Evropa

RAT U UKRAJINI Ruski FSB pokrenuo krivični postupak protiv Prigožina, obavešten i Putin

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/06/2023

-

07:30

RAT U UKRAJINI Ruski FSB pokrenuo krivični postupak protiv Prigožina, obavešten i Putin
RAT U UKRAJINI Ruski FSB pokrenuo krivični postupak protiv Prigožina, obavešten i Putin - Copyright Tanjug AP/Iryna Rybakova, Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 485 dana. Zelenski je obavestio svetsku javnost da ima informacije o eventualnom napadu ruskih snaga na NE Zaporožje koja bi mogla da se pretvori u katastrofu globalnih razmera dok Moskva demantuje te tvrdnje navodeći da je u pitanju još jedna ukrajinska "velika laž". Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da je kontraofanziva njihovih oružanih snaga kompleksan proces i da se ona sastoji iz niza pojedinačnih vojnih operacija koje bi trebalo da donesu rezultat. U Ukrajini je zakonom zabranjen uvoz i distribucija knjiga iz Rusije i Belorusije koji je potpisao predsednik Zelenski, a ruske knjige i muzika su pod velikom prismotrom. Zabrunutost je izrazila i Moldavija čije je Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije objavilo na tviteru da "Moldavija oštro osuđuje pretnje ruskog predstavnika u okupiranom delu Ukrajine da će napasti most između Moldavije i Rumunuje".

Ključni događaji:

  • Zelenski: Rusija sprema napad na nuklearku Zaporožje, Kremlj negira
  • Ukrajinski premijer: Kontraofaziva traje, sastoji se iz više vojnih operacija
  • Zelenski potpisao zakon o zabrani uvoza knjiga iz Rusije i Belorusije
  • Moldavija: Rusi prete da će napasti naš most
  • Šojgu: Rezervisti Oružanih snaga Rusije posebna vojska do kraja juna

 

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

      Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.54 Zelenski: Pregovori o članstvu u EU treba da počnu već ove godine

Pregovori o članstvu Ukrajine u EU trebalo bi da počnu ove godine, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je u video obraćanju nakon sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (NSDC) ukazao da se danas navršava godinu dana od kada je Ukrajina postala kandidat za pristupanje Evropskoj uniji.

"Ove godine je cilj da počnemo pregovore o članstvu. Ukrajina će svakako uraditi svoj deo posla", poručio je Zelenski, a prenosi Ukrinform. 

22.30 FSB pokrenuo krivični postupak protiv Prigožina

Federalna služba bezbednosti Rusije pokrenula je danas krivični postupak protiv osnivača privatne vojne kompanije Vagner Jevgenija Prigožina, zbog pozivanja na oružanu pobunu, saopštio je Nacionalni antiteroristički komitet (NAC).

Predstavnici tog komiteta su istakli da sve izjave distribuirane u ime osnivača te grupe nemaju osnova.

"U vezi s tim, FSB je pokrenuo krivični postupak zbog pozivanja na oružanu pobunu. Zahtevamo hitno zaustavljanje nezakonitih radnji“, navodi se u saopštenju, prenosi RIA novosti.

Tanjug/AP/Prigozhin Press Service

 

Ranije danas Ministarstvo odbrane saopštilo je da su netačne informacije objavljene u ime Jevgenija Prigožina o „udaru“ na pozadinske logore grupe Vagner. Ministarstvo je ove optužbe nazvalo informativnom provokacijom.

Prema rečima pres-sekretara predsednika Rusije Dmitrija Peskova, Vladimir Putin je obavešten o svim dešavanjima oko Prigožina i preduzimaju se neophodne mere.

22.14 Peskov: Putin je obavešten o situaciji u vezi sa Prigožinom

Predsednik Rusije Vladimir Putin je svestan situacije koja se odvija oko osnivača privatne vojne kompanije Vagner Jevgenija Prigožina, izjavio je danas sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Predsednik Putin je obavešten o svim dešavanjima u vezi sa Prigožinom. Preduzimaju se neophodne mere“, rekao je on, prenosi RIA novosti.

20.49 Zapadni zvaničnici za CNN: Ukrajinska kontraofanziva ne ispunjava očekivanja

Ukrajinska kontraofanziva u ranim fazama ima manje uspeha od očekivanog, dok ruske snage pokazuju više kompetentnosti nego što je Zapad predvideo, piše CNN pozivajući se na navode nekoliko zapadnih zvaničnika.

Kontraofanziva "ne ispunjava očekivanja ni na jednom frontu", rekao je jedan od neimenovanih izvora CNN. 

Prema zapadnim procenama, ruske linije odbrane su se pokazale kao dobro utvrđene, što otežava ukrajinskim snagama da ih probiju. Pored toga, ruske snage su efikasnije rasporedile vazdušne snage.

Associated Press

Kako navodi jedan od izvora, ukrajinske snage pokazuju se "ranjivim" na minskim poljima, a ruske snage su "kompetentne" u njihovoj odbrani.

Zvaničnici su upozorili da je kontraofanziva i dalje u ranoj fazi – i da će SAD i njeni saveznici "ostati optimistični" da će ukrajinske snage moći vremenom da ostvare teritorijalne dobitke. SAD i njihovi saveznici će verovatno sačekati bar do jula za potpuniju procenu napretka kontraofanzive koja je postepeno pokrenuta tokom poslednjih nekoliko nedelja i koja se smatra ključnom za određivanje ko će na kraju pobediti u ratu.

Sagovornici CNN navode i da su poslednjih dana ukrajinske snage imale više uspeha u gađanju i obaranju ruskih aviona.

20.15 Dve osobe poginule u Hersonu

Najmanje dve osobe su poginule, a više njih je hospitalizovano nakon napada u Hersonskoj oblasti, saopštio je ukrajinski guverner Oleksandr Prokudin. On je na Telegramu naveo da je granatirano jedno transportno preduzeće, preneo je Gardijan.

Associated Press

20.08 EU odobrava uvećanje fonda za ukrajinsko oružje za još 3,5 milijardi evra

Ministri spoljnih poslova Evropske unije odobriće povećanje od 3,5 milijardi evra u fond vojne pomoći koji se koristi za finansiranje oružja i municije za Ukrajinu, saopštili su zvaničnici u petak.

Očekuje se da će ministri na sastanku u Luksemburgu u ponedeljak podići finansijsku granicu za Evropski mirovni fond (EPF), koji je već izdvojio oko 5,6 milijardi evra vojne pomoći Ukrajini, preneo je Rojters.

Međutim, prema zvaničnicima, Mađarska nastavlja da blokira dodelu još jedne tranše fonda od 500 miliona evra za Ukrajinu.

Budimpešta je saopštila da neće ukinuti blokadu dok Kijev ne ukloni mađarsku banku OTP sa liste kompanija koje smatra "međunarodnim sponzorima ruskog rata u Ukrajini".Mađarska je uključivanje banke na pomenutu listu označila kao "skandaloznu".

"U ponedeljak će biti doneta odluka da se Evropski fond za mir dopuni za 3,5 milijardi evra, ali neće biti odluke o novoj tranši Evropskog mirovnog fonda za Ukrajinu, jer o tome još nema saglasnosti među državama članicama", rekao je visoki zvaničnik EU, želeći da ostane anoniman.

19.29 Salivan učestvuje na međunarodnom sastanku u Danskoj o Ukrajini ovoga vikenda

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan putuje u Dansku ovog vikenda da učestvuje na međunarodnom sastanku o Ukrajini na kojem će možda učestvovati i pojedine zemlje koje su odbile da osude rusku invaziju, najavio je danas američki zvaničnik. Zvaničnik je rekao da razgovore u Kopenhagenu organizuje Ukrajina da bi se razgovaralo o osnovnim principima mira, preneo je Rojters.

18.55 Zelenski naredio formiranje komisiju za proveru korupcije u vojnim kancelarijama

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski naredio je danas formiranje posebne komisije koja će izvršiti reviziju šefova vojnih kancelarija u regionima širom Ukrajine.

Nakon sastanka sa najvišim vojnim komandantima, Zelenski je rekao da će komisiju predvoditi general Oleksandr Pavljuk, prvi zamenik ministra odbrane, prenosi Rojters.

Agencija dodaje da je Zelenski tu odluku doneo nakon izveštaja ukrajinskih medija o optužbama za korupciju unutar kancelarije vlade za izradu nacrta zakona.

Zelenski je rekao da je naredio hitnu smenu šefa te kancelarije, za čiju porodicu je ''Ukrajinska pravda'' objavila da poseduje imovinu i automobile vredne milione dolara u Španiji.

15.02 Rusija zabranila ulazak u zemlju većem broju evropskih zvaničnika

Rusija je saopštila da zabranjuje ulazak u zemlju većem broju evropskih zvaničnika kao odgovor na odluku EU da uvede nove sankcije Moskvi, prenosi AFP.

"Reagujući na ove neprijateljske akcije, ruska strana je značajno proširila spisak predstavnika evropskih institucija i zemalja članica EU kojima je zabranjen ulazak na teritoriju naše države", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Nije preciziran broj funkcionera koji su kažnjeni, niti su naveli njihova imena.

Evropska unija je dogovorila 11. paket sankcija protiv Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu, uključujući mere usmerene na suzbijanje izbegavanja ograničenja koja su već na snazi.

14.14 Australija: Ruski diplomata i dalje na zabranjenoj lokaciji nove ruske ambasade

Muškarac za koga se pretpostavlja da je ruski diplomata nalazi se na mestu gde je Moskva predložila da bude nova ruska ambasada u Kanberi nakon što je australijska vlada stavila veto na taj plan iz bezbednosnih razloga i usvojila zakon koji će Rusija pokušati da poništi na najvišem sudu Australije.

Australijski premijer Entoni Albaneze rekao je danas da "čovek koji stoji na hladnom na travi u Kanberi ne predstavlja pretnju našoj nacionalnoj bezbednosti", navodeći da će se Australija zalagati za svoju nacionalnu bezbednost, preneo je AP.

13.40 Rjabkov: Moskva neće otkriti detalje o nuklearnom oružju u Belorusiji

Rusija neće otkriti nikakve detalje o nuklearnom oružju koje raspoređuje na teritoriji Belorusije, izjavio je u petak zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, prenosi Rojters pisanje agencije Interfaks.

Rjabkov je takođe rekao da Rusija nema planove da obavesti Sjedinjene Američke Države o testovima podvodnog drona na nuklearni pogon "Posejdon", jer on potpada pod postojeće sporazume o verifikaciji, navodi državna novinska agencija Tas.

11.55 Prokudin: Dve osobe poginule u Hersonu, više njih u bolnici

Najmanje dve osobe su poginule, a više njih je hospitalizovano nakon napada u Hersonskoj oblasti, saopštio je ukrajinski guverner Oleksandr Prokudin. On je na Telegramu naveo da je granatirano jedno transportno preduzeće, preneo je Gardijan.

10.45 Evropska unija dogovorila jedanaesti paket sankcija Rusiji

Evropska unija je dogovorila jedanaestu rundu sankcija Rusiji, uključujući zabranu izvoza trećim zemljama, što pomaže Kremlju da zaobiđe postojeće mere.

To će značiti suzbijanje "obmanjujućih praksi", uključujući korišćenje tankera iz drugih zemalja za prevoz ruske sirove nafte u luke EU. Uvoznici robe od gvožđa i čelika takođe će se suočiti sa strožim ograničenjima na sirovine koje su prerađene u trećim zemljama. 

Novi mehanizmi omogućiće EU da "ograniči prodaju, snabdevanje, transfer ili izvoz određene sankcionisane robe i tehnologije u određene treće zemlje", navodi se u saopštenju.

Takođe, dodato je 87 novih subjekata na listu onih koji direktno podržavaju ruski rat u Ukrajini uz ograničenja izvoza artikala napredne tehnologije u zemlje koje sada uključuju Kinu, Uzbekistan, Ujedinjene Arapske Emirate, Siriju i Jermeniju.

09.50 Malijar: Zaustavljena ruska ofanziva na istoku

Ukrajinske oružane snage zaustavile su rusku ofanzivu na istoku zemlje prema gradovima Kupjansk i Liman, tvrdi zamenica ministra odbrane Hana Malijar.

"Vodili smo veoma žestoke borbe u pravcu Kupjanska i Limana, ali su naši vojnici tamo zaustavili neprijatelja", navela je Malijar za državnu televiziju.

07.15 Ukrajina:Oboreno 13 ruskih raketa, ciljale vojni aerodrom u oblasti Hmeljnicki

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je u ranim jutarnjim satima 13 ruskih krstarećih raketa koje su ciljale vojni aerodrom u zapadnoj oblasti Hmeljnicki, saopštilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo. Rakete su lansirali ruski strateški bombarderi iz oblasti Kaspijskog mora, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

07.08 Sirene za opasnost širom Ukrajine

Sirene za vazdušnu opasnost jutros su se oglasile širom Ukrajine, uz upozorenje na ruske raketne i napade dronovima. Telegram kanali izvestili su o eksplozijama u nekoliko regiona, od Lavova na zapadu, pa sve do Hersona na jugu, međutim nema potvrda o žrtvama, piše Rojters.

07.06 Starovojt: Ruske snage oborile dron iznad Kurska

Prethodno je guverner Kurske oblasti u Rusiji Roman Starovojt saopštio da su kasno sinoć ruske snage oborile dron iznad Kurska. On je na Telegramu napisao da su protivvazudšni sistemi bili aktivirani dva puta, ali nije naveo da li je pričinjena šteta, ni da li je bilo žrtava.

Serija vazdušnih napada je bila pokrenuta na južni deo Rusije, blizu granice sa Ukrajinom, navodi britanska agencija i dodaje da je bilo i oružanih upada za koje su odgovornost preuzele grupe koje kažu da se protive Kremlju.

07.04 Blinken razgovarao sa Guterešom o najavi Moskve da neće obnoviti sporazum o žitu

Državni sekretar SAD Entoni Blinken razgovarao je sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijem Guterešom zbog najave Rusije da neće obnoviti Crnomorsku inicijativu za žito nakon 17. jula.

Dvojica zvaničnika su se složila oko važnosti inicijative kada je reč o globalnoj bezbednosti hrane i štetnog uticaja koje bi njegova suspenzija imala na uvoznike hrane, posebno u zemljama u razvoju, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Tanjug AP/Khalil Hamra

 

07.00 Šmihal: Ukrajina očekuje da SAD i Kanada prve predaju zaplenjenu imovinu Rusije

Nakon formiranja međunarodne komisije za konfiskaciju imovine Ruske Federacije i odgovarajućeg međunarodnog fonda, SAD i Kanada će biti prve koje će tamo preneti zamrznutu imovinu, izjavio je  premijer Ukrajine Denis Šmihal u intervjuu za TV kanal Inter, sumirajući rezultate dvodnevne konferencije o oporavku Ukrajine u Londonu.

"Zajedno sa našim partnerima napravili smo odgovarajući registar štete koju je Rusija nanela Ukrajini. Sledeća dva koraka su stvaranje međunarodne komisije i odgovarajućeg međunarodnog fonda gde će se ta sredstva akumulirati. Partneri su već započeli popis ruske imovine kako bismo razumeli konkretne brojke i konkretne mehanizme", rekao je Šmihal i dodao da očekuje da SAD i Kanada prebace prva zaplenjena sredstva koja će već ići u novostvoreni fond, prenosi Ukrinform.

06.55 Zelenski: Rusija sprema napad na nuklearku Zaporožje, Kremlj negira

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjevio je juče da su ukrajinske obaveštajne službe dobile informaciju da Rusija razmatra scenario terorističkog napada na nuklearnu elektranu u Zaporožju.

"Nažalost, više puta sam morao da podsećam da radijacija nema državne granice, a koga će pogoditi određuje samo smer vetra", rekao je Zelenski. Dodao je da Kijev sve dostupne informacije deli sa partnerima u svetu, preneo je Blumberg.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da su tvrdnje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se Rusija sprema da izvede "teroristički napad" na nuklearnu elektranu u Zaporožju je "još jedna laž". Peskov podsetio da su inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nedavno posetili elektranu i ocenili da je sve u redu, prenosi TASS.

06.40 Ukrajinski premijer: Kontraofaziva će potrajati, sastoji se iz više vojnih operacija

Denis Šmihal, ukrajinski premijer, upozorio je da će kontraofanziva njegove zemlje protiv invazije ruske vojske "potrajati", ali je rekao i da je "optimista u pogledu njenog uspeha", prenosi AFP.

"Izvodićemo veoma pametne ofanzivne operacije. I zbog ovoga će za kontraofanzivu biti potrebno vreme. Međutim, imamo nameru da krenemo napred. Idemo dalje... apsolutni sam optimista kada je u pitanju oslobođenje naših teritorija koje su okupirali Rusi", rekao je Šmihal.

"Nažalost, tokom naših priprema za ovu kontraofanzivu, i Rusi su se pripremali, tako da ima mnogo minskih polja koja usporavaju kretanje", naveo je Šmihal.

06.30 Zelenski potpisao zakon o zabrani uvoza knjiga iz Rusije i Belorusije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon o zabrani uvoza i distribucije knjiga iz Rusije i Belorusije, javlja Kijev post. U ponejeljak je ukrajinski parlament izglasao dva zakona koja postavljaju stroga ograničenja na ruske knjige i muziku.

Jedan zakon zabranjuje štampanje knjiga ruskim državljanima osim ako se ne odreknu ruskog i zatraže ukrajinsko državljanstvo. Zabrana će se odnositi samo na one koji su imali rusko državljanstvo nakon raspada sovjetske vlasti 1991. godine. Također se zabranjuje komercijalni uvoz knjiga štampanih u Rusiji, Belorusiji i okupiranoj ukrajinskoj teritoriji, a trebaće posebna dozvola za uvoz knjiga na ruskom jeziku iz bilo koje druge zemlje. 

06.10 Moldavija: Rusi prete da će napasti naš most

Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije objavilo je na tviteru da "Moldavija oštro osuđuje pretnje ruskog predstavnika u okupiranom delu Ukrajine da će napasti most između Moldavije i Rumunuje".

"Ovo nije prihvatljivo", dodaje sa na Tviteru uz opasku da če tražiti objašnjenje od ruske ambasade.

06.05 Šojgu: Rezervni sastav Oružanih snaga Rusije kao posebna vojska do kraja juna

Formiranje rezervnog sastava Oružanih snaga Rusije kao posebne vojske biće završeno do kraja juna, a kao posebnog armijskog korpusa u bliskoj budućnosti, izjavio je juče ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. Šojgu je rekao da se po planu popunjava rezervni armijski korpus, kao i pet tenkovskih pukova za prvu i dvadesetu armiju. 

Šojgu je istakao da u proseku dnevno u službu po ugovoru stupi 1.336 ljudi – što je otprilike jedan puk, navele su RIA Novosti.  Prema Šojguovim rečima, 114.000 ljudi je regrutovano po direktnom ugovoru, a ima i više od 50.000 dobrovoljaca.

Komentari (0)

Evropa