Evropa

RAT U UKRAJINI Kirbi: Ukrajinske snage postigle znatan napredak ka južnim teritorijama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/09/2023

-

07:50

RAT U UKRAJINI Kirbi: Ukrajinske snage postigle znatan napredak ka južnim teritorijama
RAT U UKRAJINI Kirbi: Ukrajinske snage postigle znatan napredak ka južnim teritorijama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 555. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajinske snage tvrde da su uspele da probiju takozvanu Surovikinovu liniju u regiji Zaporožje - spoj mina, barijera i rovova koje je general Sergej Surovikin, poznat kao general Armagedon, postavio kako bi zaustavio napredovanje ukrajinske protivofanzive. Istovremeno, Kijev najavljuje planove da izgradi još utvrđenja zbog rizika od ruskog napada. Sa druge strane, ruska protivvazdušna odbrana oborila je juče dron koji se približavao prestonici. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš saopštio je da je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu poslao "set konkretnih predloga" u vezi sporazumom o žitu.

Ključni događaji:

  • Kirbi: Ukrajinske snage postigle znatan napredak ka južnim teritorijama
  • Putin najavio ulaganja u pripojene oblasti u Ukrajini
  • Lavrov: Isporuke besplatnog žita za šest afričkih država
  • Tužilaštvo: Nezakoniti ugovori ukrajinskog ministarstva o nabavci hrane za vojsku
  • Još dva teretna broda napustila luku Odesa kroz privremeni koridor
  • Danska traži da ruska ambasada smanji broj zaposlenih diplomata na 10
  • Gutereš poslao Lavrovu set predloga za oživljvanje žitnog sporazuma
  • Kijev planira izgradnju novih utvrđenja
  • Zelenski: Ukrajina razvila oružje koje pogađa na 700 kilometara
  • Lavrov: Putin i Erdogan uskoro će se sastati u Moskvi

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blog

23.40 Rusija uvrstila dobitnika Nobelove nagrade za mir u registar „stranih agenata"

Rusko Ministarstvo pravde uvrstilo je danas glavnog urednika ruskog nezavisnog lista Novaja gazeta i dobitnika Nobelove nagrade za mir Dmitrija Muratova u svoj registar "stranih agenata“.

Muratov je dospeo na naslovne strane prošle godine kada je najavio da planira da na aukciji proda medalju Nobelovu nagradu za mir koju je dobio 2021. kako bi prikupio novac za ukrajinske izbeglice, prenosi CNN. Prema ruskom zakonu koji je izmenjen i dopunjen u decembru 2022, predviđeno je da svi pojedinci ili organizacije koje primaju finansijska sredstva ili podršku iz inostranstva budu klasifikovani kao "strani agenti“. 

Kritičari kažu da Rusija koristi ovaj zakon da uguši slobodu govora i slobodu izražavanja u zemlji, ukazujući na ograničenja sa kojima se suočavaju „strani agenti“ koja uključuju zabranu većine nastavničkih poslova i državno finansiranje projekata. 

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

23.35 Saliven pozdravio anti-korupcionašku borbu u Ukrajini

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven sastao se danas sa delegacijom koju čine šefovi ukrajinskih institucija za borbu protiv korupcije i ponovio da SAD pružaju podršku reformama protiv korupcije u Ukrajini, saopšteno je danas iz Bele kuće.

''Saliven je naglasio vitalnu važnost nezavisnih, nepristrasnih institucija za sprovođenje zakona i pravosuđa za svako demokratsko društvo koje su sposobne da istražuju, krivično gone i presuđuju u slučajevima korupcije. Saliven je takođe ponovio čvrstu podršku SAD reformama protiv korupcije u Ukrajini i hrabroj odbrani ukrajinske demokratije od ruske agresije'', navodi se u saopštenju, a prenosi Rojters.

22.40 Poljska demantovala da je njen helikopter narušio vazdušni prostor Belorusije

Poljski helikopter nije prešao belorusku granicu, izjavio je danas portparol poljske vojne operativne komande, demantujući tvrdnje iz Minska da je do takvog upada došlo.

"Ne potvrđujem ovu informaciju, nijedan od poljskih helikoptera nije prešao granicu sa Belorusijom, takav granični prelaz nije mogao da se desi i nije se desio, naši radarski sistemi su nedvosmisleni'', rekao je potpukovnik Jacek Goriševski, a prenosi Rojters.

22.30 Putin obišao rodni kraj svoje porodice

Ruski predsednik Vladimir Putin posetio je večeras selo Turginovo u Tverskom regionu odakle potiče njegova porodica, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prethodno su na društvenim mrežama korisnika iz Tverskog regiona objavljeni snimci na kojima se vidi kako Putin izlazi iz automobila i razgovara sa lokalnim stanovništvom.Snimci su napravljeni kod sela Turginovo u Kalinjinskom okrugu Tverskog regiona.

22.07 Kirbi: Ukrajinske snage postigle znatan napredak ka južnim teritorijama

Ukrajinske snage postigle su ''znatan napredak'' u napadu na ruske utvrđene položaje na jugu, saopštio je danas portparol za bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.On je istakao da su ti rezultati postignuti u poslednja 72 sata, i to u područjima južno od Zaporožja, prenosi BBC.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je ranije da kijevske snage napreduju, ali da je reč o "teškoj borbi", a Kirbi je naveo da i sam Kijev priznaje da usmeravanje kontraofanzive ka jugu, sa ciljem da se prekine ruski kopneni koridor do Krima, ide sporije nego što se očekivalo.

19.40 Belorusija tvrdi da je poljski vojni helikopter narušio njen vazdušni prostor

Poljski vojni helikopter narušio je beloruski vazdušni prostor, saopštio je granični komitet Belorusije. Poljski vojni helikopter Mi-24 prešao je državnu granicu leteći na izuzetno maloj visini, preleteo oko 1.200 metara iznad teritorije Belorusije a zatim se vratio, naveo je komitet.

"Beloruski graničari su danas zabeležili povredu vazdušnog prostora Belorusije od strane Poljske u Berestovickom okrugu Grodnjenske oblasti “, ističe se u saopštenju.

Belorusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je pozvalo otpravnika poslova poljske ambasade na razgovor i zatražilo istragu o ovom incidentu, prenosi Rojters.

19.19 Tužilaštvo: Nezakoniti ugovori ukrajinskog ministarstva o nabavci hrane za vojsku

Generalno tužilaštvo Ukrajine saopštilo je danas da je utvrđeno da postoje nezakoniti ugovori o kupovini vojnih prehrambenih kompleta koji je Ministarstvo odbrane te zemlje zaključilo sa jednim preduzećem.

Sud je potvrdio da je dodatni sporazum zaključen „kršeći zahteve važećeg zakonodavstva i protivno interesima države“, naveli su iz Generalnog tužilaštva, prenosi Kijev independent.

Dodatni sporazum je predviđao kupovinu paketa obroka koji ne zadovoljavaju standarde ishrane za vojno osoblje utvrđene ukrajinskim zakonom, navode u tužilaštvu.

Usred još jednog skandala oko nabavke u Ministarstvu odbrane, Ukrajinska pravda je u četvrtak prenela, pozivajući se na izvore iz vlade, da će ministar odbrane Aleksij Reznikov uskoro biti smenjen. Prošlog meseca, ukrajinski mediji su javili da je Ministarstvo potpisalo ugovor sa turskom kompanijom u septembru 2022. o kupovini „zimske“ odeće za vojsku u vrednosti od 33 miliona dolara, koja je, u stvari, bila letnja odeća.

19.18 Ukrajina proglasila PepsiCo i Mars za "međunarodne sponzore rata"

Ukrajinska Nacionalna agencija za prevenciju korupcije dodala je danas velike prehrambene korporacije PepsiCo i Mars na listu "međunarodnih sponzora rata" .

Uprkos obećanju da će smanjiti svoje poslovanje, obustaviti reklamne aktivnosti i proizvodnju u Rusiji, kompanije nastavljaju da rade u toj zemlji, "plaćaju značajne poreze u državni budžet i podržavaju ekonomiju agresora", prenosi Kijev independent. PepsiCo je američki multinacionalni proizvođač hrane, grickalica i pića koji se prodaje u više od 200 zemalja.

18.50 Danska traži da ruska ambasada smanji broj zaposlenih diplomata na 10

Dansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da ambasada Rusije u toj zemlji mora da smanji broj zaposlenih diplomata na 10, nakon što je Moskva uvela isto ograničenje za ambasadu Danske u Rusiji.

Odluka je doneta nakon što danske vlasti nisu uspele da obezbede vize za svoje zaposlene u ambasadi u Moskvi, uprkos dugim pregovorima, prenosi Rojters.

U aprilu 2022. godine, manje od mesec dana nakon početka invazije na Ukrajinu, Danska je proterala 15 ruskih diplomata, na šta je Moskva odgovorila proterivanjem sedmoro zaposlenih u danskoj ambasadi. 

17.56 Putin najavio ulaganja u pripojene oblasti u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je danas da će njegova vlada izdvojiti skoro dva biliona rubalja u naredne dve i po godine za razvoj ukrajinskih regiona koje je pripojila.

"U naredne dve i po godine, samo iz federalnih izvora planirano je da bude izdvojeno skoro dva biliona rubalja za razvoj ovih teritorija. To je pristojan novac", rekao je Putin, prenosi RIA.

Novac će biti uložen u Donjecku, Lugansku, Zaporošku i Hersonsku oblast gde su ruske vlasti održale referendum na kom su građani, mahom Rusi, izglasali da postanu deo Ruske Federacije. Kijev i zapadni zvaničnici ne priznaju rezultate referenduma za koje tvrde da su bili neregularni.

17.47 Lavrov: Isporuke besplatnog žita za šest afričkih država

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da je počeo rad na besplatnim isporukama žita za šest afričkih zemalja, koje je ruski predsednik Vladimir Putin najavio na nedavnom samitu Rusija-Afrika. Lavrov je precizirao da Rusija planira da svakoj državi isporuči do 50.000 tona žitarica, a platiće i režijske troškove, prenosi Tass.

Putin je na plenarnoj sednici Rusko-afričkog ekonomskog i humanitarnog foruma rekao da je Moskva spremna da u narednim mesecima besplatno isporučuje žito Burkini Faso, Zimbabveu, Maliju, Somaliji, Centralnoafričkoj Republici i Eritreji. 

13.28 Još dva teretna broda napustila luku Odesa kroz privremeni koridor

Još dva teretna broda isplovila su iz luke Odesa kroz privremeni koridor, saopštio je danas potpredsednik Ukrajine Oleksandar Kubrakov.

Reč je o trećem i četvrtom tranzitu iz ukrajinskih luka na Crnom moru, otkako se Rusija povukla iz sporazuma o žitu, prenosi Rojters.

Kao odgovor, Ukrajina je najavila otvaranje privremenog "humanitarnog koridora" na zapadnoj obali Crnog mora, u blizini Rumunije i Bugarske.

Prošle nedelje je brod za rasuti teret "Pimus" isplovio iz luke Odesa, a pre njega, u avgustu, to je uspešno učinio nemački kontejnerski brod "Jozef Šulte".

13.25 Kremlj: Zapadni objekti za proizvodnju oružja u Ukrajini biće meta ruske vojske

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je danas da će u Ukrajini svaki zapadni objekat za proizvodnju oružja, koje se koristi protiv Rusije, biti meta ruske vojske.

Peskov je kazao da Kremlj negativno gleda na odluku britanskog proizvođača oružja "BAE Systems" da otvori bazu u Ukrajini, prenosi Rojters.

"Naravno, svaki objekat za proizvodnju oružja, posebno onog koje se koristi protiv nas, postaje objekat od posebnog interesa za našu vojsku", rekao je Peskov u razgovoru sa novinarima.

BAE Systems, najveća britanska odbrambena kompanija, saopštila je u četvrtak da je uspostavila bazu u Ukrajini i potpisala sporazume sa vladom u Kijevu o povećanju isporuka oružja i vojne opreme.

13.17 Šef Roskosmosa: Strateški raketni kompleks "Sarmat" stupio na borbeno dežurstvo

Posada strateškog raketnog sistema "Sarmat" stupila je na borbeno dežurstvo, saopštio je danas šef "Roskosmosa" Jurij Borisov.

"Strateški kompleks Sarmat stavljen je na borbeno dežurstvo", rekao je Borisov, a prenose RIA Novosti. 

"Sarmat" je strateški raketni sistem sa interkontinentalnom balističkom raketom, opremljen tečnim gorivom, a može da nosi 10 ili više nuklearnih bojevih glava. 

Kompleks je dizajniran da zameni rakete "Vojvoda" u službi Strateških raketnih snaga.

12.41 Bilstrom: Turski parlament treba u oktobru da ratifikuje zahtev Švedske za NATO

Švedski ministar inostranih poslova Tobijas Bilstrom izjavio je danas da se nada da će Turska ratifikovati zahtev Švedske za članstvo u NATO kada se turski parlament ponovo sastane u oktobru, kao što je dogovoreno sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom na samitu Alijanse u julu.

Bilstrom je rekao nakon sastanka sa članovima Kongresa SAD da švedska vlada povodom toga nije dobila nikakve signale tokom leta i da dogovor iz Viljnusa i dalje važi, preneo je Rojters.

Švedska je u maju prošle godine podnela zahtev za članstvo u NATO, a njen zahtev još nisu ratifikovali parlamenti Turske i Mađarske.

12.21 Sastanak Putina u Erdogana 4. septembra u Sočiju

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, sastaće se 4. septembra u Sočiju, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Pregovori će biti održani u ponedeljak, u Sočiju. To će biti sredinom dana", rekao je Peskov, prenosi agencija RIA Novosti.

Peskov je u sredu najavio da će se Putin i Erdogan uskoro sastati u Rusiji, što je dan kasnije potvrdio i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom sastanka u Moskvi sa turskim kolegom Hakanom Fidanom. 

Ranije je administracija turskog predsednika saopštila da će Erdogan posetiti Rusiju pre samita G20 u Indiji. 

Tanjug/AP/Alexandr Demyanchuk, Sputnik, Kremlin

 

09.30 Ukrajina: U ruskom napadu na Viničku oblast ima žrtava, utvrđuje se tačan broj

U ruskom napadu krstarećim raketama tokom noći na Viničku oblast u centralnoj Ukrajini ima žrtava, ali se još utvrđuje njihov tačan broj, saopštile su danas ukrajinske vlasti.

Načelnik oblasti Serhij Borzov napisao je na Telegramu da su ruske snage napale privatno preduzeće krstarećim raketama dugog dometa, navodeći da je u napadu oštećena i imovina, prenosi Rojters.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su oborile jednu od dve krstareće rakete. 
Jedan ruski projektil oboren je iznad Kirovogradske oblasti u centralnom delu zemlje, napisao je načelnik oblasti na Telegramu.

07.45 Ukrajinska vojska: Prodrli smo kroz "prvu liniju" ruskih uporišta u Zaporoškoj oblasti

Ukrajinske snage saopštile su da su prodrle kroz "prvu liniju" ruskih uporišta u Zaporoškoj oblasti, što znači da se Kijev približava širokoj mreži utvrđenih rovova duž južnog fronta.

Ukrajinska vojska je juče saopštila da su njene jedinice napredovale ka dva sela južno i istočno od Robotina, mesta u Zaporožju koje je Kijev oslobodio prošle nedelje usred naporne kontraofanzive koja donosi sve veće dobitke.

Brojni izazovi za ukrajinske trupe i dalje ostaju ruska minskih polja, protivtenkovske prepreke i široko rasprostranjeni tuneli u delovima južne i istočne Ukrajine.

07.35 Sobjanjin: Oboren dron poslat na Moskvu

Jedan dron pokušao je jutros da napadne Moskvu, ali ga je oborila ruska PVO, dok su u napadu dronova na grad Kurčatov u Kurskoj oblasti oštećene jedna upravna i jedna stambena zgrada, saopštili su ruski zvaničnici. 

Ruska PVO oborila je dron koji se jutros približavao Moskvi, izjavio je gradonačelnik Sergej Sobjanin, dodajući da je dron "ukrajinski". Sobjanin je napisao na Telegramu da je dron oboren u blizini Ljuberca, jugoistočno od ruske prestonice.

Ukupno 45 letova odloženo je u Moskvi rano jutros, prema onlajn rasporedu aerodroma u ruskoj prestonici, preneo je Tas.

U napadu na Kurčatov u Kurskoj oblasti oštećene su jedna upravna i jedna stambena zgrada, rekao je načelnik te oblasti Roman Starovojt.

07.00 Rojters: Rusija organizuje nelegalne izbore na okupiranim regionima

Vlasti koje je postavila Rusija počele su juče da organizuju nelegalne regionalne izbore u delovima Ukrajine koji su okupirani, a za koje je Rusija tvrdila prošle godine da ih je pripojila, prenosi Rojters. Na ovaj način, Moskva nastoji da učvrsti autoritet na, kako ona naziva, "novim teritorijama", uprkos ratu koji je u toku.

Rusija ne kontroliše u potpunosti nijedan od četiri regiona za koja je proglasila aneksiju – Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson. Uz Krim, oni čine skoro petinu teritorije Ukrajine.

Tri četvrtine zemalja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija osudilo je ono što su nazvali ruskim "pokušajem ilegalne aneksije" četiri regiona prošlog oktobra.

Ukrajinski zvaničnici kažu da su izbori takođe nezakoniti, i da pokazuju zašto je nemoguće voditi bilo kakve mirovne pregovore sa Moskvom dok Rusija ne povuče sve svoje trupe sa ukrajinske teritorije.

06.55 Kijev planira izgradnju novih utvrđenja

Ukrajinska prestonica planira da izgradi još utvrđenja zbog rizika od ruskog napada, saopštile su sinoć vlasti Kijeva.

''Kijev jeste i biće prioritetna meta broj jedan za neprijatelja'', rekao je načelnik vojne administracije Sergej Popko, a prenosi Rojters.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da će grad izdvojiti 800 miliona grivni, odnosno 21,74 miliona dolara za izgradnju utvrđenja i za druge hitne vojne potrebe, i dodao da će se razmotriti poseban amandman za izdvajanje 300 miliona grivna iz gradskog budžeta za potrebe ukrajinskih oružanih snaga.

06.50 Gutereš poslao Lavrovu set predloga za oživljvanje žitnog sporazuma

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš saopštio je danas da je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu poslao "set konkretnih predloga" koji za cilj imaju oživljavanje sporazuma o žitu.

"Verujem da smo izneli predlog koji bi mogao da bude osnova za obnovu, ali obnovu koja mora da bude stabilna", rekao je Gutereš na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

Dodao je da ne može da postoji crnomorska inicijativa koja se "kreće iz krize u krizu, od suspenzije do suspenzije".

06.45 Zelenski: Ukrajina razvila oružje koje pogađa na 700 kilometara

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je juče da je njegova zemlja razvila oružje koje može da pogodi metu udaljenu 700 kilometara. Zelenski je u objavi na svom Telegram kanalu rekao da je oružje proizvelo ukrajinsko Ministarstvo strateške industrije, ali nije naveo druge detalje.

Moskva je izvestila o napadu dronovima na pet regiona u centralnoj Rusiji i na Pskovsku oblast na severozapadu zemlje, gde je pogođen gradski aerodrom koji se nalazi oko 700 kilometara  severno od ukrajinske granice.

06.40 Prigožin u videu objavljenom nekoliko dana pre smrti govorio o svojoj bezbednosti

U nedavno objavljenom video snimku koji navodno prikazuje bivšeg šefa ruske plaćeničke paravojne grupe Vagner Jevgenija Prigožina u Africi samo nekoliko dana pre pogibije u avionskoj nesreći 23. avgusta, on govori o tome da je dobro, obraćajući se, kako je naveo, onima koji raspravljaju o tome da li je živ ili ne.

"Za one koji raspravljaju da li sam živ ili ne, šta radim - sada je vikend, druga polovina avgusta 2023, ja sam u Africi", rekao je Prigožin u kratkom videu koji je objavio Telegram kanal Grey Zone, povezan sa Vagnerom.

Prigožin je tada rekao i da je dobro odgovarajući onima koji se interesuju za njegov privatni život i koliko zarađuje. Rojters je naveo da nije mogao da proveri lokaciju ili datum snimka koji je snimljen u vozilu u pokretu.

Komentari (0)

Evropa