvu samitu NATO biti doneta u zavisnosti od završnih dokumenata tog skupa na kojima se još radi, preneo je TASS.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je ranije da će Zelenski prisustvovati prvom sastanku Saveta Ukrajina-NATO na marginama samita.

Komentari (2)

Dejan

10.07.2023 21:49

Će Putka da hapse ako kroči u Turskoj? Jonako Hag ga čeka svaki dan. Pametan potez Erdogana, šta će njemu propala-siromašna Rusija.

MERHABA

10.07.2023 22:12

Da ne zaboravite da su Turci trenutno toliko jaki da za manje od dve nedelju zgaziće potpuno Ruse zajedno sa Putinom,Peskom,Prigožinom,Kadirovom,Zaharovom,Lavorom i Kremljom zajedno.

Evropa