Aktuelno iz kulture

Bliži se Bemus: Najdžel Kenedi i Boris Berezovski stižu u Beograd

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2023

-

16:59

Bliži se Bemus: Najdžel Kenedi i Boris Berezovski stižu u Beograd
Bliži se Bemus: Najdžel Kenedi i Boris Berezovski stižu u Beograd - Copyright Promo/Bemus Cebef

veličina teksta

Aa Aa

Festival klasične muzike Beogradske muzičke svečanosti, Bemus, u jubilarnom 55. izdanju, biće održan od 8. do 22. oktobra na različitim lokacijama našeg glavnog grada, najavili su organizatori u RTS klubu u Beogradu.   

Na ovogodišnjoj ediciji u bogatom programu će biti predstavljene zvezde klasične i savremene umetničke muzike, iz zemlje i inostranstva, kao što je britanski virtuoz na violini Najdžel Kenedi (Nigel Kennedy), ruski pijanista Boris Berezovski, grčki sopran Vasiliki Karajani i drugi velikani.   
Umetnički direktor BEMUS-a, dirigent Bojan Suđić naglasio je danas u susretu sa medijima da je već dugi niz godina povezan sa ovim festivalom, što kao izvodjač ili na funkciji koju sada ima,
Suđić je izdvojio violončelistkinju Jelenu Mihailović kao članicu Odbora BEMUS-a jer je neophodno da festival ima nove ideje i novu energiju. 

"Jasno su odredjene funkcije svih nas u Bemusu. Moj zadatak je da predlažem i oblikujem program, kao selektor biram umetnike koji dolaze. Na Odboru je da te predloge razmatra, usvoji, organizuje, realizuje. Bemus mora biti referentan i reprezentativan festival u celom svetu", smatra Bojan Suđić. 

Za muzički deo programa danas bio je zadužen Dragan Đorđević Suzuki, violončelista, učesnik u programu festivala.

Koncerti će se odigravati u Kolarčevoj zadužbini, Narodnom muzeju, Beogradskoj filharmoniji, Narodnom pozorištu. 

Festival BEMUS 2023 će otvoriti Gala koncert posvećen velikom jubileju – 100. godišnjici rođenja slavne operske dive Marije Kalas (1923-1977), u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu.

Najlepše operske arije i duete interpretiraju grčki sopran Vasiliki Karajani i italijanski tenor Andrea Kare, pod upravom dirigenta Dijana Čobanova.

Na programu će biti dela kompozitora Belinija, Verdija, Pučinija, Tome, Čilea.  

Sličan koncert je održan 9. septembra u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, kada su takodje internacionalni umetnici pevali arije koje su proslavile grčko-američku divu Mariju Kalas. 

Među vrhuncima novog Bemusa svakako su dva koncerta slavnog violiniste Najdžela Kenedija, koji se nakon pet godina ponovo druži sa beogradskom publikom, ovoga puta sa programom koji je u potpunosti posvećen koncertantnoj muzici Johana Sebastijana Baha (1685-1750).

Kenedi će imati dve uzastopne večeri na Kolarcu na zatvaranju 55. Bemusa. 

Podsetimo, Najdžel Kenedi je poslednjih godina i decenija uvek lako i brzo rasprodao svoje koncerte u Sava centru, svaki put maksimalno raspoložen i duhovit u svojim nastupima.   
"Nije ga bilo pet godina kod nas, a za ovaj nastup je Kenedi tražio da mu pošaljemo unapred slike svih muzičara iz našeg ansambla koji će svirati sa njim te dve završne večeri. Želeo je da se tako na daljinu upozna sa kim svira, odnosno da ih vidi na slikama, čuje njihova izvodjenja, i da čita biografije, pa da odobri. To mu je bio zahtev. Najdžel Kenedi i ruski pijanista Boris Berezovski pružaju pravu ekskluzivnost festivalu", ocenio je Sudjić. 

Omiljeni ruski pijanista Boris Berezovski priređuje resital kojim će, između ostalog, obeležiti i 100. godišnjicu rođenja ruskog kompozitora i pijaniste Sergeja Rahmanjinova (1873-1943), dok mu se na koncertnom podijumu kao gosti pridružuju članovi grupe „Bluz doktors“.    

"Bile su priče kada smo objavili program, zašto dolazi Boris Berezovski, jer je imao, po nekima problematične političke izjave u vezi sa situacijom u Rusiji. Nas to ne zanima, jer BEMUS nije politički festival, već umetnički. Takodje, Berezovski, koji je toliko puta već gostovao kod nas, nije političar, samim tim zanimaju nas njegovi umetnički kvaliteti koji su besprekorni", naveo je Bojan Suđić o Berezovskom, koji je poslednjih godina kod nas gostovao i u Beogradskoj Areni kao specijalan program BEMUS-a, u Kolarčevoj zadužbini, dok je 2022. prvi put nastupao i kod Emira Kusturice na festivalu "Kustendorf klasik" na Mokroj Gori, Mećavniku.  

Tanjug/Strahinja Aćimović

Bojan Suđić

Dirigent Sudjić je naglasio da "nemamo bolji i prestižniji festival od Bemusa", i podsetio da je u njegovoj istoriji bilo reči da se on ugasi i pretvori u neku drugu manifestaciju, ali mu je drago da se to nije dogodilo.

"U novim vremenima i okolnostima u kojima se nalazimo, Bemus je i dalje ostao festival nad festivalima, i svi zajedno želimo da on bude sve bolji i kvalitetniji u budućnosti", zaključio je Bojan Suđić.

Priznati violinista Roman Simović će nastupiti kao solista sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom na koncertu posvećenom muzici ruskog kompozitora Dmitrija Šostakoviča (1906-1975).  
Ovim koncertom će dirigovati upravo umetnički direktor Bemusa Bojan Suđić, baš kao i koncertom Simfonijskog orkestra i Hora RTS, na kome se izvodi “Rekvijem” Đuzepea Verdija (1813-1901).   

Kao solisti u ovom remek-delu romantizma nastupaju sopran Sonja Šarić, mecosopran Deniz Uzun, tenor Mario Bag i bas Goran Jurić.

Drugi koncert Simfonijskog orkestra RTS, pod upravom dirigenta Premila Petrovića, takođe je posvećen romantičarskoj muzici, uz učešće violiniste Stanka Madića kao soliste na Koncertu u De-duru Johanesa Bramsa (1833-1897).  

Program 55. BEMUS-a dopunjuju koncerti kamerne i izvorne muzike, kao i autorsko veče kompozitora Ivana Jevtića.

Komentari (0)

Kultura