Evropa

RAT U UKRAJINI Predsednik Bugarske na meti kritika Kijeva, Putin tvrdi: "Neprijatelj nema uspeha"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/07/2023

-

09:05

RAT U UKRAJINI Predsednik Bugarske na meti kritika Kijeva, Putin tvrdi: "Neprijatelj nema uspeha"
RAT U UKRAJINI Predsednik Bugarske na meti kritika Kijeva, Putin tvrdi: "Neprijatelj nema uspeha" - Copyright Tanjug/AP/Alex Babenko, Efrem Lukatsky, Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 508 dana. Stižu izveštaji o žestokim borbama na južnom frontu, a ukrajinski komandant tvrdi da njegovi vojnici "sistematski teraju neprijatelja sa položaja". Takođe, ukrajinske službe su potvrdile da su jedincie Vagner grupe stigle u Belorusiju. U međuvremenu je u Ukrajinu stigao predsednik Južne Koreje koji je obećao da će njegova zemlja pružiti veću vojnu i humanitarnu pomoć Kijevu. 

Ključni događaji:

  • Poslednji brod u okviru sporazuma o žitu napustio Odesu
  • Zamenica ministra odbrane Ukrajine: Situacija na istoku zemlje eskalirala, teške borbe
  • Nastavljaju se žestoke borbe na južnom frontu, analitičari ističu da je reč o "ratu iscrpljivanja"
  • Iznenadna poseta predsednika Južne Koreje Ukrajini, obećao veću vojnu i huanitarnu pomoć
  • FSB tvrdi da je sprečila ubistvo urednice RT i jedne novinarke
  • DPSU potvrdio da su pripadnici Vagner grupe stigli u Belorusiju

        Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

          Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.12 Poslednji brod u okviru sporazuma o žitu napustio Odesu

Poslednji brod koji je isplovio u okviru sporazuma kojim se Ukrajini dozvoljava da izvozi svoje žito napustio je crnomorsku luku Odesu, dan pre isteka roka za produženje, navodi sajt sa podacima MarineTraffic. BBC prenosi da je TQ Samsun isplovio u nedelju, nešto posle 08:00 po lokalnom vremenu i krenuo prema jugu Istanbulu.

Rusija se nije saglasila da produži sporazum uz posredovanje UN ukoliko se ne ispune njeni zahtevi za izvoz sopstvenog žita i đubriva.

21.09 Jilmaz: Turske vlasti se nadaju da će Crnomorski sporazum o žitu biti produžen

Turske vlasti se nadaju da će Inicijativa za crnomorsko žito, koja ističe 17. jula, na kraju biti produžena, izjavio je danas potpredsednik Turske Dževdet Jilmaz.

"Nastavljamo napore da produžimo sporazum. Planirana poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Turskoj može se smatrati korisnom za to. Nadam se da će biti pozitivnih rezultata", rekao je on u intervjuu za televizijski kanal A-Haber, preneo je TASS.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je ranije da bi Putin mogao da poseti Ankaru u avgustu.

20.28 Zvaničnici: Više povređenih u granatiranju Harkova

Najmanje četiri osobe su povređene danas u ruskom granatiranju Harkova, najvećeg grada na istoku Ukrajine, saopštili su lokalni zvaničnici. Guverner Harkovske oblasti Oleh Sinehubov rekao je da je nakon granatiranja izbio i požar, prenosi Rojters. Precizirao je da su hospitalizovane tri osobe sa ranama od gelera, dok je jedna zbrinuta na mestu događaja. Istovremeno, gradonačelnik Harkova Igor Terehov rekao je da je u napadu povređeno sedam ljudi.

20.20 Saliven: Rat u Ukrajini nije zapao u ćorsokak, ali teško ide protiv Rusije

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je danas da rat u Ukrajini nije zapao u ćorsokak, ali je priznao da i dalje "teško ide" protiv Rusije.

"Rekli smo pre nego što je ova kontraofanziva počela da će biti teško i teško je", rekao je Saliven u intervjuu za ABC njuz.

Kako je istakao, to je priroda rata, ali Ukrajinci nastavljaju da idu napred.

"Nastavljamo da ih snabdevamo neophodnim oružjem i sredstvima da bi to mogli da urade i oni će nastaviti da pokušavaju da povrate teritoriju koju je Rusija nelegalno okupirala", nastavio je Saliven, ukazujući na ono što je nazvao "napredak i na istoku i na jugu".

19.21 Poljanski je obećao Zapadu iznenađenja na sastanku SB UN o Ukrajini

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski u svom Telegram kanalu obećao je zapadnim zemljama iznenađenje na predstojećem sastanku Saveta bezbednosti na ministarskom nivou o Ukrajini.

"Sutra, 17. jula, u 22.00 časa po moskovskom vremenu, Savet bezbednosti UN biće domaćin još jedne rasprave o ukrajinskoj krizi, koju je zatražilo britansko predsedništvo Saveta ... Imamo šta da kažemo. Biće iznenađenja, ne vredi ih još ovde otkrivati", napisao je on, prenela je agencija RIA Novosti.

Prema rečima ruskog diplomate, zapadne zemlje planiraju da pokrenu "tešku artiljeriju" u liku nekih ministara spoljnih poslova i pretvore događaj u najglasniju moguću antirusku predstavu "koja će biti nastavljena sledećeg dana u Generalnoj skupštini".

18.50 Ruska država preuzela kontrolu nad "Danon Rusija" i udelom Karlsberga u Baltiku

Ruska država preuzela je kontrolu nad ruskom podružnicom francuskog proizvođača jogurta "Danon" zajedno sa udelom danske kompanije "Karlsberg" u ruskoj pivari "Baltik", navodi se u ukazu koji je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao danas. 

U uredbi se ističe da su udeli stranog vlasništva u "Danon Rusija" i pivari "Baltik" stavljeni pod privremeni menadžment ruske državne agencije za upravljanje imovinom - Rosimušćestvo.

Ovaj potez dolazi nakon što su ruske podružnice nemačkog "Unipera" i finskog "Fortuma" stavljene pod državnu kontrolu u aprilu, preneo je Rojters. 

Kremlj je tada upozorio da bi mogao da privremeno preuzme više imovine zapadnih država kao odmazdu za poteze protiv ruskih kompanija u inostranstvu. 

16.08 Zamenica ministra odbrane Ukrajine: Situacija na istoku zemlje eskalirala, teške borbe

Situacija na istoku Ukrajine je eskalirala, izjavila je danas zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar.

Ona je na Telegramu napisala da ruske snage već dva dana zaredom napreduju u pravcu Kupjanska, da su ukrajinske snage u defanzivi i da se vode teške borbe. Na Bahmutskom pravcu, prema njenim rečima, ukrajinske trupe postepeno napreduju, posebno na južnom krilu, dok na severnom pokušavaju da zadrže zauzete položaje, a ruske trupe napadaju.

Maljar je navela da na Avdejevskom i Marinskom pravcu ruske snage nastavljaju ofanzivne operacije, a da ih ukrajinske trupe efikasno odbijaju.

Tanjug/AP

 

 

15.20 Ukrajina kritikovala izjave bugarskog predsednika da je Kijev kriv za rat

Ukrajina je kritikovala bugarskog predsednika Rumena Radeva zbog njegovih izjava da je Kijev kriv za rat koji je u toku i da isporuka oružja Ukrajini samo produžava sukob.

Ambasada Ukrajine u Sofiji saopštila je u subotu da Kijev čini sve moguće napore da uspostavi mir i odbacila je tvrdnju Radeva da isporuka oružja Ukrajini podstiče i produžava rat. Ambasada je istakla da okrivljavanje Ukrajine za rat, što je učinio bugarski predsednik, predstavlja deo ruske propagande i hibridnog ratovanja u Evropi. U saopštenju ambasade se tvrdi da obezbeđivanje odbrambenih sredstava Ukrajini ne dovodi do povećanja broja žrtava, već znači, kako se navodi, da se može spasiti više života, preneo je AP.

Radev je rekao novinarima u petak, tokom konferencije za novinare na kojoj je govorio o nedavnom samitu NATO-a, da želi "da jasno stavi do znanja da Ukrajina insistira na vođenju ovoga rata".

Radev je istakao da treba da bude jasno da račun za to plaća cela Evropa.

Bugarski premijer Nikolaj Denkov okrivio je u petak za rat u Ukrajini Rusiju i ruskog predsednika Vladimira Putina nakon što je Radev za sukob okrivio Kijev.

14.15 Čerevati: Rusi koncentrišu elitne jedinice u Bahmutu i ukopavaju položaje

Komandant istočne grupe Oružanih snaga Ukrajine Sergij Čerevati izjavio je danas da ukrajinske snage zadržavaju inicijativu kod Bahmuta, ali da Rusi ukopavaju položaje u samom gradu i koncentrišu elitne jedinice.

Čerevati je rekao da na Bahmutskom pravcu odbrambene snage Ukrajine nastavljaju da vrše pritisak na ruske snage, na severnom i južnom krilu i naveo da se sa ruske strane kod Bahmuta bore vazdušno-desantne i jedinice specijalnih snaga, prenosi Unian. 

"Najbolje jedinice koncentrišu u Bahmutu, intenzivno se ukopavaju, što jasno pokazuje njihovu želju da što duže zadrže grad, kao što su i ranije bezobzirno svim silama nastojali da ga zauzmu", naveo je Čeverati.

Prema njegovim rečima, Bahmut za Rusiju, osim vojnog, ima ništa manji propagandni značaj i zato bi gubitak tog grada za nju bio, kako je naveo, vrhunac sramote.
 

12.55 Putin: Pokušaji neprijatelja da probije rusku odbranu nisu bili uspešni

Ruski predsednik Vladimir Putin pozitivno je ocenio tok specijalne vojne operacije u Ukrajini, napominjući da se ruske trupe ponašaju herojski, a svi pokušaji neprijatelja da probije odbranu "nisu bili uspešni tokom cele ofanzive".

To se navodi u video snimku koji je na svom Telegramu danas objavio novinar Pavel Zarubin.

"Ocena je pozitivna. Naše trupe se ponašaju herojski. Neočekivano za neprijatelja, naša vojska u nekim oblastima i sama ide u ofanzivu, zauzima najpovoljnije pozicije, kao što su to visoke zgrade i tako dalje", rekao je Putin, prenela je RIA Novosti.

On je ocenio da su svi pokušaji ukrajinskog neprijatelja uzaludni.

"Neprijatelj nema uspeha", poručio je Putin.

Na pitanje koji su sledeći zadaci Ruske Federacije, Putin je obećao novinaru da će mu odgovoriti, ali bez kamera.

"Ovo ću vam posebno reći kada se kamere ugase", odgovorio je Putin.

10.55 Putin: Iskoristićemo kasetne bombe ako se to oružje bude koristilo protiv nas

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da ta zemlja ima "više nego dovoljnu zalihu" kasetnih bombi i da Moskva zadržava pravo da ih iskoristi, ukoliko se takvo oružje bude koristilo protiv ruske vojske u Ukrajini, preneo je Rojters.

"Naravno, ukoliko iskoriste kasetnu municiju protiv nas, imamo pravo da uzvratimo istom merom", rekao je Putin za državnu televiziju.

Ukrajina je od SAD dobila kasetne bombe, koje su zabranjene u više od 100 država. Kijev je obećao da će ih koristiti samo sa namerom da ukloni neprijateljske vojnike.

Tanjug/AP

 

08.16 Razvožajev: Oboreno osam ukrajinskih dronova iznad Krima

Ruska protivvazdušna odbrana i Crnomorska flota presreli su rano jutros osam ukrajinskih dronova iznad krimske luke Sevastopolj, rekao je proruski zvaničnik Mihail Razvožajev.

"Nijedan objekat, bilo u gradu ili na moru, njie oštećen", naveo je guverner Sevastopolja Razvožajev na Telegramu.

Jedan dron je oboren iznad mora, pet je oboreno uz pomoć elektronske opreme, a dva vodena drona su uništena dalje od obale, kazao je on, prenosi Rojters. Napadi su se dogodili iznad luke Sevastopolj, grada Balaklava i hersonskim okruzima.

08.15 Ilon Mask: Američka isporuka kasetne municije Ukrajini je licemerje

Izvršni direktor kompanije Tesla i Spac eks i vlasnik Tvitera, biznismen Ilon Musk, kritikovao je odluku SAD da isporuče Ukrajini kasetnu municiju, nazivajući je licemernom.

"Amerika je uvek žigosala kao zle one koji koriste kasetne bombe, a sada ih šaljemo da se koriste? Od toga neće biti ništa dobro. Sudbina voli ironiju, ali mrzi licemerje", napisao je Mask na Tviteru.

08.09 Izvor iz Turske: Odluka o sporazumu o žitu biće doneta u poslednjem trenutku

Odluka o tome da li će biti produžen Sporazum o izvozu žitarica iz crnomorskih luka, koji ističe sutra, biće doneta u poslednjem trenutku, a zasad ništa ne ukazuje da su strane postigle kompromis, rekao je za TASS diplomatski izvor iz Turske.

"Očigledno, odluka (o produžetku sporazuma) biće doneta u poslednjem trenutku", rekao je izvor.

Rusija će pristati da bude produžen samo ukoliko smatra da je taj potez adekvatan, dodao je izvor.

"Nedavne izjave ruske strane pokazuju da im je stav nepromenjen. Biće potrebni razlozi, kompromisi, da se ubede da promene svoju pozicju. Zasad, ne postoje takve naznake, tako da se Rusija možda neće složiti sa produžetkom sporazuma", istakao je izvor.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u subotu da obaveze da se uklone prepreke za izvoz ruske hrane i veštačkog đubriva, koji su deo sporazuma, nisu ispunjene.

Sporazum, koji je prvi put stupio na snagu 22. jula prošle godine, uz posredstvo Turske i Ujedinjenih nacija, ističe sutra.

07.30 FSB tvrdi da je sprečila ubistvo urednice RT i jedne novianrke

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je osujetila zaveru ukrajinske obaveštajne službe da, "preko neonacističke grupe Paragraf-88, likvidira glavnu urednicu međunarodnog televizijskog kanala Raša tudej (RT) Margaritu Simonjan i novinarku Kseniju Sobčak".

"Federalna služba bezbednosti je zajedno sa ruskim Istražnim komitetom i ministarstvom unutrašnjih poslova Rusije sprečila ubistvo glavne urednice TV kanala RT i novinarke Margarite Simonjan koje su planirale ukrajinske specijalne službe", navodi se u saopštenju i dodaje da je u blizini radnog mesta i prebivališta dve novinarke privedeno više osumnjičenih, prenosi TASS.

07.00 Indijski predstavnik: Posredovanje između Rusije i Ukrajine izvan delokruga G20

Posredovanje u postizanju mira između Rusije i Ukrajine je izvan delokruga G20 i to će najbolje uraditi Ujedinjene nacije ili će biti postignuto bilateralnim pregovorima, izjavio je juče indijski izaslanik u G20 Amitab Kant.

"Naše mišljenje je da je G20 ekonomski forum, a ne forum za razgovore o bezbednosnim pitanjima", rekao je Kant u intervjuu Rojtersu.

06.25 Žestoke borbe na južnom frontu, koja strana je u povoljnijem položaju?

Na južnom frontu, koji se posmatra kao jedan od glavnih ukrajinskih prioriteta, sa ciljem da se prekine "ruski kopneni most koji se prostire od Krima ka Azovskom moru", stižu izveštaji o žestokim borbama ruskih i ukrajinskih snaga, prenosi CNN.

Brigadni general Oleksandr Tarnavski, komandatnt jedinica koje deluju na velikom delu južnog fronta u Ukrajini, rekao je za ukrajinsku televiziju da njegovi vojnici "sistematski teraju neprijatelja sa položaja".

Naveo je da je 33 komada ruske opreme uništeno u poslednjim ukrajinskim akcijama, uključujući oklopne transportere, artiljerijska oruđa, protivavionski raketni sistem... Međutim, CNN piše da ove reči ipak moraju da se prevedu u oslobođene gradove i sela.

Ruski vojni bloger "Rybar" takođe tvrdi da se nastavlja ukrajinski pritisak na ruske pozicije kod sela Robotine u regionu Zaporožja.

Postavlja se pitanje koja strana je u prednosti? Analitičar Rob Li navodi da je teško izmeriti koja strana trenutno ima povoljniji položaj, jer nema značajnih teritorijalnih dobitaka. 

"Obe strane su trenutno iscrpljene...ali nije jasno koja strana to može na bolji način da podnese", rekao je Li za podkast Geopolitics Decanted”. 

06.00 DPSU potvrdio da su pripadnici Vagner grupe stigli u Belorusiju

Ukrajinska granična služba (DPSU) potvrdila je da su pripadnici privatne vojne grupe Vagner stigli u Belorusiju iz susedne Rusije, javlja BB. 

DPSU navodi da je u toku procena koliko "vagnerovaca" ima u Belorusiji, koja takođe deli granicu sa Ukrajinom, kao i njihovu tačnu lokaciju i ciljeve.

U jednom nepotvrđenom izveštaju se navodi da je konvoj od oko 60 "Vagnerovih" vozila prešao granicu u Belorusiju rano jutros.

Komentari (0)

Evropa