Evropa

RAT U UKRAJINI Napadnut vojni aerodrom u Novgorodu, dronovi oštetili zgradu blizu Moskve

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/08/2023

-

08:38

RAT U UKRAJINI Napadnut vojni aerodrom u Novgorodu, dronovi oštetili zgradu blizu Moskve
RAT U UKRAJINI Napadnut vojni aerodrom u Novgorodu, dronovi oštetili zgradu blizu Moskve - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 545. dan rata u Ukrajini. Posle posete Danskoj, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski posetio je Atinu u nastojanju da obezbedi nastavak podrške Ukrajini u odbrani od ruske agresije. On je saopštio da će Grčka učestvovati u obuci ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16, nakon što su Danska i Holandija objavile da će Kijevu obezbediti te američke letelice. S druge strane Rusija je intezivirala odnose sa Iranom čija je vojna delegacija stigla u Moskvu kako bi se razgovarala o saradnji između kopnenih snaga te dve zemlje. 

Ključni događaji:

  • Zelenski: Očekujem odluku o početku pregovora o članstvu Ukrajine u EU ove godine
  • Plenković: Hrvatska izdvaja 30 miliona evra vojne pomoći Ukrajini
  • Međunarodni sud pravde saslušaće prigovore Moskve u slučaju optužbi za genocid
  • Vučić sa Zelenskim: Poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, mislim da neće biti promene odnosa Kijeva prema Srbiji
  • Kijev: Ukrajina napredovala do strateški važnog sela na jugoistoku
  • Fon der Lajen: EU isplaćuje još 1,5 milijardi evra pomoći Ukrajini
  • Danska počinje sa obukom osmorice ukrajinskih pilota za upravljanje F-16
  • Zelenski: Grčka će obučavati naše pilote za upravljanje borbenim avionima F-16
  • Erdogan: Moguć sastanak s Putinom i razgovor o crnomorskom izvozu žita
  • Medvedev pozvao Evropljane da se "ne igraju avionima"

Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu  

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

20.35 Kuleba: Ukrajina neće potpisati sporazum o odricanju od teritorija

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba odbacio je mogućnost potpisivanja mirovnog sporazuma sa Moskvom u zamenu za odustajanje od dela ukrajinske teritorije.

On je rekao da uslovi mira za Ukrajinu ne mogu ličiti na Moskovski mirovni ugovor potpisan 1940. godine sa Finskom.

„Nećemo potpisati sporazum sličan onom koji je potpisala Finska“, naveo je ukrajinski ministar, prenosi Ukrinform.

Kuleba je dodao da Ukrajina, pošto je preživela invaziju u punom obimu, dobila razne bitke i podršku, „ima sve šanse da dobije drugačije mirovne uslove“ nego što je to bio slučaj za vreme sovjetsko-finskog rata, rata između Rusije i Gruzije 2008. ili ruske aneksije Krima 2014.

19.35 Duda: Rusko nuklearno oružje u Belorusiji promeniće bezbednosnu arhitekturu NATO

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je danas da je Rusija počela da prebacuje taktičko nuklearno oružje u susednu Belorusiju, dodavši da je reč o potezu koji će promeniti bezbednosnu arhitekturu regiona i čitavog NATO-a.

"Govorio sam predsedniku De Sousi o primeni deklaracije Vladimira Putina. Zaista, ovaj proces se odvija. Mi to vidimo", rekao je Duda na zajedničkoj konferenciji za medije sa portugalskim kolegom Marselom Rebelom de Sousom, prenosi AP.

Poljski predsednik nije izneo detalje, ali je naveo da prebacivanje taktičkog nuklearnog oružja na "očigledan način menja bezbednosnu arhitekturu u našem delu Evrope".

19.13 RBK: General Surovikin smenjen sa svih funkcija,ostaje u Ministarstvu odbrane

Ruski general Sergej Surovikin, koji nije viđen u javnosti od neuspešne pobune paravojne grupe "Vagner", smenjen je sa funkcije komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga, objavio je ruski portal RBK, pozivajući se na neimenovani izvor.

Surovikin je smenjen i sa funkcije zamenika komandanta vojnih operacija u Ukrajini, ali će ostati zaposlen u Ministarstvu odbrane.

"General Sergej Surovikin razrešen je dužnosti zbog prelaska na drugo radno mesto", rekao je izvor, koji je dodao da je Surovikin trenutno na "kratkom odmoru". Iz ruskog ministarstva odbrane se zasad nisu oglašavali ovim povodom. Zapadni mediji su pisali da je Surovikin verovatno bio upoznat sa tim da će "Vagner" započeti oružanu pobunu protiv ruskog vojnog vrha, a američka televizija CNN objavila je da je generaln bio VIP član paravojne grupe. On je navodno imao lični registarski broj u "Vagneru", kao i još najmanje 30 visokih ruskih vojnih i obaveštajnih zvaničnika.

Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

 

16.11 Zelenski: Očekujem odluku o početku pregovora o članstvu Ukrajine u EU ove godine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski očekuje da će odluka zemalja članica EU o početku pregovora o članstvu Ukrajine u EU biti doneta ove godine.

"Cilj nam je da postignemo maksimalne rezultate u implementaciji preporuka Evropske komisije. Očekujemo pozitivnu ocenu u izveštaju u okviru paketa proširenja u oktobru i odluku zemalja članica EU da počnu pregovore o članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji 2023. godine“, rekao je predsednik Ukrajine tokom sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u okviru Samita EU i zemalja Zapadnog Balkana, Moldavije i Ukrajine u Atini.

Stranke su ocenile napredak Ukrajine u primeni sedam preporuka Evropske komisije i dalje korake u tom pravcu, saopšteno je iz pres službe ukrajinskog predsednika, prenosi Ukrinform.

16.01 Plenković: Hrvatska izdvaja 30 miliona evra vojne pomoći Ukrajini

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je danas u Atini sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i tom prilikom potvrdio snažnu podršku ukrajinskom narodu i najavio novi paket pomoći Ukrajini u vrednosti od 30 miliona evra. 

"Na tome ćemo raditi dalje na nivou ministara infrastrukture i prometa i naravno nastaviti s političkom i vojnom pomoći. Na vladi u četvrtak ćemo imati novi paket vojne pomoći Ukrajini tako da sam i to najavio Zelenskom", istakao je Plenković i dodao da će vrednost pomoći biti oko 30 miliona evra, prenosi Hrvatska radio televizija.

Takođe je bilo reči o tome da se pokušaju iskoristiti hrvatske luke za izvoz žita.

"Već sada je iz hrvatskih luka izvezeno više hiljada tona žita. Najviše je otišlo u Italiju, deo na sever Afrike, ali se s novim okolnostima na Crnom moru ta tema ponovno aktualizovala", rekao je Plenković. 

Naglasio je da je "poenta" da ovo "bude tranzit kroz Hrvatsku u treće zemlje".

Plenković je najavio veliku međunarodnu konferenciju posvećenu Ukrajini u oktobru gde će Hrvatska s drugim akterima iz EU i drugim međunarodnim organizacijama pokrenuti proces pomoći u procesu razminiranja te zemlje.

15.25 Međunarodni sud pravde saslušaće prigovore Moskve u slučaju optužbi za genocid

Međunarodni sud pravde saopštio je danas da će na saslušanjima koja počinju 18. septembra saslušati prigovore Moskve na njenu odgovornost u optužbama za genocid, koje je pokrenula Ukrajina. Pored Rusije i Ukrajine, 32 druge zemlje, uključujući većinu zemalja članica Evropske unije, Britaniju, Kanadu i Australiju, izneće stavove o slučaju, na saslušanjima koja se završavaju 27. septembra.

Ranije je Rusija sugerisala da su njene akcije u Ukrajini - ono što ona naziva "specijalnom vojnom operacijom" - opravdana jer je bila usmerena na sprečavanje genocida u istočnoj Ukrajini. Kijev je na saslušanjima prošle godine rekao da nema pretnje genocidom u istočnoj Ukrajini, a Konvencija Ujedinjenih nacija o genocidu iz 1948, koju su obe zemlje potpisale, ne dozvoljava invaziju kao sredstvo sprečavanja genocida.

15.00 Danska počinje sa obukom osmorice ukrajinskih pilota za upravljanje F-16

Danska je počela da obučava osam ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16 u okviru svoje obaveze da donira avione Ukrajini, saopštile su u utorak danske oružane snage.

Pre nekoliko dana, što su Danska i Holandija u nedelju obećale da će donirati F-16 Ukrajini, navodi Rojters.

Osam pilota stiglo je u dansku vojnu vazdušnu bazu u Skridstrupu zajedno sa 65 osoba koje će biti obučeni za održavanje i servisiranje mlaznjaka, navodi se u saopštenju danskih oružanih snaga.

14.25 Danilov: Ukrajina će osloboditi Krim vojnim putem

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Oleksij Danilov izjavio je danas da će Ukrajina "verovatno vojnim putem osloboditi Krim, uprkos tome što dobija anonimne poruke da Krim ne treba oslobađati".

"Krim je deo teritorije koji se mora osloboditi i mi ćemo to učiniti. Najverovatnije će se to desiti vojnim putem, ako zemlja agresor do sada ne shvati da treba da napusti našu teritoriju. U ovom slučaju naša država će imati određene bezbednosne garancije. Nemamo drugu opciju", rekao je Danilov uoči samita Međunarodne krimske platforme, prenosi ukrajinska agencija TSN.

Prema njegovim rečima, "Rusija se nikad neće predati i smiriti dok drži Krim pod svojom kontrolom". Svaki drugi scenario u vezi sa Krimom, kako je naveo, značiće "konzerviranje situacije i prenošenje rata na naše potomke". 

Šef ukrajinske obaveštajne službe Kirilo Budanov najavio je nešto ranije "nova iznenađenja za ruske okupatore na Krimu", podseća ukrajinska agencija.

14.06 Britanska služba: Ukrajinski dron uništio ruski bombarder na aerodromu

Britanska vojna obaveštajna služba saopštila je danas da je u napadu dronovima na vojni aerodrom u Rusiji, za koji je Moskva okrivila Kijev, vrlo verovatno uništen supersonični dalekometni bombarder TU-22M3.

Tanjug/AP/Sirena telegram channel

 

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je vojni aerodrom u Novgorodskoj oblasti, na kojem su stacionirani takvi i slični avioni, napali ukrajinski dronovi i da je jedan avion oštećen, ali nije objavilo više detalja, prenosi Rojters.

Iz Kijeva je juče saopšteno da su ruske snage koristile bombarder TU-22M3 za bombardovanje ciljeva širom Ukrajine.

Tanjug/AP/Sirena telegram channel

 

Zapadni eksperti veruju da Rusija ima oko 60 takvih aviona.

Rusija, koja je proglasila Britaniju neprijateljskom zemljom zbog njene vojne i finansijske podrške Ukrajini, nije dala komentar o navodima britanske službe.

13.50 Turski mediji: Sastanak Putina i Erdogana ključan sa sporazum o žitu

Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana mogao bi da se održi u Rusiji i od ključne je važnosti za postizanje sporazuma o izvozu ukrajinskog žita, objavila je turska televizija NTV, pozivajući se na izvore u Predsedništvu Turske.

"Nastavljaju se pokušaji predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da se treći put produži Sporazum o koridoru žitarica. Predstojeća poseta Erdogana Rusiji je od ključne važnosti za postizanje sporazuma o žitu", rekao je zvaničnik.

Očekuje se da će i ministar spoljnih poslova Hakan Fidan posetiti Ukrajinu i Rusiju, dok bi Erdogan trebalo da se sastane sa Putinom u Rusiji, citira turski TV kanal izvor iz Predsedništva. 

Prema informacijama koje je NTV dobila u Predsedništvu, Erdoganova poseta biće važan korak za nastavak sporazuma o žitnom koridoru.

13.35 Kijev: Ukrajina napredovala do strateški važnog sela na jugoistoku

Ukrajinki zvaničnici saopštili su da je vojska te zemlje ušla u strateški važno jugoistočno selo Robotin, što je potencijalno značajan napredak u kontraofanzivi protiv Rusije.

Hana Malijar, zamenica ministra odbrane Ukrajine, rekla je da ukrajinski vojnici organizuju evakuaciju civila, ali su i dalje pod napadima ruskih snaga. 

Robotin se nalazi šest milja južno od Orihova, grada na važnom putu koji vodi do Tokmaka, drumskog i železničkog čvorišta koje su okupirali Rusi.

Povratak kontrole nad Tokmakom predstavljalo bi prekretnicu, dok ukrajinske trupe pritiskaju dalje na jug prema Azovskom moru.

13.20 Evropska unija isplatila još 1,5 milijarde evra Ukrajini

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, kaže da je EU isplatila još 1,5 milijardi evra finansijske pomoći Ukrajini, čime je ukupan iznos povećan na 19,2 milijarde evra.

Ona je takođe rekla da je imala "produktivan sastanak" sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, i obećala da će "nastaviti zajednički rad na dovođenju ukrajinskog žita na svetska tržišta i pružanju ekonomske pomoći".

 

 

13.00 Berbok: Širok pojas nagaznih mina pravi probleme Ukrajini 

Širok pojas nagaznih mina koje je ruska vojska postavila na jugoistoku zemlje, ometa ukrajinske vojnike, izjavila je u utorak Analena Berbok, nemačka ministarka spoljnih poslova.

Ona je dodala da su kijevski zvaničnici tražili opremu kako bi omogućili svojim trupama da bezbedno pređu ovu teritoriju, prenosi Rojters.

"Trenutno razgovaramo o tome kako da ispunimo ovaj zahtev, ne samo na nivou Nemačke, već i zajedno sa drugim partnerima", rekla je ona na konferenciji za novinare u Berlinu zajedno sa svojim estonskim kolegom.

09.55 Vučić sa Zelenskim: Poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, mislim da neće biti promene odnosa Kijeva prema Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se jutros sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim nakon neformalnog samita u Atini koji je za lidere sa Zapadnog Balkana i predstavnike EU organizovao grčki premijer Kirjakos Micotakis.

Vučić je, obraćajući se novinarima, rekao da je sa Zelenskim imao veoma korektan, otvoren i iskren razgovor. 

"On je pitao kakvo je stanje i šta ljudi misle u Srbiji. Onda sam govorio šta se zbivalo 1999. godine i govorio o našem teritorijalnom integretitetu, potvrđujući da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine i da taj stav ne menja", rekao je Vučić.

Naveo je da su razgovarali o različitim oblicima saradnje u budućnosti i da je objasnio situaciju oko Kosova i Metohije.

"Mislim da neće biti promene odnosa Ukrajine prema Republici Srbiji, u poštovanju našeg teritorijalnog integriteta i mislim da je to važan posao koji je bio pred nama. Podržali smo Ukrajinu na evropskom putu", naveo je predsednik Srbije. Više o ovome pročitajte u posebnom tekstu.

Instagram/buducnostsrbijeav

 

09.25 Prigožin: Vagner grupa će nastaviti da deluje u Africi

Na video snimku koji je objavljen na Telegram kanalima povezanim sa ruskom plaćeničkom grupom Vagner, njen osnivač i vlasnik Jevgenij Prigožin, odeven u borbenu opremu, izjavio je da "Vagner čini Afriku slobodnijom".

Veruje se da je Vagner u Africi, gde ima unosne poslovne interese, rasporedio hiljade svojih boraca, a među afričkim zemljama u kojima su aktivni pripadnici Vagnera su Mali i Centralnoafrička Republika (CAR), države u kojima ih grupe za zaštitu ljudskih prava i UN optužuju za ratne zločine, navodi BBC.

Velika Britanija je prošlog meseca uvela sankcije dvojici rukovodilaca Vagnerovih operacija u CAR, optužujući ih za mučenja i ubijanje civila. SAD su takođe optužile Vagnerove borce da su se obogatili nezakonitim poslovima sa zlatom na Afričkom kontinentu.

U objavljenom videu Prigožin kaže da "Vagner istražuje minerale", kao i da se "bori protiv islamističkih ekstremista i drugih kriminalaca".

"Pravda i sreća za afrički narod. Mi smo noćna mora za Islamsku državu, Al-Kaidu i druge bandite", poručio je Prigožin i naglasio da će "Vagner nastaviti da ispunjava postavljene zadatke".

07.36 Novi napad dronovima kod Moskve, oštećena zgrada

Snage ruske PVO oborile su noćas dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Moskvske oblasti, a još dve su eliminisane sredstvima elektronske borbe iznad Brjanske oblasti, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije, dodajući da nema žrtava.

"Dve bespilotne letelice koje su otkrili sistemi PVO i koje su eliminisane sistemima za elektronsku borbu srušile su se iznad teritorije Brjanske oblasti. Dve bespilotne letelice otkrili su i uništili sistemi PVO iznad Moskovske oblasti", navedeno je u saopštenju.

Prethodno je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin saopštio da je protivvazdušna odbrana oborila dva udarna drona u oblasti Krasnogorska i Čascova u Podmoskovlju, prenosi agencija RIA Novosti.

Euronews

Gubernator Moskovske oblasti Andrej Vorobjov naveo je da su od eksplozivnog udara prilikom pada drona u Krasnogorsku razbijeni prozori na višespratnici i oštećeni automobili, a da nije bilo povređenih niti je izbio požar.

Izveštač RIA Novosti javio je da je oštećena stambena zgrada od 25 spratova i da se na trotoaru nalaze delovi drona.

07.21 Kremlj: Ruski avion uništio ukrajinski izviđački čamac u Crnom moru

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ruski lovac Su-30SM uništio ruski izviđački čamac u Crnom moru.

"Posada aviona Su-30SM mornaričke avijacije Crnomorske flote uništila je noćas izviđački čamac Oružanih snaga Ukrajine u zoni ruskih postrojenja za proizvodnju gasa u Crnom moru", navedeno je u saopštenju, prenosi Interfaks.

Prethodno je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su sinoć iznad Crnog mopra sredstvima elektronske borbe eliminsane dve ukrajinske bespilotne letelice, navodi list Izvestija.

07.00 Britanski i ukrajinski mediji: Ruski avion uništen u napadu dronom

Ukrajina je uništila supersonični ruski avion u napadu dronom, prema onome što pišu BBC i ukrajinski mediji.

Izveštaji su zasnovani na slikama postavljenim na društvenim mrežama, na kojima se čini da se vidi kako gori dalekometni bombarder Tupoljev Tu-22. Britanski javni servis navodi da je analizirao slike, i da se čini kako se zapaljeni avion nalazi južno od Sankt Peterburga.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da je ukrajinski dron gađao vojni aerodrom u ruskoj oblasti Novgorod, izazvavši požar i oštetivši jedan ratni avion. Ukrajina nije priznala napad i retko komentariše napade na ruskoj teritoriji.

Iz ruskog ministarstva odbrane su naveli sledeće: "Usled terorističkog napada na teritoriju aerodroma, izbio je požar na parkingu, koji su vatrogasci brzo eliminisali. Jedna letelica je oštećena".

06.55 Medvedev pozvao Evropljane da se "ne igraju avionima"

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev pozvao je juče Evropljane da se "ne igraju avionima", komentarišući izjavu nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok koja je odluku Holandije i Danske da prebace borbene avione F-16 u Ukrajinu nazvala "dobrim danom za Ukrajinu i Evropu".

Medvedev je poručio da bi jedan od takvih "dobrih dana" mogao da bude poslednji za Evropu, prenosi portal Vedomosti.

06.45 Koji faktori su ključni za ukrajinsku kontraofanzivu?

Optimisti koji su samouvereno predviđali brzu i laku pobedu kada je Ukrajina pokrenula svoju dugoočekivanu kontraofanzivu, nisu pomogli Kijevu podizanjem očekivanja na nivo za koji se, ipak, ispostavilo da je malo viši nego što je trebalo da bude.

Za obe strane, rat je postao "situacija između čekića i nakovnja". Kao i Rusija, Ukrajina je sada uglavnom odustala od smelih obećanja o predstojećim trijumfima. Umesto toga, Kijev se zadovoljava izveštajima o osvojenim mestima i ostvarenom nedeljnom napretku. Opširnije u odvojenom tekstu.

06.30 Zelenski: Grčka će obučavati naše pilote za upravljanje borbenim avionima F-16

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je juče da će Grčka učestvovati u obuci ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16.

"Grčka će učestvovati u obuci naših pilota za F-16. Zahvalan sam na ovome", rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom u Atini, prenosi Rojters. Opširnije u odvojenoj vesti.

Tanjug AP/Thanassis Stavrakis

 

06.15 Erdogan: Moguć sastanak s Putinom i razgovor o crnomorskom izvozu žita

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče da je moguće da će se (uskoro) sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i razgovarati s njim o crnomorskoj inicijativi za transport žita, ukoliko pronađe prostora u svom zgusnutom rasporedu obaveza u septembru, prenosi agencija Anadolu. 

O mogućim mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine, Erdogan je rekao da se nada rezultatima ukoliko bi se Putin i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saglasili da Turska posreduje u njima.

06.00 Kopnene snage Irana i Rusije dogovorile jačanje vojne saradnje

 

Komandant kopnenih snaga iranske vojske brigadni general Kijumars Hejdari izjavio je juče da su njegove snage spremne da prošire vojnu saradnju sa Rusijom. Tokom sastanka sa glavnokomandujućim ruskih kopnenih snaga Olegom Leonidovičem Saljukovim u Moskvi dogovoreno je jačanje vojne saradnje i realizacija projekata koje će unaprediti borbenu gotovost dve zemlje, prenosi agencija Irna.

Ruski komandant je dodao da Moskva i Teheran razmatraju dalje jačanje bilateralnih odnosa.

„Iran je jedna od ključnih zemalja Bliskog istoka i strateški partner Rusije“, rekao je Saljukov.

 

Komentari (0)

Evropa