Evropa

Švedski ministar o spaljivanju Kurana: Naša zemlja to ne sankcioniše, ali ni ne odobrava

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2023

-

14:01

Švedski ministar o spaljivanju Kurana: Naša zemlja to ne sankcioniše, ali ni ne odobrava
Švedski ministar o spaljivanju Kurana: Naša zemlja to ne sankcioniše, ali ni ne odobrava - Copyright Tanjug/AP/Fredrik Sandberg/TT News Agency

veličina teksta

Aa Aa

Švedska država ne sankcioniše, niti odobrava spaljivanje Kurana, ali to dozvoljavaju švedski zakoni o slobodi govora, poručio je danas ministar spoljnih poslova te zemlje Tobijas Bilstrom.

"U nekim zemljama postoji percepcija da švedska država stoji iza ovoga ili da to odobrava. Mi to ne činimo. Reč je o delima koja čine pojedinci, ali ih čine u okviru zakona o slobodi govora", rekao je Bilstrom, prenosi Rojters.

Prethodnih nedelja u Švedskoj je održano nekoliko protesta tokom kojih su skrnavljene kopije Kurana, što je izazvalo ogorčenje i proteste u muslimanskim zemljama.

Švedska služba bezbednosti SAPO juče je saopštila da se bezbednosna situacija u toj zemlji pogrošala nakon paljenja Kurana i protesta u muslimanskim zemljama, kao i da je to negativno uticalo na imidž nordijske nacije.

Imidž Švedske promenio se ''iz tolerantne zemlje u zemlju neprijateljsku prema islamu i muslimanima, gde država sankcioniše napade na muslimane i gde socijalne službe mogu kidnapovati muslimansku decu'', navodi se u saopštenju SAPO-a.

Istovremeno, švedski ministar civilne odbrane Karl Oskar Bohlin rekao je da je ta zemlja meta kampanje dezinformacija od strane "aktera koje podržava Rusija", a koja ima za cilj da naudi imidžu Švedske, time što implicira da ta zemlja podržava spaljivanje Kurana.

"Švedska je meta kampanje dezinformacija koju podržavaju državni akteri sa ciljem da se naškodi švedskim interesima i švedskim građanima", rekao je Bohlin na konferenciji za medije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa