Vodič

Izbori 2022: Koje izborne liste se bore za ulazak u parlament?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/03/2022

-

19:14

Izbori 2022: Koje izborne liste se bore za ulazak u parlament?
profimedia, Tanjug/Dragan Kujundžić, Tanja Valič - Copyright profimedia, Tanjug/Dragan Kujundžić, Tanja Valič

veličina teksta

Aa Aa

Parlamentarni izbori u Srbiji održavaju se 3. aprila, a istog dana biće održani i predsednički i lokalni izbori u Beogradu i još nekoliko opština. Parlamentarni izbori 2022. biće vanredni, a prethodni su održani su 2020. godine, pa će mandat aktulene vlade trajati nešto manje od dve godine.

Izborne liste je za parlamentarne izbore utvrdila je RIK, a ukupno ih je 19. Brojevi su određeni prema redosledu predaje potpisa i liste kandidata na izborima za parlament.

Izbore je za 3. april raspisao predsednik Srbije 15. februara, a tada je počela i izborna kampanja te prikupljanje potpisa sa izborne liste. Da bi se lista našla na glasačkom listuću bilo je potrebno predati 10.000 validnih potpisa, odnosno 5.000 potpisa za stranke koje predstavljaju nacionalne manjine.

Izborne liste 2022:

1. Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve

2. Ivica Dačić – Premijer Srbije

3. Savez vojvodjanskih Mađara - Ištvan Pastor

4. Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka

5. Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka DUVM - VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije "Sloga", Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka)

6. Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju - Srpska koalicija Nada - Nacionalno demokratska alternativa - Demokratska stranka Srbije (DSS) - Za Kraljevinu Srbiju (Monarhisti) - Vojislav Mihailović

7. Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici

8. Muftijin amanet - Stranka pravde i pomirenja - Usame Zukorlić

9. Moramo - Akcija - Ekološki ustanak - Ćuta - Ne davimo Beograd - Nebojša Zelenović

10. Suverenisti - Saša Radulović (DJB) - Milan Stamatović (ZS) - Dr Jovana Stojković (ŽZS)

11. Boško Obradović - Srpski pokret Dveri - POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije

12. Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Zajedno za Vojvodinu)

13. SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin

14. Boris Tadić - Ajmo ljudi - Socijaldemokratska stranka - Nova stranka - 1 od 5 miliona - Tolerancija Srbije - Ujedinjeni pokret zelenih Srbije - Bošnjačka građanska stranka - Stranka Crnogoraca

15. Alternativa za promene - Albanska demokratska alternativa

16. Koalicija Albanaca doline

17. Otete bebe  Ana Pejić

18. Romska partija - Srđan Šajn

19. Ruski manjinski savez - Milena Pavlović, Pavle Bihali Gavrin (Srpsko ruski pokret, Srpsko ruska partija Vukovi, Pokret Grka Srbiza)

Upisano šest i po miliona birača

Republička izborna komisija počela je 22. marta i štampanje glasačkih listića na kojima se nalaze liste za izbore 2022. Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević rekao je da će se štampati 6.501.689 listića što je jednako ukupnom broju birača upisanih u Jedinstveni birački spisak, koji je zaključen 18. marta u ponoć.

Ove godine prijavljen je i rekordan broj građana Srbije za glasanje u inostranstvu. Glasanje će biti organizovano u 34 države na 77 biračkih mesta, a za glasanje se prijavilo više od 40.000 birača.

Održavanju izbora u Srbiji prethodio je i međustranački dijalog koji su vodile stranke u Srbiji, na jednom koloseku sa, a na jednom bez posrednika iz Evropskog parlamenta. Glavna tema sastanaka bili su upravo izborni uslovi.

Nakon završenih pregovora krajem prošle godine, dogovorene su određene izmene u biračkom procesu koje se tiču i izborne kampanje i izbornog dana.

Tako je ovogodišnja izborna kampanja u Srbiji od početka "pod budnim okom" tri nadzorna tela, Regulatorno telo za elektronske medije, Privremeno telo za praćenje medija, Nadzorni odbor za izbornu kampanju. Njihov zadatak je praćenje medija, zastupljenosti političkih stranaka i političkih aktera i njihovi nastupi tokom izborne kampanje.  Na dan izbora, ova tela će pomno pratiti glasanje.

Takođe, izmena ima i kada su u pitanju sastavi biračkih odbora, kao određivanje kontrolora na biračkom mestu. Među članovima biračkih odbra i među kontrolorima sada će biti i predstavnici vanparlamentarnih stranaka.

Pre izbora usvojeni novi zakoni

Ove godine usvojen je i set novih izbornih zakona. Usvojeni su Zakon o izboru za predsednika Republike, Zakon o izboru narodnih poslanika, Zakon o lokalnim izborma, Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o izmeni Zakona o sprečavanju korupcije i Zakon o dopuni Zakona o vanparničnom postupku.

Tako su promene u zakonu ove godine stale na put listama koje su se predstavile kao manjinske, a što RIK kasnije nije utvrdila. 

Ovoga puta, ovaj način dolaska do parlamenta nije pošao za rukom Ruskoj stranci, Zelenoj stranci Srbije koja se predstavila kao zastupnik stavova Slovaka, Vlaškoj stranci, ali ni Ruskom manjinskom savezu, u čijem se sastavu našao i pokret Levijatan.

Komentari (0)

Talk of the town