Evropa

Gde je "general Armagedon": Od kada je nestao iz javnosti posle pobune Vagnera nižu se spekulacije o njegovoj sudbini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/08/2023

-

19:00

Gde je "general Armagedon": Od kada je nestao iz javnosti posle pobune Vagnera nižu se spekulacije o njegovoj sudbini
Sergej Surovikin - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Ruski general Sergej Surovikin smenjen je sa pozicije šefa Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) Rusije, prenele su RIA Novosti, ali o tome nema zvaničnih informacija od strane Minsitarstva odbrane. 

Surovikin, poznat i pod nadimkom "General Armagedon", bio je najavljivan kao "udarna pesnica" kada je ranije postavljen na čelo komandovanja ruskim snagama u Ukrajini, ali se od pobune Vagnera u junu nije pojavio u javnosti.

Spekulisalo se, tada, da je deo vojnih vlasti u Rusiji podržao šefa Vagnera Jevgenija Prigožina i njegov pokušaj smene ako ne baš predsednika Vladimira Putina, onda bar ministra odbrane Sergeja Šojgua. 

Prema nekim pisanjima, upravo je Surovikin bio među obaveštenima o onome što će Prigožin uraditi, a o njemu se ništa nije znalo nakon propalog puča, osim jednog komentara predsednika Duminog odbora za odbranu, Andreja Kartapolova, koji je za ruske medije rekao da je "Surovikin trenutno na odmoru, i nije dostupan".

O tome da je smenjen sa mesta šefa VKS prvi je pisao ruski RBK, navodeći kao izvor osobu iz ministarstva odbrane, i dodajući da je "Surovikin prebačen na drugu poziciju, ali je trenutno na kratkom odmoru".

Prema pisanju RIA Novosti, na mesto privremenog šefa VKS postavljen je Viktor Afazalov, koji se do sada nalazio na čelu glavnog štaba vazduhoplovnih snaga.

Kada je Vagner pokrenuo pobunu, Surovikin je snimio video u kom apeluje na Prigožina (koji ga je, inače, hvalio), da prekine sa tom akcijom.

Nakon toga, Njujork tajms je pisao da je Surovikin znao da će se pobuna odigrati, što je Kremlj nazvao "spekulacijama", a pet dana posle pokušaja puča, 29. juna, FT je objavio vest da je Surovikin priveden radi ispitivanja u vezi sa pobunom. 

Ćerka Surovikina, Veronika, u razgovoru na Telegram kanalu Baza (koji je blizak ministarstvu odbrane), negirala je informacije o hapšenju svog oca, rekavši da se on "svakako nije pojavljivao stalno u medijima, niti je izdavao saopštenja".

Da li je Surovikin bio protiv Putina?

Kada je ruska vojska u Hersonu doživela neuspeh i povukla se, Prigožin je, poznat kao oštar kritičar vojnog vrha u Rusiji, rekao da je Surovikin "čovek koji se ne plaši odgovornosti", i da bi trebalo da zameni drugog u hijerarhiji, Valerija Gerasimova.

Kada su se, posle pobune Vagnera, pojavili izveštaji ruskih medija i blogera da je Surovikin nakon hapšenja zadržan u moskovskom zatvoru Lefortovo, Venediktov je objavio da "Surovikin nije bio u kontaktu sa porodicom, niti se zna nešto o njegovim telohraniteljima".

Međutim, ima i onih koji nisu baš uvereni da Surovikin ima nešto protiv Putina, ili obrnuto. 

Među njima je i Tatjana Stanovaja, izvršna direktorka firme za političke analize R.Politik, koja je rekla: "Iako je Surovikin možda imao simpatije prema Prigožinu ili bio upoznat sa planom, stao je na stranu države kada je to bilo potrebno", preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin

 

"Dok je trajao oštar sukob između Vagnera i Šojgua/Gerasimova, Surovikin je komunicirao sa Prigožinom, pa je čak i delovao kao posrednik, jer je početkom maja bio uključen u rešavanje problema sa snabdevanjem municijom. Ovaj odnos je verovatno odobrio Putin, što sugeriše da se Surovikin nije pobunio protiv njega", dodala je Stanovaja.

Lorens Fridman, profesor studija rata na Kraljevskom koledžu u Londonu, rekao je da bi uklanjanje Surovikina, ako se desi, više moglo destabilizovati ruske ratne napore od same pobune.

"Surovikin je grub, ali i jedan od sposobnijih ruskih komandanata", napisao je Fridman tada na Tviteru.

Iskustvo sticao od Čečenije do Sirije

Sergej Surovikin je veteran Čečenskih ratova, ali je trenutni ugled u okvirima ruske vojske stekao u Siriji, i zbog toga je čak bio odlikovan od strane samog Putina. Specijalizovao se za pešadiju tokom većeg dela karijere, ali komandovao je i ruskim vazduhoplovstvom.

U Čečeniji je bio početkom 21. veka, a predvodio je ruske snage u Siriji, prema njegovoj biografiji na sajtu Ministarstva odbrane i državnim medijima. Agencija "Human Rights Watch" je 2020. u saopštenju napisala da je on među vojnim liderima koji bi mogli snositi eventualnu "komandnu odgovornost za kršenje ljudskih prava u Siriji".

U oktobru, postavljen je na lidersko mesto kada je u pitanju ruska vojna kampanja u Ukrajini, ali nešto ranije ove godine je ipak postao drugi čovek iza Gerasimova, s obzirom na relativni neuspeh ruske invazije.

Kada je imenovan za šefa ruske vojske u ratu u Ukrajini, vojni analitičari isticali su da ga već dugo prati reputacija brutalnog vojnika, ali da se često govori i o njegovoj mogućoj korupciji. 

Surovikin je proveo najmanje šest meseci u zatvoru nakon što su vojnici pod njegovom komandom ubili tri demonstranta u Moskvi tokom neuspelog puča u avgustu 1991. godine. Na kraju je, ipak, pušten bez suđenja, navodi se u dokumentu Džejmstaun fondacije, konzervativnog istraživačkog centra u Vašingtonu. 

Takođe je, 1995. godine, osuđen na uslovnu kaznu zbog ilegalne trgovine oružjem, ali je ta presuda kasnije poništena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa