Evropa

RAT U UKRAJINi Zelenski: Odgovorićemo na ruske napade na Odesu, Putin i Lukašenko o kontraofanzivi Kijeva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/07/2023

-

08:44

RAT U UKRAJINi Zelenski: Odgovorićemo na ruske napade na Odesu, Putin i Lukašenko o kontraofanzivi Kijeva
RAT U UKRAJINi Zelenski: Odgovorićemo na ruske napade na Odesu, Putin i Lukašenko o kontraofanzivi Kijeva - Copyright Tanjug AP/Roman Chop, Mindaugas Kulbis, Pavlo Petrov

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 515 dana. Pogibija dopisnika ruske agencije RIA Novosti Rostislava Žuravljova dokaz je da nisu tačne tvrdnje SAD da će kasetna municija biti korišćena "selektivno i pažljivo", saopštila je ruska ambasada u Vašingtonu. A u ruskom granatariranju vojnog osoblja u gradu Družkovka, u okrugu Kramatorsk u Donjeckoj oblasti ranjen je reporter medijske kompanije Dojče vele Jevgenij Šilko. Švedska je najavila da će izdvojiti 522,6 miliona evra za oporavak Ukrajine koja tvrdi da rusko vojno prisustvo u NE Zaporožje predstavlja problem za nuklearnu bezbednost. UNESCO je osudio ruske raketne napade na Odesu jer je u napadu oštećen istorijski centar lučkog grada  koji je UNESCO proglasio delom svetske kulturne baštine.

Ključni događaji:

  • Poginuo dopisnik ruske agencije RIA Novosti Rostislav Žuravljov 
  • Rusija: Ne stoje trvdnje SAD o "selektivnoj i pažljivoj" upotrebi kasetne municije
  • Švedska vlada najavila 522,6 miliona evra za oporavak Ukrajine
  • Dojče vele: Ranjen novinar DW u ruskom granatiranju
  • Galuščenko: Prisustvo Rusije u NE Zaporožje problem za nuklearnu bezbednost
  • UNESCO osudio ruske raketne napade na Odesu
  •  Lukašenko doputovao u radnu posetu Rusiji, danas sa Putinom
  • U ruskom napadu na Odesu jedna osoba poginula, teško oštećena crkva Preobraženja
  • Zelenski: Ukrajina će definitivno odgovoriti na ruske napade na Odesu

           Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

         Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

 

21.38 Blinken: Verujem da će Kijev dobiti F-16, važno je da piloti budu dobro obučeni

 Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas da veruje da će Kijev dobiti američke avione F-16.

"Najvažniji fokus je na tome da, kada dobiju avione, da piloti budu dobro obučeni, da mogu sami da održavaju avione i koriste ih pametno", poručio je Blinken.

Koalicija od 11 država će početi da obučava ukrajinske pilote da lete na avionima F-16 u avgustu u Danskoj, a centar za obuku će biti postavljen u Rumuniji. Blinken je istakao da, dok je Ukrajina "povratila polovinu teritorije koju je Rusija uzela na početku invazije", Kijev se suočava sa "veoma snažim borbama" u pokušaju da povrati još teritorije.

20.30 Kijev: U 24 sata 27 okršaja s ruskim snagama

Generalštab Ukrajine objavio je danas da su u prethodna 24 sata imali 27 okršaja sa ruskim snagama, preneo je "Kijev independent".

Rusija je napala Ukrajinu sa 17 krstarećih raketa i dve balističke, od kojih je devet uništila ukrajinska protivvazdušna odbrana, dodao je generalštab. Takođe, izvršeno je 26 vazdušnih udara, a Ukrajina je i pogođena 35 puta višecevnim raketnim bacačima.

20.25 Ruski komandant: Ukrajina ima dovoljno snaga za kontraofanzivu do kraja avgusta

Komandant ruske borbene grupe Centar Andrej Mordvičev rekao je danas da će ukrajinska vojska imati dovoljno snaga za kontraofanzvu do kraja avgusta.

"Količina njihovih snaga za kontraofanzivu dovoljne su samo do kraja avgusta. Nakon toga, biće kratka pauza. Neće moći da postignu ništa u zimskom periodu. Smatramo da će sve biti gotovo do proleća", rekao je Mordvičev za televizijski kanal Solovjov uživo, preneo je TASS.

20.10 Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova okrivila je Kijev za štetu koja je naneta katedrali u Odesi.

Prethodno je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitri Kuleba rekao da su ruske snage napale religioznu ustanovu pod zaštitom Uneska u Odesi.

"Prvo, nakon onoga što je kijevski režim uradio desetinama pravoslavnih crkava u Kijevsko-pečerskoj lavri, spomenicima, memorijalima, sada nema pravo da se žali.

Usput, šteta na katedrali takođe ide na savest kijevskom režimu i nesposobnim vojnicima protivvazdušne odbrani, koji su namerno postavljeni u stambenim četvrtima", navela je Zaharova na Telegramu, preneo je TASS.

17.03 Zelenski: Ukrajinska ofanziva je odložena zbog nedostatka municije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski priznao je danas da je ukrajinska kontraofanziva odložena zbog nedostatka municije i da je njeno odlaganje omogućilo Rusiji da ojača svoju odbranu. Ukrajina se nadala da će započeti svoju dugo očekivanu kontraofanzivu ranije na proleće, ali je odustala jer joj je nedostajalo neophodno oružje, rekao je Zelenski za CNN.

"Imali smo planove da počnemo na proleće. Ali nismo, jer, iskreno, nismo imali dovoljno municije i naoružanja i nemamo dovoljno brigada koje su adekvatno obučene za ovo oružje, pored toga, misije obuke održane su van Ukrajine", rekao je Zelenski, preneo je briselski portal Politiko.

Zelenski je naveo da je to Rusiji dalo vreme da postavio minska polja i izgradi nekoliko linija odbrane.  On je istakao da su Rusi imali i više vremena nego što im je bilo potrebno, zbog čega su izgradili više linija. 

16.49 Blinken: U ukrajinskoj kontraofanzivi vraćena polovina okupiranih teritorija

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je Ukrajina ponovo vratila polovinu teritorija koju je Rusija prvobitno zauzela, kao i da su ukrajinske snage suočene sa "veoma teškim borbama" nastojeći da povrate još više teritorija koje kontrolišu ruske snage.

"Već je vraćeno oko 50 odsto teritorija koje su inicijalno zauzele ruske snage. Ovo su još uvek relativno rani dani kontraofanzive. Teško je. Kontraofanziva se neće okončati za nedelju ili dve, već pre za nekoliko meseci", rekao je Blinken u intervjuu za CNN, prenosi Rojters.

Agencija ocenjuje da bledi nada da bi Ukrajina mogla brzo da ostvari napredak i primora ruske snage na povlačenje jer su borbe protiv dobro pozicioniranih, utvrdjenih i koordinisanih ruskih snaga veoma teške.

15.07 Volstrit džurnal: Zapad znao da je uspeh ukrajinske kontraofanzive malo verovata

Zapadni lideri su znali da je malo verovatno da će ukrajinske snage u kontraofanzivi koja je počela ovoga proleća uspeti da potisnu ruske snage i primoraju ih na povlačenje sa dobro utvrđenih pozicija, piše Volstrit džurnal.

List ocenjuje da velika i smrtonosna minska polja, solidno podignuta utvrđenja i ruske vazdušne snage sinergetski onemogućavaju bilo kakav značajan napredak ukrajinskih trupa.

14.44 Putin Lukašenku: Od početka kontraofanzive poginulo 26.000 ukrajinskih vojnika

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas tokom susreta sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom da je gubitak ljudstva Oružanih snaga Ukrajine od početka kontraofanzive već premašio 26.000 ljudi.On je kazao da su ruski lovci za dan uništili rekordan broj strane vojne opreme, prenela je agencija RIA Novosti. Putin je izjavio da je ukrajinska kontraofanziva doživela neuspeh.

"Nema kontraofanzive", rekao je Lukašenko, dok je Putin uzvratio da ona postoji, ali da je propala.
"Stranaca, možda, toliko nije uništeno u jednom danu", rekao je Putin odgovarajući na reči Lukašenka da su, prema beloruskim podacima, ruski borci u jednoj borbi uništili više od 15 leoparda i preko 20 bredlija.

Tanjug/AP/Alexander Demianchuk, Sputnik, Kremlin

 

On je, takođe, istakao značajne žrtve među stranim plaćenicima u Ukrajini, dodajući da da militanti ginu zbog, kako je rekao, "zbog svoje gluposti".

14.02 Savet NATO-Ukrajina u sredu o transportu ukrajinskog žita

Sastanak Saveta NATO-Ukrajina na kojem će se raspravljati o transportu ukrajinskog žita preko Crnog mora, biće održan u sredu, na zahtev ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, najavila je danas portparol NATO-a Oana Lungesku.

Kako je navela na svom Tviter nalogu, to će biti prva sednica Saveta formiranog na samitu Alijanske u Viljnusu 11. i 12. jula. Prema  njenim rečima, sastanak će biti održan na nivou ambasadora. Zelenski je juče apelovao na generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da što pre sazove Savet NATO-Ukrajina zbog, kako je naveo, "agresivnih akcija Rusije u Crnom moru". 

12.41 Zelenski: Ukrajina će definitivno odgovoriti na ruske napade na Odesu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da će Ukrajina definitivno odgovoriti na ruske napade na Odesu.Zelenski je naveo na Telegramu da će Ukrajina odgovoriti "ruskim teroristima" na njihove udare na Odesu.On je postavio i fotografiju na kojoj se vide posledice najnovijeg masovnog udara na Odesu.

"Projektili na mirne gradove, stambene zgrade, hram... Ne može biti izgovora za rusko zlo. Kao i uvek, ovo zlo će izgubiti. I definitivno će biti odmazde prema ruskim teroristima za Odesu", napisao je Zelenski.

12.27 U Strelni kod Sankt Peterburga počeli razgovori Putina i Lukašenka

U Strelni kod kod Sankt Peterburga danas su počeli razgovori između ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog beloruskog kolege Aleksandra Lukašenka. 

"Promenio sam neke svoje planove, možemo da provedemo dan i po ili dva", rekao je Putin na početku sastanka, prenela je agencija RIA Novosti.Razgovori se vode u palati Konstantinovski koja se nalazi u Strelni kod Sankt Peterburga. Putin je najavio neuspeh kontraofanzive Ukrajine.

11.55 Na hram Preobraženja u Odesi najverovatnije pala ukrajinska PVO raketa

Ukrajinska PVO raketa najverovatnije je pala na pravoslavnu crkvu Preobraženja Gospodnjeg u Odesi i teško je oštetila, kao rezultat nestručnog delovanja operatera sistema PVO koje Oružane snage Ukrajine imaju u stambenim naseljima, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da se, obzirom na video snimak teško oštećenog hrama koji su objavili lokalni stanovnici, može zaključiti da je najverovatniji uzrok uništenja te svetinje pad ukrajinske protivvazdušne navođene rakete, a kao rezultat nestručnog delovanja operatera sistema PVO koje, kako se navodi, Oružane snage Ukrajine namerno postavljaju u stambene oblasti naselja, prenele su RIA Novosti.

11.28 Rusko ministarstvo odbrane: Ruske snage izvele raketne napade na mesta za proizvodnju dronova u Odesi

Oružane snage Rusije izvele su raketni napad na mesta proizvodnje i obuke za pomorske dronove u Odeskoj oblasti i svi planirani ciljevi su uništeni, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je navelo da su ruske snage tokom noći izvršile pomorski i vazdušni napad oružjem dugog dometa visoke preciznosti na objekte u kojima se, kako tvrdi, pripremaju teroristički akti protiv Ruske Federacije pomoću pomorskih dronova, kao i na mesta proizvodnje tih dronova u blizini Odese.

08.52 Najnoviji podsticaj odnosima EU i CELAC, Rat u Ukrajini i dalje ključna tačka

Lideri iz EU, Latinske Amerike i Kariba postigli su napredak tokom dvodnevnog samita o trgovinskim sporazumima i globalnim investicijama između regiona. Vodile su se diskusije o tehnologiji, ljudskim pravima i klimatskim promenama.

Međutim, 60 zemalja nije uspelo da jednoglasno osudi rusku invaziju na Ukrajinu. Treći samit EU-CELAC u Briselu, na koji je pozvano preko 30 lidera karipskih i latinoameričkih zemalja, bio je prvi takav sastanak u poslednjih osam godina. Do njega je došlo u trenutku kada se EU okreće od Rusije i Kine kao omiljenih trgovinskih partnera i nastoji da diverzifikuje svoje dobavljače.

08.27 Lukašenko doputovao u radnu posetu Rusiji, danas sa Putinom

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko doputovao je u radnu posetu Rusiji, tokom koje bi danas trebalo da razgovara sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Beloruskog predsednika je sinoć na aerodromu sačekao guverner Lenjingradske oblasti Aleksandar Drozdenko, objavila je pres služba guvernera i regionalne vlade na Telegram kanalu, prenosi TASS. U razgovoru sa beloruskim i stranim novinarima Lukašenko je ranije najavio susret sa Putinom i razgovore o brojnim pitanjima.

07.55 U ruskom napadu na Odesu jedna osoba poginula, teško oštećena crkva Preobraženja

Najmanje jedna osoba je poginula, a 19 je povređeno, uključujući četvoro dece, rano jutros u ruskom vazdušnom napadu na ukrajinski grad Odesu, rekao je načelnik Odeske oblasti Oleh Kiper.

Kiper je napisao na Telegramu da je u napadu teško oštećena pravoslavna crkva Preobraženja Gospodnjeg Ukrajinske pravoslavne crkve koja je pod jurisdikcijom Moskve, a najveća je pravoslavna crkva u Odesi. Zvaničnici kažu da su ikonu Bogorodice Kasperovske zaštitnice Odese izvukli ispod ruševina, preneo je Rojters.

07.35 U Poljskoj počeo da radi servisni centar za popravku tenkova Leopard

Prva dva tenka Leopard već su stigla iz Ukrajine u fabriku Bumar u poljskom gradu Glivice, gde je počeo sa radom servisni centar, saopštio je poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak.

"Servisni centar u Glivicama je počeo sa radom. Prva dva tenka Leopard su već stigla u fabriku Bumar", objavio je poljski ministar na Tviteru. Izaslanik Varšave pri NATO Tomaš Šatkovski rekao da Poljska i Nemačka očekuju da će u bliskoj budućnosti zaključiti sporazum o uspostavljanju centra za popravku tenkova nemačke proizvodnje Leopard, koji su korišćeni u Ukrajini.

07.00 Zelenski pozvao na sastanak Saveta Ukrajina-NATO zbog ruskih akcija u Crnom moru

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski apelovao je na generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da odmah sazove Savet NATO-Ukrajina zbog agresivnih akcija Rusije u Crnom moru.

„Razgovarao sam sa Stoltenbergom o trenutnoj bezbednosnoj situaciji, posebno o ruskim agresivnim koracima u Crnom moru. Svaka destabilizacija u ovom regionu, prekid naših izvoznih ruta izazvaće probleme sa odgovarajućim posledicama za sve u svetu. Kriza cena je najmanja od mogućih posledica", poručio je Zelenski na Fejbuku.

On je naveo da je sa Stoltenbergom razgovarao o daljim koracima za osiguranje održivog rada koridora za žito, prenosi "Ukrajinska pravda".

 

 

06.50 Rusija odbacila tvrdnje SAD o selektivnoj i pažljivoj upotrebi kasetne municije

Posle pogibije dopisnika ruske agencije RIA Novosti Rostislava Žuravljova u ukrajinskom udaru kasetnim bombama, ruska ambasada u Vašingtonu juče je odbacila američka tvrdnje da će ukrajinska vojska koristiti kasetnu municiju "selektivno i pažljivo".

"Američki zvaničnici su uveravali svetsku zajednicu da će Ukrajinci koristiti ovu municiju selektivno i pažljivo. Ništavnost ovih reči je očigledna svima. Upotreba kasetnog oružja od strane kijevskog režima protiv civilnog stanovništva potvrđuje da Vašington gubi kontrolu nad svojim marionetama", saopštila je ruska ambasada u Vašingtonu, prenosi TASS.

06.45 Švedska vlada najavila 522,6 miliona evra za oporavak Ukrajine

Švedska vlada je najavila 522,6 miliona evra za oporavak Ukrajine, rečeno je na sastanku švedskog ministra za međunarodnu razvojnu saradnju Johana Forsela i ukrajinske ministarke ekonomije Julije Sviridenko, saopštilo je danas ukrajinsko Ministarstvo.

Švedska sredstva biće usmerena na rekonstrukciju infrastrukture, zeleni razvoj, preduzetništvo, trgovinu, deminiranje i medijske inicijative.

06.35 Dojče vele: Ranjen novinar DW u ruskom granatiranju

Usled ruskog granatiranja poligona ukrajinskog vojnog osoblja u gradu Družkovka, u okrugu Kramatorsk u Donjeckoj oblasti juče je ranjen reporter medijske kompanije Dojče vele (DW) Jevgenij Šilko, javlja Dojče vele.

Napad se dogodio na 23 kilometra od linije fronta, u 12.10 po lokalnom vremenu, dok je filmska ekipa DW izveštavala o obuci ukrajinske vojske. Tokom granatiranja poginuo je jedan pripadnik Oružanih snaga Ukrajine, a još nekoliko je teško povređeno, prenosi Dojče vele. Šilko je trenutno u ukrajinskoj bolnici u stabilnom stanju.  Kako navodi DW, oštećen je i automobil kojim su se prevozili novinari. 

06.20 Ukrajinski ministar: Prisustvo Rusije u NE Zaporožje problem za nuklearnu bezbednost

Rusko prisustvo u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani (ZNNP) je ključni problem za nuklearnu bezbednost, izjavio je ministar energetike Ukrajine German Galuščenko. On je poručio da "civilizovani svet mora da natera predstavnike Rusije da se povuku iz tog objekta, kako bi se sprečila katastrofa'', saopštila je pres-služba tog ministarstva, prenosi Ukrinform.

"Zemlja koja je započela rat i okupirala elektranu biće odgovorna za moguću katastrofu u ZNNP. Od Rusa možete očekivati bilo kakvo ponašanje. Oni mogu da idu onoliko daleko koliko im civilizovani svet dozvoli", rekao je ministar.

06.05 UNESCO osudio ruske raketne napade na Odesu

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i klturu (UNESCO) izdala je saopštenje u kojem se osuđuju ruski raketni napadi u kojima je oštećen istorijski centar ukrajinskog lučkog grada Odese, koji je UNESCO proglasio delom svetske kulturne baštine.

"Ovo je drugi napad na područje zaštićeno Konvencijom o svetskoj baštini, čime je prekršena Haška konvencija o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanog sukoba iz 1954. godine", navodi se u saopštenju UNESCO, prenosi Kijev Independent.

 

Komentari (0)

Evropa