Aktuelno iz kulture

Festival autorskog filma donosi 82 ostvarenja iz celog sveta: Na programu i nova animirana srpska koprodukcija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/11/2023

-

10:22

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Novo izdanje Festivala autorskog filma počinje večeras premijerom filma "Lost Country" Vladimira Perišića, a do 1. decembra biće prikazano 82 filma iz gotovo celog sveta u 13 programskih celina. 

Projekcije se održavaju u MTS Dvorani, ali i u još pet sala u Beogradu i jednoj u Nišu. 

Jedan od selektora festivala Stefan Ivančić za Euronews Srbija kaže da je "Lost Country", inače premijerno prikazan na Kanskom festivalu, idealan izbor za otvaranje FAF-a.

Film prikazuje Srbiju 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv režima bivšeg predsednika Srbije - Slobodana Miloševića. Radnja prati sudbinu mladog Stefana koji prolazi kroz intimnu, duboko ličnu revoluciju, suočen sa činjenicom da je njegova majka portparolka i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji. 

FAF Promo

 

"Kroz tu priču iz prošlosti, na veoma zanimljiv način priča o sadašnjem trenutku i onome što nam se danas dešava u Srbiji. Tako da toplo preporučujem svim građanima Srbije da pogledaju film 'Lost Country' Vladimira Perišića, a i ostatak našeg programa koji uključuje i filmove velikih svetskih priznatih autora", poručio je Ivančić.

Pored Perišićevog ostvarenja, tu su i filmovi Vima Vendersa "Savršeni dan", Kena Louča "Stari hrast", "Jadna stvorenja" Jorgosa Latimnosa, ali i nova animirana poljska koprodukcija.

"To je film 'Seljani' koji je takođe srpska koprodukcija i u tom filmu učestvuje veliki broj domaćih slikara, pošto je ceo film, pravljen tehnikom koja podrazumeva slikanje i dalju animaciju", objašnjava selektor.

Centralne programske celine čine Takmičarski i Glavni program, dok će selekcije Hrabri Balkan, Bande à part, Sirovo i Mreža festivala Jadranske regije predstaviti nove tokove u autorskom filmu. 

Glavna lokacija festivala biće Mts Dvorana, dok će projekcije filmova biti emitovane i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Domu kulture "Studentski grad", bioskopu Cine Grand BIG Rakovica, kao i Cinegrand Delta Planet Niš.

Pored svih selekcija, kreiran je i program "Omaž Srđanu Koljević", posveta nedavno preminulom scenaristi i reditelju koji nas je zauvek napustio početkom jula ove godine.

Ovaj program predstavlja šest njegovih omiljenih filmova: "Gorki deo reke" Jovana Živanovića, "Most" Hajrudina Krvavca, "Rio Bravo" Hauarda Hoksa, "Pet Geret i Bili Kid" Sema Pekinpoa, "Jesen Čejena" Džona Forda i "Velika iluzija" Žana Renoara.

U okviru projekcije tih filmova, publici će se obratiti studenti dramaturgije sa Fakulteta dramskih umetnosti kojima je Srđan Koljević predavao.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura