Aktuelno iz kulture

Miroslav Lekić: Žarko Laušević bio jedna od poslednjih renesansnih ličnosti našeg vremena

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2023

-

10:46

Miroslav Lekić: Žarko Laušević bio jedna od poslednjih renesansnih ličnosti našeg vremena
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Povodom smrti jednog od najpoznatijih i napriznatijih jugoslovenskih i srpskih glumaca Žarka Lauševića, reditelj Miroslav Lekić izjavio je danas da je Laušević bio jedna od poslednjih renesansnih ličnosti ovog vremena.

Pored toga što je Laušević bio izuzetan glumac, Lekić je za Tanjug rekao da je on bio saradnik sa kojim je moglo da se priča o raznim stvarima, veliki književnik koji je napisao pet knjiga, ali i odličan slikar.

"On je slikao za sebe, njegove slike nisu javno objavljivane, ali ja znam kako to izgleda i mogu reći da je bio jako talentovani slikar, književnik kao i glumac. Jedna, u svakom smislu te reči, zaista kompletna ličnost. Kada nešto što zaista mogu da proglasim nacionalnim blagom ode, onda to ostavlja duboku prazninu", istakao je on.

Lekić napominje da je pored sećanja na Luševića, ostao i poslednji film u montaži na kojem su njih dvojica zajedno radili punih pet godina, koji je, kako kaže, Laušević video, ali na žalost neće moći da prisustvuje premijeri i vidi reakciju publike.

"Sećanja su krajnje privatna, da ne govorim o tom dugogodišnjem prijateljstvu. Postoji sad jedna velika praznina, pre svega u smislu toga što je otišao neko koga sam jako voleo, prijatelj sa kojim se družim već 40 godina, sa kojim radim", rekao je reditelj Lekić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura