Evropa

Bura u Britaniji zbog plana za smeštaj azilanata: Prvi stanovnici već stigli na "plutajući zatvor"

Komentari

Autor: Euronews/Joshua Askew

07/08/2023

-

13:08

Bura u Britaniji zbog plana za smeštaj azilanata: Prvi stanovnici već stigli na "plutajući zatvor"
Barža - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Barža Bibi Stokholm je poslednjih meseci često na naslovnim stranama britanskih medija, naročito nakon plana vlade da smesti tražioce azila na ovu masivnu baržu, a ta akcija je počela danas.

Očekuje se da će danas tu biti smešteno oko 50 ljudi.

Konzervativci tvrde da je ovo isplativo rešenje za smeštaj migranata, zbog rekordnog broja zahteva za azil, ali je ovaj potez u jednom delu javnosti kritikovan kao "opasan" i "nehuman".

Ipak, u pitanju je samo još jedno poglavlje iz šarene i duge istorije barže Bibi, koja je korišćena na različite načine širom Evrope za smeštaj, kao plutajući pritvorski centar, pa je čak bila i predmet pretnje bombom, prenosi Euronews.

Barža je izgrađena 1976. godine, od strane jedne holandske kompanije, a za smeštaj se koristi od 1992.

Sadašnji vlasnici, kompanija Bibi Lejn, prema Savetu za izbeglice UK "imaju dokazane istorijske veze sa trgovinom robljem". Oni kažu da barža da može da primi više od 500 ljudi i da im bude "luksuzno", ali je prvobitno bila opremljena za smeštaj samo 222 osobe.

Strahovi od prenaseljenosti naveli su Britansku uniju vatrogasnih brigada da upozori da bi barža bila "potencijalna smrtonosna zamka" za sve tražioce azila koji bi tamo bili smešteni.

Od beskućnika u Nemačkoj do škotskih građevinaca

Tokom kasnih 1990-ih, Bibi je obezbedila 52 kreveta za za beskućnike u Hamburgu u Nemačkoj. Nemačke vlasti su pribegle brodu kao hitnoj meri, kako bi osigurale da tokom zime niko ne spava na ulici, rekla je tada senatorka za socijalna pitanja Hamburga Helgrit Fišer-Mencel.

Međutim, provere identiteta, kriminal i male sobe udaljili su mnoge od barže, pisao je levičarski nemački list Taz 1994. Zabeleženo je da je korišćeno samo 65 odsto kreveta, kao i da su se beskućnici klonili ovog smeštaja.

Kasnije, ovaj gigantski brod dug 90 metara i širok 27, korišćen je za zadržavanje tražilaca azila u Roterdamu 2005. godine. Holandski regulator nazvao je Bibi "opresivnim okruženjem", iako je navodno od tada renovirana.

profimedia

 

U februaru 2008, jedan tražilac azila iz Alžira, umro je od srčane insuficijencije na brodu. Drugi pritvorenici tvrde da su, iako su upozoravali čuvare na njegovo pogoršano zdravlje, vrata njegove ćelije otvorena dva sata nakon što je umro, izvestila je organizacija za nadzor "Stejt voč" 2012. godine.

Plovila koja služe kao zatvori bila su poznata po tome što su nudila zdravstvenu negu i usluge lošeg kvaliteta, što je izazivalo ponovljene štrajkove glađu i nerede zatvorenika, dodao je "Stejt voč".

Radeći na tajnom zadatku kao čuvar, holandski novinar Robert van de Grind zabeležio je ono što je nazvao "užasnim" postupanjem prema zatvorenicima. Kasnije, Roterdam je zatvorio Bibi i druge pritvorske centre, nakon što su napravljeni novi objekti. 

Sledeći koji su odsedali u barži bili su radnici na građevini, i to oni oni koji rade na škotskoj Šetlandskoj gasnoj fabrici u Severnom moru.

Jedan nezadovoljni bivši radnik rekao je hitnim službama 2015. da su bombe postavljene na baržu, kao i na još jedan brod privezan u luci Lervik na Šetlandskim ostrvima. Dobio je kaznu praćenja od šest meseci, nakon što je priznao pretnje i uvredljivo ponašanje.

Kako je "Šetland tajms" preneo 2017. godine, brod je doneo dobrodošle prihode udaljenom arhipelagu, iako su kasnije želeli da oslobode prostor u luci.

Planovi za smeštaj migranata u UK

Nekoliko meseci kasnije, "Ajriš tajms" je izvestio da su u toku diskusije o korišćenju Bibi kao plutajućeg smeštaja za studente univerziteta u Galveju, u Irskoj.

Planovi su ubrzo odbačeni, jer su smatrani neprikladnima, i zbog zabrinutosti za dozvole za planiranje. Vlasti u ovom gradu u Zapadnoj Irskoj rekle su da ipak krizu studentskog smeštaja treba rešavati na drugačiji način.

U aprilu je vlada Ujedinjenog Kraljevstva objavila svoje planove da koristi baržu za smeštaj tražilaca azila, pošto se zemlja bori sa rekordnim slučajevima aplikacije.

profimedia

 

Planovi su više puta odlagani, što je, kako se izveštava, britanske poreske obveznike koštalo tri miliona funti.  Ipak, vlada Velike Britanije je insistirala na tome da će 3. avgusta barža biti spremna za nekoliko nedelja, uprkos čestim upozorenjima o rizicima.

Ministri tvrde da će Bibi Stokholm pomoći da se smanje troškovi od 6,5 miliona evra koji poreski obveznici plaćaju za smeštaj tražilaca azila u hotelima, sa postojećim kapacitetima popunjenim do vrha. Međutim, i dalje nije do kraja jasno da li je brod isplativija alternativa.

Kritičari takođe ističu da su hoteli potrebni zato što je konzervativna vlada degradirala i nedovoljno finansirala sistem azila, što je dovelo do rekordnog zaostatka od više od 165.000 slučajeva, kako pokazuju podaci Instituta za vladu.

Komentari (0)

Evropa